Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σικίνου και Κιμώλου

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σικίνου και Κιμώλου

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παραδόθηκαν στις 15 Μαρτίου 2024 παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη στους ιερείς της Ι.Μ Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σικίνου και Κιμώλου 100 φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές καθώς και στον γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως αξιότιμο κ. Αλέξανδρο Μαρκουΐζο o Ψηφιακός Μητροπολιτικός Κόμβος.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας , καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα ) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην προσλαλιά Του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία, την Ερίτιμον κα Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέα Προγραμμάτων ΕΚΤ, όπου παραβρέθηκε διαδυκτυακά και χαιρέτησε τον Σεβασμιώτατο και όλους τους παρευρισκόμενους Πατέρες από τα 12 νησιά της πολυνησιακής Ιεράς Μητροπόλεως, μεταφέροντας την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου και πρωτοποριακού έργου της Εκκλησίας, τον Εξοχώτατο Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νικόλαο Παπαθανάση, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, ο οποίος βοήθησε στο συντονισμό του εν λόγω έργου, τους Ιερείς όλων των νησιών οι οποίοι ταξίδεψαν από τα νησιά, όπου διακονούν, στην Ιερά νήσο Τήνο για να παραλάβουν τον εξοπλισμό τους και ευχήθηκε σε όλους καλή υγεία, καλή Σαρακοστή και η Χάρις του Θεού σε όλους όσους ενεργήσανε στην προσπάθεια αυτή να ευλογεί και να αγιαζεί το έργο τους.

Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος διέρχεται την Ελλάδα ολόκληρη, προκειμένου να παραδώσει αυτά τα τόσο χρήσιμα ηλεκτρονικά και ποιμαντικά εργαλεία για την καλύτερη διακόνια των ποιμένων.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ στο πολυσέβαστο προσωπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη, ευχαρίστησε στην Ερίτιμον κα Νίκη Δανδολου και τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό καθώς και τους συνεργάτες του, τον κ. Λουκά Τριανταφυλλόπουλο, τον κ. Βασίλειο Κίγκο και την Δήμητρα Φανερού για την σπουδαία συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και την εγκάρδια φιλοξενία. Εξέφρασε την μεγάλη ευλογία που βιώνει κάθε φορά που βρίσκεται στην Ιερά νήσο Τήνο και στην Παναγία την Μεγαλόχαρη, το μοναδικό αυτό Προσκύνημα του Ορθοδόξου γένους μας, εισπράτοντας την αγάπη και την συναλληλία των Πατέρων απ΄ όλα τα νησιά. Έπειτα ευχαρίστησε τους ιερείς για τη συμμετοχή τους και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας και αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Previous
Previous

Χαρταετός: Το έθιμο – Τι συμβολίζει το πέταγμα του – Η ιστορία του

Next
Next

Άφησε... μετεξεταστέα την Ελλάδα η Moody's