Σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου…
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών
Στη Ρουμανία γιορτάζουν την πρώτη ημέρα της άνοιξης και την ημέρα των ερωτευμένων (Dragobete).
Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Εσθονίας. Εορτάζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας από την Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 1918.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Οσίου Ιωάννου του Θεριστού.
Οσίου Μποϊζίλ, του εκ Σκωτίας.
Αγίου Εθελμπέρτου βασιλέως της Αγγλίας.
Οσίου Εράσμου, του εκ Ρωσίας.
Καθολική Εκκλησία
Αγίου Ματθία, του αντικαταστάτη του Ιούδα του Ισκαριώτη στους 12 Αποστόλους. Ο Άγιος είναι προστάτης των αλκοολικών και των ξυλουργών.
Αγίου Μοδέστου.
Αγίου Σεργίου
Αγίου Εθελμπέρτου.
Είπαν…
“Κρατήστε αποστάσεις από ανθρώπους που δεν θα παραδεχτούν ποτέ οτι κάνουν λάθος και, κυρίως, από αυτούς που πάντα προσπαθούν να σας κάνουν οτι για όλα φταίτε εσείς….”
Σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου…
Τι έγινε σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα και στον Κόσμο
391 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α’, απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.
1582 Με την παπική βούλα Inter gravissimas, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ ανακοινώνει το γρηγοριανό ημερολόγιο.
1607 Κάνει πρεμιέρα στη Μάντοβα ο Ορφέας του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, ένα από τα πρώτα έργα που αναγνωρίζονται ως όπερα.
1704 Πέθανε ο Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, Γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το «Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)
1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει στο Ιάσιο την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.
1847 Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1847 χιλιάδες εργάτες του Παρισιού εξεγείρονται. Επεμβαίνει ο στρατός και στήνονται οδοφράγματα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας παραιτείται από τον θρόνο του και καταφεύγει στην Αγγλία.
1863 Κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα
1881 Γεννιέται ο Ουίλιαμ Φόστερ. Επιφανής παράγων του αμερικανικού και του παγκόσμιου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στις 24 Φεβρουαρίου 1881 γεννιέται ο Ουίλιαμ Φόστερ. Επιφανής παράγων του αμερικανικού και του παγκόσμιου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Φόστερ ήταν εργάτης της χαλυβουργίας και διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά του στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Αναδείχθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργατών χαλυβουργίας και πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία του κλάδου το Σεπτέμβρη του 1919, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 365 χιλιάδες εργαζόμενοι. Το 1920, επικεφαλής μιας ομάδας επαναστατών εργατών, εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1921, ο Φόστερ και άλλοι γνωστοί εκπρόσωποι του αμερικάνικου συνδικαλιστικού κινήματος συγκρότησαν το Σύνδεσμο Φίλων της Σοβιετικής Ρωσίας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του νεαρού τότε σοβιετικού κράτους. Στο συγγραφικό του έργο, κορυφαία θέση έχει η «Ιστορία του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος». Αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ. Πέθανε το 1961.
1903 Πέθανε ο Παναγιώτης Ποταγός, έλληνας γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού». (Γεν. 1839)
1920 Ιδρύεται το Ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας
1924 Ύστερα από φυλάκιση δύο χρόνων ο Μαχάτμα Γκάντι (ηγετική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών) αφήνεται ελεύθερος.
1932 Γεννήθηκε ο Μισέλ Λεγκράν. Γάλλος πολυβραβευμένος συνθέτης και μαέστρος, περισσότερο γνωστός για τα τραγούδια που έγραψε για τον κινηματογράφο και κυρίως για ταινίες του γαλλικού «Νέου Κύματος». Το σήμα-κατατεθέν του ήταν το τραγούδι «The Windmills of Your Mind» από την ταινία «Υπόθεση Τόμας Κράουν» που του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ το 1968. Συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ηχογράφησε περισσότερα από 100 άλμπουμ, έγραψε τραγούδια για σπουδαίους ερμηνευτές (Ζακ Μπρελ, Κατερίνα Βαλέντε, Ρέι Τσαρλς, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, Λάιζα Μινέλι, Νάνα Μούσχουρη, Φρανκ Σινάτρα, Τζέσι Νόρμαν, Κίρι Τε Κανάβα κ.ά.), βραβεύτηκε με τρία Όσκαρ και πέντε Γκράμι, ενώ διηύθυνε εμβληματικά μουσικά σύνολα, όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου. Η τζαζ ήταν πανταχού παρούσα στη μουσική του. «Η τζαζ δεν έπαψε ποτέ να είναι στη μόδα. Μπορεί το να ερωτεύεσαι να βγει εκτός μόδας;» είχε πει κάποτε σε μία συνέντευξή του. Λάτρης της περιπέτειας, απέκτησε δίπλωμα πιλότου σε ηλικία 40 ετών και για χρόνια πηγαινοερχόταν με το αεροπλάνο του στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου τον προσκαλούσαν για συναυλίες. Ο Μισέλ Λεγκράν πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 2019 στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών. Μέχρι την ύστατη ώρα παρέμενε μουσικά ενεργός και μάλιστα σχεδίαζε σειρά συναυλιών για την άνοιξη. Το φθινόπωρο του 2018 είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή εμφάνισή του στο Ηρώδειο.
1934 Γεννήθηκε ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος
1934 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γιώτα Λύδια
1934 Γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και εκδότης Χρήστος Λαμπράκης ο οποίος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες και ισχυρότερες προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας, με τεράστιο έργο στους τομείς της ενημέρωσης και του πολιτισμού. Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1934 στην Αθήνα. Ήταν γιος του εκδότη Δημητρίου Λαμπράκη και της Έλζας Τσαουσοπούλου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο London School of Economics. Αρχικά εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα», που είχε ιδρύσει ο Δημήτριος Λαμπράκης το 1922 μαζί με άλλες επιφανείς προσωπικότητες του φιλελεύθερου (βενιζελικού) χώρου. Το 1957, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του και σε ηλικία μόλις 23 ετών, ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη («Τα Νέα», «Το Βήμα, «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος»), εντύπων με μεγάλη επιρροή στο χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, μέχρι του σημείου να υποστηρίζεται ότι ο Χρήστος Λαμπράκης ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις. Το 1989, σε συνεργασία με άλλους εκδότες, ίδρυσε την εταιρεία «Τηλέτυπος», που ήταν ο επιχειρηματικός φορέας του Mega Channel, ενός εκ των δύο πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (ο άλλος ήταν ο Ant1). Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη μεγάλη διαδικτυακή ενημερωτική πύλη in.gr. Ωστόσο, πεδίο δράσης του Χρήστου Λαμπράκη δεν απετέλεσε μόνο ο εκδοτικός χώρος. Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε τη δική του στέγη το 1991 με το διεθνών προδιαγραφών Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε καθοριστικά μέσω του σωματείου «Φίλοι της Μουσικής». Την ίδια χρονιά, ύστερα από πολύχρονη μελέτη και προσπάθειες, δημιούργησε το Ίδρυμα Mελετών Λαμπράκη, με στόχο τη «διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα», όπως σημειώνεται στην ιδρυτική πράξη, την οποία συνέταξε ο ίδιος. Ο Χρήστος Λαμπράκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Δεκεμβρίου 2009 στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
1943 Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ Αθήνας κηρύσσεται απεργία των εργατών, υπαλλήλων, μαθητών και πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα με συμμετοχή 100.000 λαού για την επιβίωση και την ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Η ορμή του λαού ήταν ασυγκράτητη εκείνη τη μέρα, όπως άλλωστε και τις επόμενες. Ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στα παλαιά ανάκτορα και κατέκλυσαν τα κυβερνητικά γραφεία, ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας — που τότε ήταν στη διασταύρωση των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα.
1944 Στις Βίγλες της Μεγαλόπολης οι Γερμανοί εκτελούν 204 ομήρους που κρατούνταν στις φυλακές της Τρίπολης
1946 Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής
1953 Αρχίζει στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο η δίκη των αεροπόρων. Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν προκειμένου να «ομολογήσουν». Το Αναθεωρητικό επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του Αεροδικείου.
1955 Γεννήθηκε ο Στιβ Τζομπς. Ιδιοφυής αμερικανός επιχειρηματίας και οραματιστής, συνιδρυτής μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Apple, που έφερε επανάσταση στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.
1975 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)
1976 Υιοθετείται νέο σύνταγμα στην Κούβα.
1981 Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 20 νεκροί, εκ των οποίων οι περισσότεροι από καρδιακή προσβολή.
1983 To E/Γ Ο/Γ Χρυσή Αυγή βυθίζεται στον Κάβο ντ’ Όρο, παρασύροντας στο θάνατο 28 επιβαίνοντες
1984 Πέθανε ο Κούλης Στολίγκας, έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Ιωάννης Σίσκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1909 στη Δράμα. Μαθητής του Γυμνασίου ακόμα εγκατέλειψε το σπίτι του και ακολούθησε ένα περιοδεύοντα θίασο ως τενόρος. Επέστρεψε αργότερα, όταν επρόκειτο να πάει στρατιώτης. Μετά τη θητεία του, με τη συγκατάθεση του πατέρα του αυτή τη φορά, κατέβηκε στην Αθήνα και μπήκε στον κόσμο του θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1933 στην οπερέτα του Φραντς Λέχαρ Η Εύθυμη Χήρα, που ανέβασε στην Αθήνα ο θίασος Μίλερ. Ως το 1942 έπαιζε σε θιάσους όπερας, κυρίως του Παρασκευά Οικονόμου (Η χώρα των κουδουνιών, Σιγανό ποτάμι, Τζούλια). Το 1942 συγκρότησε επιθεωρησιακό θίασο με τον Νίκο Σταυρίδη. Έκτοτε συνεργάστηκε σε πολλούς θιάσους με τις αδελφές Καλουτά, το Βασίλη Λογοθετίδη, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Τάκη Μηλιάδη κ.ά. Ο Στολίγκας άφησε εποχή στην επιθεώρηση με τα νούμερα Γιουπιγιάγια στην Κατοχή, Δατ'ς Αμόρε μεταπολεμικά και Ο Σταμούλης ο λοχίας τη δεκαετία του '70. Από τις ελάχιστες εμφανίσεις του στην πρόζα ήταν το 1956 στο σεξπιρικό Όνειρο θερινής νυκτός με το θίασο του Νίκου Χατζίσκου και το 1958 στη Δικηγορίνα με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Έπαιξε σε πλήθος ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου (Μουσίτσα και Χαρούμενοι Αλήτες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ο Εμίρης και ο κακομοίρης, Έξω οι κλέφτες, Το ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου κ.ά.). Το 1967 έπαθε το πρώτο του έμφραγμα, όταν έπαιζε στην επιθεώρηση Γιεγιέδες και Μπουζούκια, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις εμφανίσεις του σε θέατρο και κινηματογράφο. Το καλοκαίρι του 1979 εμφανίσθηκε για τελευταία φορά στο θέατρο, στην επιθεώρηση του Νίκου Αθερινού Κουπόνια και μονά-ζυγά στο θέατρο Λουζιτάνια και τον Νοέμβριο του 1982 στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη Ο Παπασούζας φαντομάς. Ο Κούλης Στολίγκας πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1984, σε ηλικία 75 ετών, από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένος από τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με τις δύο αδερφές του και δεν είχε παιδιά. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της επιθεώρησης και της οπερέτας, πολύ αγαπητός, όχι μόνο στο πλατύ κοινό που για δεκαετίες το ψυχαγωγούσε από τη σκηνή και την οθόνη, αλλά και μεταξύ των συναδέλφων του.
1989 Ενα Μπόινγκ 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα
1989 Γεννήθηκε ο Κώστας Κουφός, ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού με θητεία στο ΝΒΑ.
1993 Πέθανε ο Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1997 Πέθανε η Μοντ Μπόνεϊ: Η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε σόλο από την Αυστραλία στην Αγγλία.
2001 Πέθανε ο Κλοντ Σάνον. Αμερικανός μαθηματικός και ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος, το έργο του οποίου επέδρασε άμεσα και καθοριστικά στον σχεδιασμό των υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Είναι ο εισηγητής της θεωρίας της πληροφορίας, που είναι κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών και ασχολείται με την ποσοτικοποίηση της πληροφορίας. Οι θεωρίες του, που παραμένουν θεμελιώσεις μέχρι σήμερα, επέδρασαν άμεσα και καθοριστικά στον σχεδιασμό των υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και αναπτύχθηκαν σε εφαρμογές, όπως η συμπίεση δεδομένων και η αξιόπιστη αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων.
2004 Πέθανε ο Αλμπέρτο Σόρντι, ένας από τους μεγαλύτερους γελωτοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου
2008 Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία της Κούβας ύστερα από 50 περίπου χρόνια
2012 Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω «μνημονίων», ιδρύει νέο πολιτικό σχηματισμό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
2015 Πέθανε ο Τάσος Ρούσσος. Έλληνας φιλόλογος και μεταφραστής. Υπήρξε επί χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της Δραματικής Σχολής. Πλήθος μεταφράσεών του από το αρχαίο δράμα, καθώς και από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο έχουν παιχτεί από το Εθνικό Θέατρο και από διάφορους θιάσους. O Τάσος Ρούσσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Πήρε πτυχίο Φιλολογίας κι εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική και τη δημόσια μέση εκπαίδευση. Το 1965 προσλήφθηκε ως υπάλληλος στο Εθνικό Θέατρο, από όπου αποχώρησε με σύνταξη το 1986. Από το 1978 δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και διετέλεσε διευθυντής της, από το 1989 μέχρι την αποχώρησή του, τον Σεπτέμβριο του 2007. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, μετάφραση). Δημοσίευσε επιφυλλίδες, άρθρα και κριτικές λογοτεχνίας, ποιήματα και διηγήματα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, πολωνικά, ρουμανικά, ισπανικά, εσθονικά και σλοβενικά. Μετέφρασε και συμπλήρωσε την αποσπασματική σωζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη «Yψιπύλη», η οποία, μεταφρασμένη στα αγγλικά από τον Aθανάσιο Aναγνωστόπουλο, παρουσιάστηκε σε αναλόγιο στη Βοστόνη το 2001 και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σε παγκόσμια πρεμιέρα από το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου στις 12 Ιουλίου 2002. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Θεατρικού Μουσείου και του Ελληνικού Πεν Kλαμπ. Χρημάτισε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ. H νουβέλα του «Τα χειρόγραφα του Μανουέλ Σαλίνας» σε δικό του λιμπρέτο και μουσική Περικλή Κούκου, ανέβηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών και αργότερα από τη Λυρική Σκηνή. Έχει βραβευτεί δύο φορές από την Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση των απάντων του Αισχύλου και για τις μεταφράσεις των τραγωδιών του Σενέκα, από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για το μεταφραστικό του έργο στα αρχαίο δράμα, καθώς επίσης και από την Ακαδημία Αθηνών, τον Δεκέμβρη του 2003, για το σύνολο της λογοτεχνικής του προσφοράς.
2022 Ξεκινά η «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση», δηλαδή η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως είχε ήδη προαναγγείλει με διάγγελμά του ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν τρεις μέρες πριν.