Το site της Αυτοδιοίκησης myOTA.gr γράφει για την Αν. Ψάλτη: Καλή πρακτική υποψηφίας δημάρχου με επίσκεψη στην ΕΕΤΑΑ
Η Υποψήφια Δήμαρχος Τήνου Αναστασία Ψάλτη και επικεφαλής του Συνδυασμού ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στο κτίριο διοίκησης του οργανισμού στην Αθήνα.
Το καταγράφουμε ως μία πολύ καλή πρακτική υποψηφίου/ας που θέλει με αξιώσεις και εγγυήσεις να αναλάβει τα ηνία του δήμους του/της.
Μέσα σε ένα τοπίο πολύπλοκο αλλά και συνεχώς μεταλλασσόμενο η ΕΕΤΑΑ αποτελεί ένα πολυεργαλείο, αλλά και ένα μηχανισμό αποτελεσματικής υποστήριξης ειδικά για τους/τις νέους/ες δημάρχους.
Και κανονικά όλοι οι υποψήφιοι θα έπρεπε να περάσουν από εκεί για να ενημερωθούν και για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, αλλά και για το τι νέο υπάρχει για τους Δήμους. Η ΕΕΤΑΑ διαθέτει πλήρη και επεξεργασμένη πληροφορία.
Η κα Αναστασία Ψάλτη συναντήθηκε με:
– την επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, Γιούλη Γκόνου: Συζητήθηκαν οι ευκαιρίες αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων από τον Δήμο Τήνου για την υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης των δεξιοτήτων και για την προσφορά δυνατοτήτων κατάρτισης των δημοτών.
– την Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνα Πέππα: Αναλύθηκαν βέλτιστες πρακτικές (success stories) Δήμων ανά την επικράτεια, που εφάρμοσαν προγράμματα κοινωνικής μέριμνας υπέρ των δημοτών τους και αξιοποίησαν ευκαιρίες βελτίωσης των υποδομών για την οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών βάσει των πλέον σύγχρονων προτύπων, καθώς και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
– την Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, Παναγιώτα Παναγιωτάκου: Δημιουργήθηκε δίαυλος μεταφοράς της μεγάλης τεχνογνωσίας της ΕΕΤΑΑ προς τον Δήμο Τήνου, για την αρτιότερη δυνατή υλοποίηση των τεχνικών έργων με μελέτες που δύναται να εκπονηθούν τόσο από την Τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες της.
– τον Διευθυντή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος, Γιάννη Γούπιο: συζητήθηκε η στρατηγική της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» για τη διατήρηση και ανάδειξη της νησιωτικότητας και ειδικά της ταυτότητας της Τήνου, διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, αλλά με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
Όπως σημειώνει πολύ σωστά και η κα Αναστασία Ψάλτη σε ανάρτησή της στο Facebook: «Η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η ΕΕΤΑΑ στην σχεδόν 40ετή λειτουργία της ως συμβούλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε θέματα επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για όλες τις λειτουργίες και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ένας Δήμος. Με θλίψη διαπιστώσαμε, για μια ακόμα φορά, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες αξιοποίησης προγραμμάτων, κονδυλίων και δράσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και της καθημερινότητας των πολιτών, τις οποίες το νησί μας δεν έχει αξιοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Τελικός χαμένος, ο δημότης Τήνου.»
Και αυτό συμβαίνει σε όλους τους δήμους. Δυστυχώς και την τετραετία που πέρασε, ελάχιστες από τις δυνατότητες που έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση στα χέρια της αξιοποιήθηκαν.
Μια επίσκεψη στην σελίδα της ΕΕΤΑΑ θα σας πείσει, όπου μπορείτε να ακολουθήσετε τα paths «Οδηγοί – Εργαλεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «Οδηγός χρηματοδοτήσεων».
Παραθέτουμε και τους 3 Άξονες που έχει βάλει στόχο να υλοποιήσει η κα Ψάλτη για τους οποίους σαφώς θα χρειαστεί την πολύτιμη υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ.
ΑΞΟΝΑΣ 1: Το νησί πρέπει να αποκτήσει καθορισμένη ταυτότητα
Είναι ένας τόπος με μακρά ιστορική διαδρομή, βασισμένος στην θρησκεία, με ιστορία, τέχνη, πολιτισμό, παραδόσεις, έθιμα, πανηγύρια, αλλά και παραγωγική οικονομία, αγροτική, κτηνοτροφική, αλιεία, μεταποίηση. Αυτή είναι η ταυτότητα μας. Αυτή πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε να διατηρήσουμε. Αυτή πρέπει να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες μας. Δεν θέλουμε αλλοίωση των χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του τόπου μας. Θέλουμε οικονομική ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του νησιού μας, ανάπτυξη με βιωσιμότητα και αειφορία.
ΑΞΟΝΑΣ 2: Ισομερής ανάπτυξη για όλους τους παραγωγικούς κλάδους
Η οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας θέλουμε να είναι ισομερής σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Θέλουμε ο τουρισμός, που αυτή τη στιγμή είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας, να δώσει ώθηση και στους παραγωγούς μας, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς καθώς και στην οικοδομική δραστηριότητα. Ο δρόμος γι’ αυτό, περνά μέσα από τη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού. Ώστε οι αγρότες μας να βρουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους και να μπορούν να παραμείνουν στη γη τους, οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να διατηρούν τα ζώα τους, οι αλιείς να μπορούν να μείνουν στη θάλασσα. Ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μεταποίηση των προϊόντων μας και την προώθηση τους στον τομέα της γαστρονομίας.
Οι υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού που είναι ενεργές σήμερα να εξελιχθούν και με νέες ιδέες μέσα από το συντονισμό των δράσεων τους. Παραλλήλως, ο Δήμος θα συντονίσει τη διασύνδεση παραγωγών και επιχειρήσεων τουρισμού, καταλύματα και υπηρεσίες, προωθώντας και την ιδιαίτερη ταυτότητα της Τήνου, ώστε οι επισκέπτες μας να ταιριάζουν στο νησί μας και να ξέρουν τι θα “πάρουν” όταν μας επισκεφθούν.
ΑΞΟΝΑΣ 3: Ισόρροπη δημογραφική ανάπτυξη
Ο Δήμος οφείλει να παρέμβει άμεσα, ώστε το νησί μας, δημογραφικά, να αναπτύσσεται ισόρροπα. Ακολουθώντας την περιγραφή των παλιών, Έξω Μέρη, Μέσα Μέρη, Κάτω Μέρη. Οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα σε νέους οικογενειάρχες και επιχειρηματίες όλου του χρόνου, ώστε να επιλέξουν να παραμείνουν ή να μετοικίσουν στους παραδοσιακούς οικισμούς μας. Να στηρίξουμε με επίδομα πρώτου παιδιού τα νέα ζευγάρια. Να διασφαλίσουμε υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να ζει μια οικογένεια σε ένα χωριό, από φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ενισχυτική διδασκαλία μαθημάτων, έως αθλητικούς χώρους και χώρους συνάθροισης και αναψυχής. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ενεργά τα χωριά μας και μαζί με αυτά θα διατηρηθεί η φύση και το τοπίο μας, που χρειάζεται ανθρώπους γύρω του για να το συντηρούν.
πηγή: myOTA.gr