ΕΤΕπ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πάτησαν το γκάζι των επενδύσεων
ΕΤΕπ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πάτησαν το γκάζι των επενδύσεων
Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν σχετικά θετικό επενδυτικό πρόσημο
Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που συνέχισαν να κινούνται κόντρα στο ρεύμα, εμφανίζοντας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από την πανδημία και μετά, όπως προκύπτει από την έκθεση «EIB Investment Survey 2023» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πρώτες ανάμεσα στις λιγοστές εξαιρέσεις ήταν η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Ελλάδα.
Σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ισπανία, η μείωση των επενδύσεων έφτασε ή και ξεπέρασε το 10%.
Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις στη Λιθουανία (27%), τη Ρουμανία (24%) και τη Λετονία (23%) πιστεύουν ότι επένδυσαν πολύ λίγα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (14%) και στην Κύπρο (15%) ανέφεραν ότι επένδυσαν πάρα πολλά. Τέλος, οι εταιρείες στην Ιρλανδία (92%) και στην Ολλανδία (91%) δηλώνουν ότι επένδυσαν το σωστό ποσό.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που έχουν γίνει, αλλά και τις μελλοντικές, η έκθεση της ΕΤΕπ σημειώνει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα «ποντάρει» στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, και ακολουθούν τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες και οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης. Σε ερώτηση σε σχέση με τα εμπόδια που συναντούν στις επενδύσεις τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρόταξαν την αβεβαιότητα για το μέλλον και το θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν. Ακολουθούν το ενεργειακό κόστος, η εργατική νομοθεσία και η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.
Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν πολύ ευνοϊκές, καθώς μόνο το 6,1% των επιχειρήσεων της ΕΕ βρίσκεται σε οικονομική στενότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις περισσότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Στην κορυφή βρίσκεται η Ρουμανία και ακολουθούν η Λετονία και η Κροατία.
Ενα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν τα επενδυτικά πλάνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στην ΕΕ, η Ολλανδία καταγράφεται με το υψηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων που έχουν ήδη επενδύσει με φόντο την κλιματική κρίση. Στον αντίποδα, Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα μερίδια επιχειρήσεων που επένδυσαν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν με «πράσινο» προσανατολισμό.
Οπως τονίζει η ΕΤΕπ, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν σχετικά θετικό επενδυτικό πρόσημο το 2023. Το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν ότι επένδυσαν το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις απλής αντικατάστασης παρέμειναν η κύρια προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (34%), ενώ ακολουθούν η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας (30%) και τα νέα προϊόντα ή υπηρεσίες (26%).
Ψηφιοποίηση
Ενα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η σημαντική πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, μειώνοντας το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 70% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιεί πλέον προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, σηματοδοτώντας μια τάση ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»/Tnr