Ελαιόλαδο: «Αγκάθι» για την εστίαση – Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες

Ελαιόλαδο: «Αγκάθι» για την εστίαση – Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες

Το λάδι… πυροδοτεί νέες αυξήσεις στην εστίαση

Αλυσιδωτές ανατιμήσεις και στην εστίαση αναμένεται να φέρει η μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food είναι το ελαιόλαδο.

Οι επιχειρηματίες της οργανωμένης εστίασης εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται αλλά και η τιμή του ελαιολάδου παίρνει συνεχώς την ανιούσα.

Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και οι επιχειρηματίες του κλάδου μετρούν τις δυνάμεις τους. Πρώτα ήταν η πανδημία, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη συνέχει η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

«Αγκάθι» η τιμή στο ελαιόλαδο

Μιλώντας στον ΟΤ o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), Γιάννη Λιάρος τόνισε ότι το σύνολο της εστίασης πρόκειται να επηρεαστεί από την αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

«Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» όσον αφορά στην επιβάρυνση που δέχονται οι επιχειρήσεις εστίασης, την ίδια στιγμή που δεν έχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους και η κατανάλωση εμφανίζεται ήδη πεσμένη» και προσθέτει ότι περιμένουμε να δούμε τις τιμές στη νέα σοδιά καθώς υπάρχει μειωμένη παραγωγή φέτος».

Επίσης, ο κ. Λιάρος σημειώνει ότι πέρα του ελαιόλαδου υψηλές είναι οι τιμές και σε άλλα βασικά είδη ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος και για το ενεργειακό κόστος που πλήττει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν και αυτές τις αυξήσεις» διαμηνύει ο κ. Λιάρος και υπογραμμίζει ότι «ίσως οι επαγγελματίες του χώρου προχωρήσουν σε άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα να μικρύνουν τις μερίδες στα εστιατόρια».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι οι αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του. Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, αφού η ξηρασία πλήγωσε τη συγκομιδή σε βασικούς καλλιεργητές.

Η τιμή στο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι τόσο περιζήτητο, που οι χονδρέμποροι σπεύδουν να «στοκάρουν», αγοράζοντας ποσότητες σε υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατακόρυφα στη συνέχεια η λιανική τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Ήδη η τιμή του παρθένου ελαιολάδου του 1 λίτρου στα σούπερ μάρκετ κοστίζει 15 ευρώ.

Και αυτό πριν ακόμη ξεκινήσει καλά καλά η νέα ελαιοκομική περίοδος. Τα πρώτα συμβόλαια «κλείστηκαν» σε τιμές παραγωγού πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Κάτι που προμηνύει νέο κύκλο ακρίβειας. Αρκετοί επαγγελματίες αναζητούν από τώρα να προμηθευτούν ελαιόλαδο σε σχετικά καλές τιμές. Και αυτό γιατί φοβούνται ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, γιατί θα καταλήξει να πωλείται στην μαύρη αγορά. Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Στρέκας σημείωσε πως «εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

Και οι ελλείψεις

Εν τω μεταξύ, τίθεται σοβαρό θέμα επάρκειας στο ελαιόλαδο λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εξαγωγές της χώρας σε μια χρονική περίοδο που η παραγωγή της Ισπανίας παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις ελέω έντονης ξηρασίας και η Ιταλία πασχίζει να αφήσει πίσω της την κρίση με το βακτήριο Xylella fastidiosa, που κάθε χρόνο εξολοθρεύει ολόκληρους ελαιώνες.

Αν και θεωρείται λογικό η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα να είναι μειωμένη καθώς η περυσινή έσπασε όλα τα ρεκόρ, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που έχουν επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και την εποχή της ανθοφορίας προκάλεσαν προβλήματα στο δέσιμο των καρπών, μαζί με τη ξηρασία η οποία δεν βοήθησε καθόλου στο να μεγαλώσουν οι ελιές.

πηγή: OT.gr


Previous
Previous

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Next
Next

Ελαιόλαδο: Ποιες χώρες βάζουν φραγμό στις εξαγωγές