Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023
Ποιες χώρες ήταν οι πιο μολυσμένες το 2023
Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποκαλύπτει η σχετική έκθεση του IQAir που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (19/3), με μόλις επτά χώρες να καταφέρνουν να μείνουν «πιστές» στην ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία.
Στον αντίποδα, οι πέντε πιο μολυσμένες χώρες το 2023 ήταν:
Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), με ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
Πακιστάν (73,7 μg/m3) με ποσοστό 14 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
Ινδία (54,4 μg/m3) με ποσοστό 10 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια
Τατζικιστάν (49,0 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερο από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή για τα αιωρούμενα σωματίδια του ΠΟΥ
Μπουρκίνα Φάσο (46,6 μg/m3) με ποσοστό 9 φορές υψηλότερη από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα αιωρούμενα σωματίδια.
Ποια είναι η πιο «καθαρή» πόλη της Ελλάδας
Σύμφωνα με τα δεδομένα του IQAir, η ελληνική πόλη με τον πιο καθαρό αέρα - που συνιστά και την ειδοποιό διαφορά για την παρούσα έκθεση στη χώρα μας - είναι η o Άγιος Παύλος.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πόλεις, στις οποίες συγκεντρώνει δεδομένα η έρευνα, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ.
Η Αθήνα σε όλες τις περιοχές καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Αγρίνιο, αλλά και η Ξάνθη.
Ειδικότερα, η πρωτεύουσα καταγράφει ποσοστό 15,7 μg/m3, ενώ η περιοχή με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m3.
Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα η πιο μολυσμένη περιοχή είναι η Βασιλική με 20,6 μg/m3.
Το Αγρίνιο για μια ακόμη χρονιά καταγράφει επίσης αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με 17,9 μg/m3.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία
Προκαλώντας έναν στους εννέα θανάτους παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Συνολικά 124 (που αντιστοιχεί στο 92,5%) από 134 χώρες και περιοχές υπερέβησαν την ετήσια κατευθυντήρια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων του ΠΟΥ των 5 μg/m3.
Το Begusarai της Ινδίας ήταν η πιο μολυσμένη μητροπολιτική περιοχή του 2023. Η Ινδία ήταν η χώρα των τεσσάρων πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο.
Η πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ ήταν το Κολόμπους του Οχάιο. Το Beloit, το Wisconsin ήταν η πιο μολυσμένη πόλη στις ΗΠΑ.
Το Λας Βέγκας της Νεβάδα ήταν η πιο καθαρή μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της έκθεσης, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική, με τις 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής να βρίσκονται εντός των συνόρων της.
Το 70% των δεδομένων ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής προέρχεται από αισθητήρες χαμηλού κόστους.
πηγή: IQAir