Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου…

Σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου….

Γεγονότα

326: Ανύψωσις Τιμίου Σταυρού. Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.

628: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

1814: Ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ιδρύουν στην Οδησσό τη «Φιλική Εταιρεία», σύμφωνα με μία εκδοχή.

1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, η οποία σημαίνει το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1828-1829. Με άρθρο 10 της συνθήκης, ο Σουλτάνος αναγνωρίζει τα προηγούμενα πρωτόκολλα και τις συνθήκες που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα και ανοίγει τον δρόμο για την αυτονομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Ελλάδας (2 Σεπτεμβρίου, με το Παλαιό Ημερολόγιο).

1867: Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το «Κεφάλαιο», που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του.

1890: Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Ορφέας», από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος «Γυμνάσιον». Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης».

1998: Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Γεννήσεις

1849:Ιβάν Παβλόφ, Ρώσος φυσιολόγος, που έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για την περιγραφή του φαινομένου των εξαρτημένων αντανακλαστικών με τα πειράματα που έκανε σε σκύλους.

1926: Μισέλ Μπιτόρ, Γάλλος συγγραφέας, από τους βασικούς εκπροσώπους του γαλλικού «νέου μυθιστορήματος».

1928: Αλμπέρτο Κόρδα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, Κουβανός φωτογράφος, δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα.

1983: Έιμι Γουάινχαουζ, Αγγλίδα τραγουδίστρια της R&B σκηνής.

Θάνατοι

1321: Δάντης Αλιγκέρι (Ντάντε Αλιγκιέρι), ο μεγαλύτερος ποιητής της Ιταλίας, γνωστός για το αφηγηματικό ποίημά του «Θεία Κωμωδία», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1960: Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, Έλληνας συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)

1982: Γκρέις Κέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός. Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ κι έγινε πριγκίπισσα του Μονακό.

1999: Γιάννος Κρανιδιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

2001: Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης.

2019: Τάκης Σπυριδάκης, Έλληνας ηθοποιός.

2022: Ειρήνη Παππά, Ελληνίδα εμβληματική ηθοποιός, μία από τις ελάχιστες που ξεπέρασαν τα στενά όρια της χώρας μας κι έκαναν καριέρα στο εξωτερικό.



Previous
Previous

H εκκίνηση του 9ου Tinos World Music Festival στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Next
Next

Συνάντηση Εργασίας στο Μαξίμου είχε η υποψ. Δήμαρχος κα. Ψάλτη