Κίνα: Δημοτικές αρχές χρωστούν δισεκατομμύρια σε εγχώριες εταιρείες
Η ύφεση στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται για πάνω από δύο χρόνια χωρίς σημάδια ότι θα τελείωσει.
Οι τοπικές κυβερνήσεις σε ορισμένες κινεζικές πόλεις οφείλουν στους κατασκευαστές ακινήτων από ένα δισεκατομμύριο γιουάν (187 εκατομμύρια δολ) έως δύο δισεκατομμύρια γιουάν η καθεμία σε απλήρωτους λογαριασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των εγχώριων ΜΜΕ, που συνεπάγεται αύξηση της πίεσης στις αρχές να πληρώσουν τα χρέη τους.
Τα ποσά που οφείλονται στις εταιρείες ακινήτων περιλαμβάνουν εκπτώσεις φόρων και υποσχέσεις επιστροφής τελών πώλησης γης, ανέφερε το Economic Observer, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενα στελέχη developer.
Διάφορες περιφέρειες και επαρχίες σε πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Zhengzhou στην κεντρική επαρχία Henan ζήτησαν πρόσφατα από ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων να υποβάλουν λεπτομέρειες για το χρέος που τους οφείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό προέκυψε αφότου οι εταιρίες αξιοποίησης προέτρεψαν τις τοπικές αρχές τον περασμένο χρόνο να τους αποπληρώσουν για να μειώσουν την κρίση ρευστότητάς τους και να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση των στεγαστικών έργων, αναφέρει η έκθεση.
Το Πεκίνο πιέζει τις τοπικές κυβερνήσεις να διευθετήσουν τους λογαριασμούς τους ως μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση της φθίνουσας εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα επισημάνθηκε τον περασμένο μήνα σε δήλωση υψηλού επιπέδου που περιγράφει 31 μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις.
Δέσμευση για τιμωρία
Η κορυφαία υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της χώρας δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα να τιμωρήσει τις τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες που δεν καταβάλλουν τις οφειλόμενες πληρωμές σε εταιρείες ή βλάπτουν άδικα τις ιδιωτικές εταιρείες με άλλους τρόπους.
Ο Economic Observer είπε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας μίλησαν για το θέμα κατά τη διάρκεια πρόσφατων διασκέψεων στρογγυλής τραπέζης με κινεζικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου στέγασης, της κεντρικής τράπεζας και ορισμένων κυβερνήσεων στις μεγαλουπόλεις.
Η ύφεση στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται για πάνω από δύο χρόνια χωρίς να δείχνει σημάδια ότι τελειώνει και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η στεγαστική κρίση εξαπλώνεται στις κρατικές επιχειρήσεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται υπό πίεση μετά την πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις γης, που ήταν σημαντική πηγή εισοδήματος. Αυτό περιορίζει την ικανότητά τους να ξοδεύουν και να τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι το ευρύτερο μέτρο της Κίνας για το δημοσιονομικό έλλειμμα – το λεγόμενο επαυξημένο έλλειμμα – συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.
πηγή:ΟΤ