Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου
Γιορτάζουν
Αγαπητός
Λέων
Λεώνη
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Η Γκάμπια γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Μεγάλη Βρετανία το 1965.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Αγίου Λέοντος, πάπα Ρώμης.
Αγίων μαρτύρων Λέοντος και Παρηγορίου.
Οσίου Αγαπητού, επισκόπου Σινάου.
Αγίων μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου.
Αγίου μάρτυρος Πιουλίου.
Αγίων μαρτύρων Λουκίου, Σιλβανού, Ρουτουλίου, Κλασσικού, Σεκουνδίνου, Φρουκτουλίου και Μαξίμου.
Οσίου Κοσμά, του εκ Ρωσίας.
Αγίου Νικολάου, πατριάρχου Γεωργίας.
Καθολική Εκκλησία
Αγίου Κολμάν
Αγίου Συμεών της Ιερουσαλήμ.
Αγίου Φλαβιανού πατριάρχη Κωνσταντινουόλεως.
Είπαν…
“Μπορείς να μάθεις πολύ περισσότερα από ένα παιχνίδι που χάνεις, παρά από ένα παιχνίδι που κερδίζεις”
Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου…
Τι έγινε σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα και στον Κόσμο
842 Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα, σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων.
1360 Γεννιέται ο Τζοβάνι ντι Μπίτσι των Μεδίκων, Ιταλός τραπεζίτης: Η τράπεζά του Banco dei Medici (1397–1494) ήταν η μεγαλύτερη και πιο διάσημη στην Ευρώπη κατά τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με πολλούς μελετητές, οι Μέδικοι ήταν για μια ορισμένη περίοδο η πλουσιότερη οικογένεια στην Ευρώπη. Με αυτόν τον πλούτο απέκτησε πολιτική εξουσία πρώτα στη Φλωρεντία και αργότερα στην Ιταλία και την Ευρώπη. Οι Medici συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της λογιστικής με τη βελτίωση του καθολικού _“mastro”, μέσω της συμπερίληψης του συστήματος διπλής εγγραφής που έκανε πιο εμφανείς τις πιστώσεις και τις χρεώσεις. Το καθολικό περιέχει δύο στήλες, μία για χρεώσεις και μία για πιστώσεις και πιθανώς μια αλφαβητική στήλη για οφειλέτες και πιστωτές. Περιλαμβάνει τις λειτουργίες διαχείρισης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με συστηματική σειρά, και συνοδευόταν από ένα μικρότερο, πιθανά για εξωλογιστικές εγγραφές, το “mastrino”.
1405 Πεθαίνει κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα ο ηγέτης των Μογγόλων Ταμερλάνος.
1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.
1564 Πέθανε ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας. Ο Μιχαήλ Άγγελος είναι ο κορυφαίος καλλιτέχνης (ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής) που ανέδειξε η Αναγέννηση. Το έργο του είναι τεράστιο σε έκταση, άφθαστο σε δύναμη έκφρασης και πρωτοτυπία. Στο περιβάλλον των Μεδίκων της Φλωρεντίας όπου μεγάλωσε, γνώρισε τον αρχαίο κόσμο κι αγάπησε με πάθος την κλασική τέχνη. Από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη άντλησε όλα του τα θέματα. Ο Μικελάντζελο ντι Λουντοβίκο Μπουονορότι Σιμόνι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1475 στο Καπρέζε της τότε Δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Διεθνώς είναι γνωστός με το μικρό του όνομα ως Μικελάντζελο και στον ελληνικό χώρο ως Μιχαήλ Άγγελος. Το 1546 ονομάστηκε επικεφαλής αρχιτέκτονας του Αγίου Πέτρου και υπεύθυνος για τα κτίσματα και τη διαμόρφωση του χώρου στο Καπιτώλιο της Ρώμης. Την εποχή ακριβώς που σχεδίαζε τον τρούλο του Αγίου Πέτρου κι επιστατούσε το χτίσιμο τόσο της εκκλησίας όσο και των άλλων κτιρίων που είχε αναλάβει, βρήκε πάντως το χρόνο να λαξεύσει και τρία από τα σημαντικότερα ίσως γλυπτά του: την «Πιετά» (1550, σήμερα στο Μουσείο του Καθεδρικού Ναού της Φλωρεντίας), την «Πιετά Παλεστρίνα» (1556, σήμερα στην Ακαδημία της Φλωρεντίας) και την «Πιετά Ροντανίνι» (1564, σήμερα στο Καστέλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου).
1637 Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης στην Αγγλία, ο ισπανικός στόλος αναχαιτίζει έναν σημαντικό αγγλο-ολλανδικό στόλο 44 πλοίων συνοδευόμενο από έξι πολεμικά πλοία, καταστρέφοντας ή καταλαμβάνοντας 20 από αυτά.
1745 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Βόλτα, που ανακάλυψε το βολταϊκό τόξο, εφηύρε τη βολταϊκή στήλη και έγραψε σπουδαία έργα για τον ηλεκτρισμό. Ιταλός φυσικός, που πρωτοπόρησε στην έρευνα και τη διάδοση του ηλεκτρισμού. Η πιο σπουδαία εφεύρεσή του ήταν η ηλεκτρική στήλη (μπαταρία).
1807 Εκδόθηκε η Απασιονάτα. Ένα από τα κορυφαία δείγματα της πιανιστικής φιλολογίας είναι η «Σονάτα για Πιάνο, αρ. 23» του Μπετόβεν, γνωστή και ως «Απασιονάτα». Γράφτηκε από τον μεγάλο γερμανό συνθέτη μεταξύ του 1803 και του 1806, σε μία εποχή που έχανε σταδιακά την ακοή του, και εκδόθηκε στη Βιέννη στις 18 Φεβρουαρίου 1807. Είναι αφιερωμένη στον κόμη Φραντς φον Μπρούνσβικ, στο παλάτι του οποίου στο Μαρτονβασάρ της Ουγγαρίας ολοκλήρωσε το έργο. Ο ούγγρος ευγενής ήταν αδελφός των μαθητριών του Μπετόβεν, Τερέζας (της «Αθάνατης Αγαπημένης»;) και Ιωσηφίνας (την οποία παρ’ ολίγο να παντρευτεί) και εξάδελφος της πρώτης του αγαπημένης Τζουλιέτας Γκουϊτσιάρντι. Ο βιογράφος του Μπετόβεν, Άντον Σίντλερ, αναφέρει πως όταν ρώτησε τον συνθέτη για το περιεχόμενο και την πηγή έμπνευσής του, αυτός του απάντησε: «Δεν έχεις παρά να διαβάσεις την “Τρικυμία” του Σέξπιρ!...». Ο γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Ρομέν Ρολάν, αναλύοντας την επιγραμματική φράση του Μπετόβεν, υποστηρίζει ότι αυτή υπονοεί το ξέσπασμα των ανθρωπίνων παθών, που μοιάζουν με τα στοιχεία της φύσης, όταν εκδηλωθούν. Η ονομασία «Απασιονάτα» δεν είναι του Μπετόβεν, αλλά ενός εκδότη από το Αμβούργο, ονόματι Κραντς, ο οποίος το 1838 τύπωσε μία εκδοχή του έργου για τέσσερα χέρια. Η «Απασιονάτα» δεν πρέπει να ταυτίζεται με την προγενέστερη «Σονάτα για πιάνο αρ. 8» του Μπετόβεν, γνωστή με την ταυτόσημη γαλλική ονομασία «Pathétique», που ήταν επιλογή του συνθέτη.
1828 Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ’ τους πειρατές.
1849 Γεννήθηκε ο Αρμάν Πεζό, γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.
1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρέφονταν ενάντια στους φεουδαρχικούς-απολυταρχικούς θεσμούς επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους-κράτους.
1861 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Τζέφερσον Ντέιβις αναγορεύεται πρώτος και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών.
1883 Γεννήθηκε ο συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης. Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόσοφος και πολιτικός. Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τεράστιο σε όγκο, αλλά και σε εύρος έργο. Κέρδισε παγκόσμια φήμη μεταθανάτια από τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη τού μυθιστορήματός του «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» από τον Μιχάλη Κακογιάννη το 1964. Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος έλληνας συγγραφέας. Έπειτα από ένα δεύτερο ταξίδι στην Κίνα, προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, επέστρεψε με κλονισμένη την υγεία του και νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη και το Φράιμπουργκ. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, αλλά η Εκκλησία της Ελλάδας αρνήθηκε να την εκθέσει σε προσκύνημα. Η σορός του μεταφέρθηκε και εκτέθηκε στον μητροπολιτικό ναό του Ηρακλείου, χωρίς εκκλησιαστική τελετή. Οι συμπατριώτες του τον τίμησαν ιδιαιτέρως και τον έθαψαν σ' ένα προμαχώνα των βενετσιάνικων τειχών του Ηρακλείου. Στον τάφο του, χαράχθηκε η επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».
1885 Δημοσιεύονται στις ΗΠΑ οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν του Μαρκ Τουαίην.
1896 Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας. Ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη (μπορούσε να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα) και τον ασκητικό τρόπο της ζωής του. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, εκτός από σπουδαίος μαέστρος, υπήρξε και πολύ αξιόλογος συνθέτης. Έγραψε περίπου 40 έργα για ορχήστρα, πιάνο και φωνή, καθώς και μία όπερα («Αδελφή Βεατρίκη»). Οι πρώτες του συνθέσεις ήταν γραμμένες στο τονικό σύστημα, αλλά με ενδιαφέροντες αρμονικούς πειραματισμούς, οι οποίοι γύρω στο 1915 γίνονται περισσότερο τολμηροί, φτάνοντας στην ατονικότητα τη δεκαετία του '20. Είναι ο πρώτος έλληνας συνθέτης που χρησιμοποίησε στο έργο του «Οστινάτα για βιολί και πιάνο» (1926-1927) αυστηρά δωδεκαφθογγική τεχνική. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος έπεσε επί των επάλξεων. Στις 2 Νοεμβρίου 1960 ο μεγάλος έλληνας μαέστρος πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, κατά τη δοκιμή της «Τρίτης Συμφωνίας» του Μάλερ. Είχαν προηγηθεί δύο καρδιακά επεισόδια, το 1953 και το 1959. Όσο ζούσε, αλλά και στη διαθήκη του, είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα. Η καύση έγινε στο Λουγκάνο και η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Ύστερα από μια επίσημη, αλλά και συγκινητική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η τέφρα του Δημήτρη Μητρόπουλου έμεινε για κάποιο διάστημα στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Α' Νεκροταφείο, σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων και κατασκεύασε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς.
1898 Γεννήθηκε ο Έντζο Φεράρι. Θρύλος της αυτοκίνησης, οδηγός αγώνων και δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας (Ferrari).
1907 Στις ΗΠΑ, γίνονται δεκτοί στα σχολεία του Σαν Φρανσίσκο μαθητές ιαπωνικής καταγωγής, μετά από συμφωνία του Προέδρου Ρούσβελτ με τις αρχές της πόλης.
1909 Γεννήθηκε η λογοτέχνης Διδώ Σωτηρίου. Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας της (Ευάγγελος Παππάς), γεννημένος κι εκείνος στη Μ. Ασία, καταγόταν από τα Καλά Νερά του Βόλου και η μητέρα της (Μαριάνθη Παπαδοπούλου) από τη Ρόδο. Λίγο πριν από την απόβαση του ελληνικού στρατού (1919) στη Μ. Ασία, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη κι από κει, με την καταστροφή του 1922, ήλθε στην Ελλάδα. Κατά τις εγκύκλιες σπουδές της η Σωτηρίου ευτύχησε να έχει ως καθηγητές τον πεζογράφο Κώστα Παρορίτη (Σουρέα) και την ποιήτρια Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη. Τελείωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο και πήρε δίπλωμα καθηγήτριας Γαλλικών, που δε χρησιμοποίησε ποτέ. Το 1937, για λίγους μήνες, παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη. Επαγγελματικά, δούλεψε στη δημοσιογραφία από το 1936 (συντάκτρια στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Γυναίκα). Στην Κατοχή μαζί με τη Μέλπω Αξιώτη, έβγαλαν την πρώτη προοδευτική γυναικεία εφημερίδα. Παράλληλα, δούλεψε και στον παράνομο τύπο και προς τα τέλη της Κατοχής, το 1944, έγινε αρχισυντάκτρια του «Ριζοσπάστη». Αγωνίστηκε εναντίον του φασισμού, στο πλευρό της Ηλέκτρας Αποστόλου, και για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, στο πλευρό της Χρύσας Χατζηβασιλείου. Το 1935, που πήγε στη Γενεύη, για να μιλήσει στην Κοινωνία των Εθνών, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας, γνωρίστηκε από κοντά με τη συντρόφισσα του Λένιν, Αλεξάνδρα Κολοντάι. Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, που έγινε τον Δεκέμβρη του 194S στο Παρίσι. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1959, με το μυθιστόρημα Οι νεκροί περιμένουν. Σκόρπια διηγήματα της υπάρχουν δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά και ανθολογίες.Τα βιβλία της Διδώς Σωτηρίου έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες: Οι νεκροί περιμένουν στα ρουμανικά και τα ρωσικά, η Ηλέχτρα στα ρωσικά, Τα Ματωμένα χώματα στα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά, τα βουλγαρικά, τα γαλλικά, τα τουρκικά και τα γερμανικά. Για το μυθιστόρημα της Εντολή έχει εκπονηθεί μια διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία) από την κ. Γιόλα Γκουλά (με καθηγήτρια την κ. Σουζάνα Έγκμπεργκ).
1911 Γεννήθηκε ο Βάλιας Σεμερτζίδης (18 Φεβρουαρίου 1911–1983) ζωγράφος και χαράκτης…
1914 Γεννήθηκε ο Κώστας Μόντης: Ένας από τους σημαντικότερους Ελληνοκύπριους ποιητές. Ελληνοκύπριος λογοτέχνης, για πολλούς ο σπουδαιότερος ελληνόφωνος ποιητής της Κύπρου κι ένας από τους σημαντικότερους των ελληνικών γραμμάτων.
1919 Γεννήθηκε ο Τζακ Πάλανς, Αμερικανός ηθοποιός _Κέρδισε το Όσκαρ β΄ αντρικού ρόλου το 1991 για το ρόλο του στην ταινία Τι έκανες μπαμπά στην άγρια δύση;
1929 Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.
1930 Μελετώντας φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Ιανουάριο, ο Κλάιντ Τόμπω ανακαλύπτει τον Πλούτωνα.
1932 Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ανακηρύσσει τη Μαντσουκούο (το απαρχαιωμένο κινεζικό όνομα για τη Μαντζουρία) ανεξάρτητη από τη Δημοκρατία της Κίνας.
1932 Γεννήθηκε ο βραβευμένος Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, γνωστός για τη φωλιά του κούκου (1975) με Jack Nicholson, Amadeus (1984), Υπόθεση Λάρι Φλιντ (1996), Hair (1979) κά
1933 Γεννήθηκε η Γιόκο Όνο, Γιαπωνέζα καλλιτέχνης μούσα και σύντροφος του Τζον Λένον
1934 Γεννήθηκε ο Πάκο Ραμπάν: Το «τρομερό παιδί» της μόδας.Γάλλος σχεδιαστής μόδας, ισπανοβασκικής καταγωγής, διάσημος για τις εκκεντρικές δημιουργίες του και για τα αρώματα που φέρουν την υπογραφή του.
1935 Γεννήθηκε ο διεθνής ποδοσφαιριστής Σάββας Θεοδωρίδης
1940 Γεννήθηκε ο Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ, Ιταλός τραγουδοποιός
1943 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί συλλαμβάνουν τα μέλη του Λευκού Ρόδου.
1943 Β΄ Παγκόσμιος: Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς εκφωνεί τον Ολοκληρωτικό πόλεμο. Η ομιλία Sportpalast (γερμανικά: Sportpalastrede) ή ομιλία Total War ήταν μια ομιλία που εκφωνήθηκε από τον Γερμανό Υπουργό Προπαγάνδας Joseph Goebbels στο Sportpalast του Βερολίνου σε ένα μεγάλο, προσεκτικά επιλεγμένο ακροατήριο στις 18-Φεβ-1943, καθώς η πλάστιγγα του Πολέμου στρεφόταν κατά της ναζιστικής Γερμανίας και τους συμμάχους του Άξονα. Θυμίζουμε πως η μάχη του Στάλινγκραντ έληξε στις 2‑Φεβ-1943 με νίκη των Σοβιετικών δίνοντας την υπεροχή στον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος την κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου. Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή από τη ναζιστική ηγεσία ότι η Γερμανία αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους, επειδή —όπως υποστήριξε— η επιβίωση της Γερμανίας διακυβεύονταν από μια μπολσεβική Ευρώπη. Παράλληλα αναφέρεται ακροθιγώς στο Ολοκαύτωμα, όταν αρχίζει να λέει «Ausrotten» (χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για την εξόντωση), αλλά αμέσως την αλλάζει σε «Ausschaltung» (δηλ. αποκλεισμός). Αυτή ήταν η ίδια λέξη που χρησιμοποίησε ο Χάινριχ Χίμλερ το 1941, για το αποτέλεσμα της συζήτησής του με τον Αδόλφο Χίτλερ για την Τελική Λύση, όπου έγραψε “als Partisanen auszurotten” (“εξολοθρεύστε τους ως αντάρτες”).
1945 Γεννήθηκε ο Λευτέρης Ξανθόπουλος. Έλληνας σκηνοθέτης, ποιητής, συγγραφέας κριτικών και θεωρητικών κειμένων για τον κινηματογράφο. Πιο γνωστή ταινία του, η πολυβραβευμένη «Καλή πατρίδα σύντροφε». ον Νοέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε ένας τόμος διηγημάτων του με τίτλο «Warum?» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. «“Warum” στα γερμανικά σημαίνει “γιατί” και σίγουρα ο Ξανθόπουλος δεν διάλεξε τυχαία τον τίτλο του βιβλίου του. Τοποθετώντας όλες τις ιστορίες του κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο συγγραφέας δεν μιλάει παρά μόνο παρεμπιπτόντως για το εορταστικό πνεύμα των ημερών, αφού ο βασικός σκοπός του είναι άλλος: να βρει απλώς μια κοινή αφορμή για να συνδέσει εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, ξετυλίγοντας τον μίτο της ζωής τους προς μία σταθερά ερωτηματική κατεύθυνση: έχουν άραγε σημασία τα όσα έζησαν, κι αν ναι, ποια ακριβώς είναι αυτή και τι άραγε θα συνέβαινε αν αίφνης έρχονταν ξανά αντιμέτωποι μαζί της; Υπό αυτή την έννοια, εκείνο που κυριαρχεί στα διηγήματα του Ξανθόπουλου είναι το άνοιγμα της μνήμης, η διαρκής λειτουργία της διελκυστίνδας της» σημειώνει σε άρθρο του ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
1946 Ναύτες του Βασιλικού Ινδικού Ναυτικού στασιάζουν στο λιμάνι της Βομβάης, απ’ όπου η δράση απλώνεται σε όλες τις επαρχίες της βρετανικής Ινδίας, με τη συμμετοχή 78 πλοίων και 20.000 ναυτικών.
1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.
1952 Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.
1954 Γεννήθηκε ο Τζον Τραβόλτα. Αμερικανός ηθοποιός, χορευτής και τραγουδιστής. Ως πρωταγωνιστής στο «Saturday Night Fever» έγινε ένα από τα είδωλα της νεολαίας τη δεκαετία του ‘70. Επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο το 1994 με την κλασική γκανγκστερική ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction» και από τότε είναι ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, παρότι οι ταινίες του δεν συνοδεύονται από κριτική αποδοχή.
1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18–24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.
1967 Πέθανε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας.
1972 Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται κοντά στην πόλη Αντίμπ, στη Γαλλία. Η πτήση εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα — Νίκαια. Σκοτώνονται και τα δύο μέλη του πληρώματος.
1983 Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώνονται και ένας τραυματίζεται σοβαρά στο Σιάτλ, στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία στην ιστορία των Η.Π.Α.
2004 Πέθανε η Ελένη Καζαντζάκη. Δημοσιογράφος και συγγραφέας, η δεύτερη σύζυγος του μεγάλου έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και κληρονόμος των πνευματικών δικαιωμάτων του ογκώδους έργου του. Το σπουδαιότερο βιβλίο της θεωρείται η βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενα του συζύγου της, με τίτλο Νίκος Καζαντζάκης – Ο Ασυμβίβαστος. Έγραψε επίσης βιβλία για τη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, για την Κίνα με τίτλο «Κίνα μικρή πορεία στη Μεγάλη χώρα», καθώς και ποιήματα. Μετά τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το 1957 αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην διάδοσή του έργου του. Εγκαταστάθηκε στη Γενεύη και το διαμέρισμά της έγινε «τόπος προσκυνήματος» από πνευματικούς ανθρώπους όλου του κόσμου, καθώς και τόπος συνάντησης των Ελλήνων που αγωνίζονταν κατά της δικτατορίας. Το 1982 υιοθέτησε τον Κύπριο συγγραφέα Πάτροκλο Σταύρου (1933 – 2014), στον οποίο παραχώρησε με γονική παροχή τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, καθότι ο σπουδαίος συγγραφέας δεν κατέλιπε άμεσους απογόνους και από τους δύο γάμους του.
2004 200 νεκροί και 350 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας, στην επαρχία Χορασάν, στο ΒΑ Ιράν. Από τις ισχυρές εκρήξεις στα 51 βαγόνια του εμπορικού τρένου, που μετέφερε βενζίνη, θείο και φωσφορικά λιπάσματα, ισοπεδώθηκαν πέντε κοντινά χωριά. Αιτία της τραγωδίας υπήρξε μια ασθενής σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στην περιοχή.
2004 Πέθανε η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου. Δέσπω Διαμαντίδου, μια σπάνιου είδους «αρχόντισσα», με ξεχωριστή και αξιαγάπητη προσωπικότητα. Σπουδαία ηθοποιός, εξαιρετικά καλλιεργημένη, φύσει ευγενική, αξιοσέβαστη, γλυκύτατη Δέσπω Διαμαντίδου, «έφυγε» από τη ζωή, χτες στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Η Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε το 1916, στον Πειραιά, από καλλιεργημένους γονείς, ρωσικής καταγωγής. Εβγαλε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής. Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Τα Νέα», έλεγε: «Δεν πήγα ποτέ σε σχολείο ελληνικό. Ο,τι έμαθα, το έμαθα με ιδιαίτερα μαθήματα. Αλλά μιλώ και γράφω, πιστεύω, ωραία ελληνικά, έχω κάνει και μεταφράσεις. Οσον αφορά τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση, πήγα κατευθείαν στο Γερμανικό Σχολείο». Η Δ. Διαμαντίδου θυμόταν ότι έγινε «πρωταθλήτρια Ελλάδος, παιδικής κατηγορίας», με τη βοήθεια του Εβραίου δασκάλου της στη Γυμναστική, τον οποίο έκαψαν οι ναζί στους φούρνους του Νταχάου. Εγινε ηθοποιός, όχι μόνο γιατί η μητέρα της αγαπούσε το θέατρο και δεν έχανε καμιά παράσταση, αλλά και γιατί υπήρχε ελευθερία στην οικογένειά της. «Πίσω από το σπίτι μας, στον Πειραιά, υπήρχε το θέατρο του Τσόχα. Καθόμουν συχνά απ’ έξω και χάζευα ό,τι γινόταν μέσα, άλλοτε παίζανε όπερα, άλλοτε δινόταν μια συναυλία. Δεν αποκλείεται αυτές οι ώρες, έξω από το θέατρο, όσο κι αν μεγαλώνοντας ξεθωριάσανε, να υπήρξαν η αφορμή για να θελήσω να βγω στη σκηνή. Ως παιδί, ωστόσο, μου άρεσε πάρα πολύ η μουσική. Οι γονείς μου δε με εμποδίσανε ούτε σ’ αυτό, με στείλανε να κάνω τραγούδι», διηγιόταν η ηθοποιός.Τα τελευταία δέκα, περίπου, χρόνια της ζωής της έχασε την όρασής της. Την πίκραινε, καθώς τα της στέρησε τη χαρά του θεάτρου, του διαβάσματος και της μεταφραστικής δουλειάς της. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Δέσπω Διαμαντίδου είχε στο ενεργητικό της πολλές μεταφράσεις θεατρικών και άλλων έργων.
2015 Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 233 ψήφους, έναντι 30 του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απουσίαζαν.
2016 Πέθανε ο Παντελής Παντελίδης: Η πορεία ενός φαινομένου με φρικτό τέλος. Έλληνας τραγουδοποιός - φαινόμενο στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, με σύντομη αλλά «πυκνή» καριέρα, που διακόπηκε με τον απροσδόκητο θάνατό του σε ηλικία 32 ετών.
2017 Πέθανε ο ζωγράφος-χαράκτης, Γιάννης Βαλαβανίδης