COP28: τα Ηνωμένα Έθνη για την Κλιματική Αλλαγή

COP28: τα Ηνωμένα Έθνη για την Κλιματική Αλλαγή

Διεθνής διάσκεψη με δυναμικές αποφάσεις για το ενεργειακό αποτύπωμα

του Βασίλη Ρούβαλη

Ιστορική αναδεικνύεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, στο Ντουμπάι, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην 28η διάσκεψη του οργανισμού αποδίδουν ρεαλιστικά το πρόβλημα της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην επιδείνωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η διάσκεψη, γνωστή ως COP28, απέφερε καρπούς σ’ ό,τι αφορά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αλλαγή στα ζητήματα που αφορούν την «παραδοσιακή» χρήση των πηγών ενέργειας σε συνάρτηση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις εναλλακτικές πολιτικές που μπορούν ν’ ακολουθηθούν στον 21ο αιώνα, με στόχο την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από τις χρήσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επιτυχία, ή μάλλον στην εντυπωσιακή-ιστορική νίκη των υποστηρικτών της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή: η συμφωνία των χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη περιλαμβάνει τη μετάβαση από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το ορυκτό αέριο έως το έτος 2050. Επίσης, προβλέπτεται η συνέχιση χρήσης «μεταβατικών καυσίμων» (φυσικό αέριο)

Στα επόμενα 26 χρόνια επομένως, οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν δραστικά μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα. Στις αποφάσεις της COP28 περιλαμβάνονται ο τριπλασιασμός της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με διπλασιασμό της αποδοτικότητάς τους (ηλιακή-αιολική ενέργεια), η εξεύρεση πολιτικών για την αναβάθμιση των δασών, η μείωση έως και παύση κρατικών επιδοτήσεων για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η δέσμευση κεφαλαίων (από νεότευκτο παγκόσμιο ταμείο για τις καταστροφές στη φύση) για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι οι μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, η Ιαπωνία καθώς και οι αναδυόμενες Κίνα και Ινδία. Τι σημαίνει αυτό; Η ενεργειακή επάρκεια των χωρών αυτών εξαρτάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας) με αποτέλεσμα το «αποτύπωμά» τους να βρίσκεται σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο.

Οι συνθήκες για το κλίμα χειροτερεύουν, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες, με εμφανή σημάδια διεθνώς. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι αποφάσεις οφείλουν να είναι άμεσα υλοποιήσιμες.

Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν (15 τρισ. δολάρια) σε σχέση με το κόστος της κλιματικής αλλαγής (3,2 τρισ. δολάρια ανά έτος). Παράδοξη είναι η είδηση ότι η Κίνα παραμένει μεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών αλλά ταυτόχρονα πρωτοστατεί, με ποσοστό 50%, στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας». Η δε Ισλανδία καλύπτει το 86% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Και για ό,τι αφορά στην Ελλάδα, όπου συνυπογράφει τη συμφωνία της COP28, τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpeace, WWF και ClientEarth) ζήτησαν χθες εγγράφως την επίσημη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ό,τι αφορά στην προώθηση έργων έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού αερίου στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη.

Previous
Previous

Δρομολογήθηκε λύση στο δίκτυο νερού

Next
Next

Συνέντευξη της Γεωργίας Μπακογιάννη. Συναυλία Χριστουγέννων στο Ι.ΤΗ.Π