Η γερμανική παράλυση συγκρατεί την Ευρώπη
Η γερμανική παράλυση συγκρατεί την Ευρώπη
Της Judy Dempsey-Germany’s Paralysis Holds Back Europe
Όταν η γερμανική οικονομία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η τότε κυβέρνηση σπάνια συνδύαζε την οικονομική της δύναμη με την πολιτική ηγεσία στο εσωτερικό ή στην ΕΕ. Το Βερολίνο δεν χρησιμοποίησε την ακμάζουσα οικονομία του για να εισαγάγει τις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Όμως το 2003, κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σοσιαλδημοκράτης, προώθησε ένα πακέτο ριζικών μεταρρυθμίσεων για να ταρακουνήσει την αγορά εργασίας. Ήθελε να βγάλει τη χώρα από μια οικονομική και κοινωνική γούρνα. Του κόστισε τις εκλογές το 2005.
Η διάδοχός του Άγγελα Μέρκελ πέρασε τα δεκαέξι χρόνια της θητείας της αποτυγχάνοντας να αξιοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ. Το μεγαλύτερο επίτευγμά της ήταν να προσφέρει ασφάλεια σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία. Η μεγαλύτερη αποτυχία της ήταν η αύξηση της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο.
Όπως ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς, ο οποίος ηγείται ενός τρικομματικού κεντροαριστερού συνασπισμού που μαστίζεται από διαφορές σχετικά με τις οικονομικές, πολιτικές, εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές, η Μέρκελ ήταν εγγενώς ένας πολιτικός που απέφευγε τον κίνδυνο.
Στην περίπτωση του Σολτς, αυτό το χαρακτηριστικό συμπληρώνεται από μια αναποφάσιστη ηγεσία σε έναν συνασπισμό που παραπαίει από κρίση σε κρίση. Αυτό εμποδίζει ζωτικές αλλαγές σε ένα οικονομικό μοντέλο που δεν αγκαλιάζει την ψηφιοποίηση, που δεν μειώνει τον λαβύρινθο των γραφειοκρατικών εμποδίων, που αποτυγχάνει να επενδύσει στην εκπαίδευση.
Η Mittelstand, οι μικρές και μεσαίες εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, θεωρούν τη γραφειοκρατία ως ένα από τα βασικά εμπόδια για την επιχειρηματική δραστηριότητα, κατατάσσοντας αμέσως μετά την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και το υψηλό ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Πάνω από όλα, ο Σολτς δεν δίνει καμία πολιτική ή στρατηγική ηγεσία σε μια Ευρώπη που δεν είναι καλά προετοιμασμένη για μια πιθανή ρήξη της διατλαντικής σχέσης μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Ομοίως, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη είναι διατεθειμένες να αντέξουν την αυξανόμενη επιρροή καθεστώτων που αμφισβητούν την παραδοσιακή εξέχουσα θέση της Δύσης. Ο τρόπος ζωής της Ευρώπης, αγκυροβολημένος στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια, βρίσκεται σε δανεικό χρόνο εκτός εάν οι κυβερνήσεις της λάβουν μέτρα για να αναστρέψουν αυτήν την τάση. Προς το παρόν, μην υπολογίζετε στη Γερμανία.
Εσωτερικά, οι γερμανικές δημοσκοπήσεις και οι οικονομικές στατιστικές επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή δημοτικότητα του Σολτς και δείχνουν πώς η Γερμανία είναι η οικονομία της Ευρωζώνης και της G7 με τις χειρότερες επιδόσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε το 2023. Στο 0,9%, η ανάπτυξή της το 2024 προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο του 1,4% για τις προηγμένες οικονομίες.
Θα μπορούσε κανείς να επιρρίψει την ευθύνη στην πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όπως εξηγεί το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin), η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια έκτακτη εξαίρεση το 2020 για να διαθέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (218 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ειδικά κονδύλια για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
"Η κυβέρνηση του Scholz προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ίδια εξαίρεση για να διοχετεύσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 1,5% του ΑΕΠ, από αυτά τα ειδικά ταμεία σε βιομηχανικές επιδοτήσεις και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το κλίμα. (…) Το [Συνταγματικό] Δικαστήριο μπλόκαρε το σχέδιο της κυβέρνησης με την αιτιολογία ότι δεν πληρούσε τις "συνταγματικές απαιτήσεις για έκτακτο δανεισμό", γράφει ο Marcel Fratzcher, πρόεδρος του DIW Berlin.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιδοτήσεις και προγράμματα. Όταν προσπάθησε να εξοικονομήσει πόρους περικόπτοντας τις επιδοτήσεις του ντίζελ για τους αγρότες, αντιμετώπισε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Τα προβλήματα που επιδεινώνονται - και κάτι που προηγείται της δικαστικής απόφασης - είναι η επιβράδυνση της οικονομίας και ο πληθωρισμός που ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς. Οι απεργίες του πανίσχυρου συνδικάτου των μηχανοδηγών GDL συχνά αφήνουν το σιδηροδρομικό δίκτυο σε αδιέξοδο, για να μην αναφέρουμε το κόστος για την οικονομία.
Η Γερμανία ήταν εκεί στο παρελθόν, αλλά βασίστηκε στην οικονομία της που βασίζεται στις εξαγωγές για να τα καταφέρει. Βασίστηκε επίσης στη Ρωσία για να τροφοδοτήσει τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς. Και οι δύο οδήγησαν τις γερμανικές κυβερνήσεις και τη βιομηχανία σε ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας. Παρά όλες τις προειδοποιήσεις για την εξάρτηση, οι ενεργειακοί πόροι δεν διαφοροποιήθηκαν.
Αυτή τη φορά, τα μαξιλάρια στα οποία βασίστηκαν η γερμανική οικονομία και η κυβέρνηση έχουν φύγει. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η αβεβαιότητα της παγκόσμιας επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών και η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας έχουν τεράστιες συνέπειες για τη Γερμανία - και την Ευρώπη.
Το Βερολίνο δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει προς τα μέσα και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα από εσωτερική σκοπιά. Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι μετά την Ουάσιγκτον, κατέχει τη δεύτερη θέση σε στρατιωτική, οικονομική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Διακυβεύεται όμως κάτι πιο θεμελιώδες. Είναι η γερμανική στάση απέναντι στην ασφάλεια - και την ηγεσία - σε έναν πόλεμο του οποίου η έκβαση θα έχει θεμελιώδεις συνέπειες για την Ευρώπη.
"Η στρατιωτική υποστήριξη φαίνεται να καθοδηγείται από αυτό που είναι πολιτικά αποδεκτό στη Γερμανία, παρά από αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία για να πετύχει τον στόχο της να απελευθερώσει το δικό της έδαφος", υποστηρίζουν η Claudia Major και ο Christian Mölling.
"Η Γερμανία εξακολουθεί να δυσκολεύεται όχι μόνο να αναλάβει ηγετικό ρόλο, αλλά και να αποφασίσει, καθιστώντας έτσι δύσκολο για τους εταίρους να υποστηρίξουν τις γερμανικές πολιτικές καθώς και να κάνουν τις δικές τους επιλογές", προσθέτουν.
Και υπάρχει ένας άλλος σημαντικός πολιτικός παράγοντας διαταρραχής. Η ακροδεξιά αντιμεταναστευτική “Εναλλακτική ή Γερμανία” προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητα του Σολτς έχει πέσει κατακόρυφα. Και ένα νέο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα υπό την ηγεσία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, μιας πιστής κομμουνίστριας της Ανατολικής Γερμανίας, βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις.
Το θέμα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα που ιδρύθηκαν μετά το 1945, με τις εκλογικές τους περιφέρειες στις εκκλησίες, τις κοινότητες, τα συνδικάτα - αλλά και τα οικονομικά βιομηχανικά μοντέλα τους - βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ζούσαν με την εξασφάλιση της αμερικανικής ασφάλειας, του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, ενός Mittelstand που είχε μερίδιο παγκόσμιας αγοράς και μιας ΕΕ που τους έδινε οικονομική επιρροή.
Αυτή η σκαλωσιά αποσυναρμολογείται. Η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα.