POS η εφορία θα κάνει λογαριασμό στις ταμειακές μηχανές

Σε μία συναλλαγή με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής.

Μητρώο POS για όλα τα μηχανήματα πληρωμών της χώρας θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Αυτό που προωθείται είναι οι εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών να ενημερώνουν την Αρχή για τα στοιχεία που έχουν σχετικά με τα POS που βρίσκονται στην αγορά.

Αλλά και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στην εφορία αν έχουν μηχανήματα POS που είναι από το εξωτερικό (δεν απαγορεύεται), προκειμένου η ΑΑΔΕ να γνωρίζει το ΑΦΜ στο οποίο αντιστοιχούν.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Με το νέο σύστημα, ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε

(α) “online έγκριση”, ή

(β) offline έγκριση, ή

(γ) απόρριψη offline, ή

(δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Δήλωση συμμόρφωσης

Επιπλέον προβλέπεται η υποβολή δήλωσης συμμόρφωσης από την πλευρά των παρόχων, η οποία θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Η μη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται την παύση νόμιμης λειτουργίας των POS, καθώς και πρόστιμα που φτάνουν έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS έχει μεταφερθεί για τους πρώτους μήνες του 2024.

πηγή:ΑΑΔΕ/Ναυτεμπορική

Previous
Previous

Zero Waste HoReCa Hub: Απονεμήθηκαν οι πρώτες Zero Waste διακρίσεις σε 53 επιχειρήσεις

Next
Next

Καστροπολιτεία Μονεμβασιάς: Πρότυπο ανάδειξης για τη διαχείριση αντίστοιχων μνημειακών συνόλων