Εθισμένα παιδιά στο gaming: Τι πρέπει να κάνουμε;
Εθισμένα παιδιά στο gaming: Τι πρέπει να κάνουμε;
Ο εθισμός των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελεί μια ανησυχητική τάση που έχει ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Η ψηφιακή εποχή που ζούμε προσφέρει στα παιδιά πρόσβαση σε αμέτρητα διαδικτυακά ψυχαγωγικά μέσα, με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της εμπειρίας. Ωστόσο, ο εθισμός σε αυτά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την εξέλιξη των παιδιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο Διαδίκτυο (και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια) λόγω των lockdowns.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν από τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η απομόνωση από τον πραγματικό κόσμο. Τα παιδιά που περνούν υπερβολικό χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου χάνουν συχνά την επαφή με τον κοινωνικό κύκλο τους και το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στον τομέα των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και των σχέσεων με τους συνομηλίκους τους. Επιπλέον, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στη σωματική/ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά προτιμούν από το να κάνουν ένα άθλημα ή να τρέξουν στις αλάνες, να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να επικεντρώνονται στα παιχνίδια τους. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη της φυσικής άσκησης που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο ασθενειών. Επίσης, ως εξαρτημένα άτομα παρουσιάζουν έντονη έκφραση αρνητικών συναισθημάτων και συχνές εκρήξεις θυμού όταν διακόπτεται η επαφή τους με την οθόνη. Εμφανίζουν επίσης ευερεθιστότητα, εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και απότομες αλλαγέςτης διάθεσής τους.
Επιπλέον ο εθισμός σε ηλεκτρονικά παιχνίδια επηρεάζει τη σχολική τους απόδοση. Τα παιδιά που δαπανούν υπερβολικό χρόνο σε παιχνίδια μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης και επιδόσεων στο σχολείο, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών τους ικανοτήτων.
Η ενεργός συμμετοχή των γονέων στην ψηφιακή ζωή των παιδιών τους είναι καθοριστική για την καλή χρήση της τεχνολογίας και την αντιμετώπιση του εθισμού. Για να αντιμετωπιστεί ο εθισμός των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια οι γονείς μπορούν να λάβουν ορισμένα σημαντικά μέτρα:
1. Καθορισμός ορίων χρόνου: Θέστε συγκεκριμένα χρονικά όρια για τον χρόνο παιχνιδιού. Αυτό διασφαλίζει μια ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας. Μην αποκόψετε το παιδί εντελώς από τον υπολογιστή ή το κινητό, καθώς αυτό θα δυσκολέψει αντί να ομαλοποιήσει την κατάσταση.
2. Παρακολούθηση περιεχομένου: Ελέγξτε τα παιχνίδια που τα παιδιά σας παίζουν. Επιλέξτε παιχνίδια με εκπαιδευτική αξία και που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.
3. Παράδειγμα καλής συμπεριφοράς: Οι γονείς πρέπει να δίνουν το παράδειγμα. Αν οι ενήλικες χρησιμοποιούν με σύνεση την τεχνολογία, τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να τους μιμηθούν.
4. Προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων: Προτείνετε εναλλακτικές ασχολίες όπως αθλήματα, χειρονακτικές δραστηριότητες κ.ά., οργανώστε οικογενειακά δείπνα, διάβασμα βιβλίων και μαγειρική για να διευκολύνετε τη μείωση του χρόνου μπροστά στην οθόνη.
5. Συνομιλία και ενημέρωση: Συνομιλήστε με τα παιδιά σας για τη σημασία της ισορροπημένης χρήσης της τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της υπερβολικής καθήλωσης μπροστά σε μια οθόνη.
Συνοψίζοντας, η επίλυση του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια απαιτεί συνεργασία, επίγνωση και την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης χρήσης.
Με τη σωστή καθοδήγηση τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν την τεχνολογία ως μέρος της καθημερινής τους ζωής, ενώ αναπτύσσουν και άλλες σημαντικές δεξιότητες για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ανάπτυξη.
της Τάνιας Χριστοδουλίδου
Εκπαιδευτικός, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της ομάδας CSI Institute