Πώς αντιμετωπίζονται οι απρεπείς τουρίστες
Κάποιες τοπικές αρχές θέλουν να δώσουν τέλος στην κακοήθεια κάποιων επισκεπτών.
Μια ομάδα Γερμανών καλεσμένων ανέτρεψε ένα άγαλμα 150 ετών σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Μια Δανή έβγαλε τα ρούχα της ενώ οδηγούσε μηχανάκι στο Μπαλί. Ένας Πολωνός σκαρφάλωσε σε έναν κλειστό, ιερό ναό στο Chichén Itzá στο Μεξικό. Αμερικανοί παρενόχλησαν αρκούδες στο εθνικό πάρκο Yellowstone.
Οι τουρίστες δέχονται πάντα επιπλήξεις, αλλά οι κυβερνήσεις πιέζουν πιο δυναμικά από ποτέ τους απείθαρχους επισκέπτες, εφαρμόζοντας μια σειρά από τακτικές για τον έλεγχο της κακής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα προειδοποιούν τους μελλοντικούς τουρίστες.
Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες χώρες έχουν ψηφίσει νόμους με τιμωρίες όπως βαριά πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση. Στο Μπαλί, οι ντόπιοι έχουν μια νέα ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να «καρφώσουν» τους παραβάτες- επισκέπτες και η χώρα έχει απελάσει περισσότερους τουρίστες μέχρι στιγμής φέτος από ό,τι έκανε όλο το 2022.
«Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ δεν είναι ντισκοτέκ», λέει η Jelka Tepšić, αντιδήμαρχος της ιστορικής πόλης της Κροατίας. Οι άνθρωποι ζουν πραγματικά εκεί, λέει. «Θέλουν να ξεκουραστούν καλά τη νύχτα».
Η Tepšić λέει ότι πρέπει να υπενθυμίζεται στους τουρίστες ότι βρίσκονται σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι ακατάλληλες: να κάθονται τρώγοντας και να πίνουν στα σκαλιά των ιστορικών κτιρίων, να κάνουν ζουμ σε ζώνες μόνο για πεζούς με ποδήλατο ή σκούτερ, να περπατούν στην πόλη μόνο με μαγιό. «Αυτή δεν είναι η παραλία», λέει.
Η πόλη κυκλοφόρησε ένα βίντεο τον Ιούνιο για να υπενθυμίσει στους τουρίστες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Το βίντεο, Respect the City, παίζεται σε κρουαζιερόπλοια, σε πτήσεις και στα αεροδρόμια, μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που ξεκίνησε το 2018 για να καθαρίσει την εικόνα της πόλης ως υπερπλήρης.
Έπειτα, υπάρχει ο τρομερός θόρυβος: το κλικ-κλικ-κλικ μιας τροχήλατης βαλίτσας που σέρνεται στους ασβεστολιθικούς δρόμους από τουρίστες που έχουν λίγες ώρες να σκοτώσουν πριν κατευθυνθούν σε ένα αεροδρόμιο. «Είναι πολύ, πολύ θορυβώδες», προσθέτει ο Tepšić. «Το Ντουμπρόβνικ έχει χιλιάδες βήματα». Μην εκπλαγείτε αν σας σταματήσει η αστυνομία: Έχουν ανατεθεί να λένε στους επισκέπτες να διορθώσουν την πορεία τους όταν εντοπίζουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Στην Ιταλία, οι τουρίστες που θα σταματήσουν τα αυτοκίνητά τους και θα φράξουν τους δρόμους με θέα στον γραφικό κόλπο του Πορτοφίνο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 279 ευρώ (306 $). Ένα δημοτικό διάταγμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο απαγορεύει στους ανθρώπους να εμποδίζουν την κυκλοφορία στα πιο δημοφιλή σημεία μεταξύ της Piazzetta και της προβλήτας Molo Umberto I από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έως τον Οκτώβριο. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να κάνουν μια βόλτα σε αυτές τις περιοχές και να βγάλουν όσες selfie θέλουν μπροστά από την εμβληματική πλατεία με τις προσόψεις με έντονα χρώματα.
«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε την τοποθεσία αποκλειστική, αλλά να επιτρέψουμε σε όλους να απολαύσουν την ομορφιά του Πορτοφίνο», δήλωσε ο δήμαρχος Ματέο Βιακάβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ιταλία συνεχίζει να επιβάλλει τις νομικές κυρώσεις για κακή συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 60.000 ευρώ και πιθανής φυλάκισης για την παραβίαση των ιστορικών μνημείων της χώρας, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο. Αυτό ακολουθεί πολυάριθμα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ακτιβιστές για το κλίμα καθώς και τουρίστες που γράφουν στους τοίχους του Κολοσσαίου της Ρώμης.
Μερικοί πολιτικοί λένε ότι ακόμη και τα πρόστιμα και η απειλή φυλάκισης δεν είναι αρκετά. Στα τέλη Ιουλίου, ένα ακόμη άτομο μπήκε στη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, ανέβηκε σε ένα από τα γλυπτά και βούτηξε στο νερό ανάμεσα σε ένα πλήθος θεατών που επευφημούσαν. Μετά από αυτό, ένας δημοτικός σύμβουλος πρότεινε να κλείσει το σιντριβάνι.
Το Μπαλί υιοθετεί επίσης μια πιο τιμωρητική προσέγγιση για την ανάρμοστη συμπεριφορά των τουριστών. Από τις 6 Αυγούστου, το νησί της Ινδονησίας έχει απελάσει 198 τουρίστες, περισσότερους από τον συνολικό αριθμό για το 2022, δήλωσε αξιωματούχος του Μπαλί στο CNN Indonesia. Νέες ομάδες εργασίας εργάζονται για την καταπολέμηση της ασεβούς τουριστικής συμπεριφοράς καθώς και των επισκεπτών που παρατείνουν παράνομα τη βίζα τους. «Η συμμετοχή της κοινότητας είναι σίγουρα πολύ απαραίτητη για την επίβλεψη και τη λήψη μέτρων κατά των απείθαρχων τουριστών», αναφέρει μια από τις ανακοινώσεις της ειδικής ομάδας, αναφερόμενη στην ειδική τοπική τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά κακής συμπεριφοράς ξένων τουριστών.
Έπειτα, υπάρχουν οι κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων: Απαγορεύεται η είσοδος σε ιερούς χώρους, εκτός αν η προσκύνηση γίνεται με σεμνά ρούχα. Καμία κακοήθεια, είτε απευθείας είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όσον αφορά τη μάχη του Άμστερνταμ να καθαρίσει το κέντρο της πόλης του αφαιρώντας ανεπιθύμητες συμπεριφορές, το πιο πρόσφατο βίντεο καμπάνιας του μοιάζει με επεισόδιο αστυνομικής πραγματικότητας, με εικόνες σπασμένων μπουκαλιών μπύρας στο δρόμο και άντρες επισκέπτες που συλλαμβάνονται με φόντο μπλε και κόκκινα φώτα που αναβοσβήνουν. .
«Έρχεσαι στο Άμστερνταμ για μια ακατάστατη νύχτα; Μείνετε μακριά», αναφέρεται στο μήνυμα. Ή αντιμετωπίζουν πρόστιμα, ιστορικό σύλληψης και «λιγότερες προοπτικές», συνεχίζει η προειδοποίηση. Τα αποτελέσματα της εκστρατείας αναμένονται τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της πόλης.
πηγή: Bloomberg via OT