Σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου…
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Λέοντος επισκόπου Κατάνης.
Αγίου μάρτυρος Σαδώκ επισκόπου, και των συν αυτώ.
Αγίων μαρτύρων Διδύμου, Νεμεσίου και Ποταμίου, των εκ Κυπρου.
Αγίας μάρτυρος Μαργαρίτας.
Αγίου Ανιανού.
Αγίου Ευτροπίου.
Οσίου Πλωτίνου.
Οσίου Βησσαρίωνος.
Αγίου Αγάθωνος, πάπα Ρώμης.
Οσίου Κινδέου, επισκόπου Πισιδίας.
Οσίας Μιλδρέδης, της εκ Βρεττανίας.
Οσίου Αγάθωνος του θαυματουργού.
Ιερομάρτυρος Κορνηλίου, του εκ Ρωσίας.
Αγίου οσιομάρτυρος Μακαρίου.
Καθολική Εκκλησία
Αγίου Ελευθερίου του εκ Γαλλίας.
*Είπαν…..
“Τι θαυμάσιο πράγμα που είναι ο άνθρωπος! Πόσο ευγενικός στη σκέψη! Πόσο απέραντη είναι η προσπάθειά του! Στη μορφή και στα αισθήματα, τι εκφραστικός, τι θαυμάσιος! Στη δράση, πόσο μοιάζει με τους Αγγέλους! Στην αντίληψη, πόσο μοιάζει με τον Θεό!”
Γουίλιαμ Σέξπιρ, Αγγλος θεατρικός συγγραφέας.
“Επανάσταση σήμερα είναι η διατήρηση της τρυφερότητας”
Χρόνης Μίσσιος
Σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου…
Τι έγινε σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα και στον Κόσμο
1472 Τα νησιά Orkney και Shetlands Islands προσαρτώνται στο Βασίλειο της Σκωτίας (Kingdom of Scotland 843‑1707)
1724 Πρεμιέρα στο Λονδίνο του Giulio Cesare, όπερα με διάρκεια 3 ώρες 40 λεπτά !!! του Χέντελ (George Frideric Handel) στα ιταλικά
1792 Ο George Washington υπογράφει νόμο (Postal Service Act), που ιδρύει την (ιδιωτική, από τότε) «Υπηρεσία Ταχυδρομείων» (United States Postal Service USPS) των Ηνωμένων Πολιτειών.
1802 Γεννήθηκε ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, έλληνας πολιτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και δικαστικός.
1816 Η κωμική όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζιάκινο Ροσίνι κάνει πρεμιέρα στη Ρώμη και καταλήγει σε φιάσκο.Δημοφιλής κωμική όπερα (όπερα μπούφα) του Τζοακίνο Ροσίνι σε δύο πράξεις, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1816 στη Ρώμη. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι «Il Barbiere di Siviglia, ossia L’ inutile precauzione» («Ο Κουρέας της Σεβίλης ή Η περιττή προφύλαξη»). Το λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι βασίζεται στο πρώτο μέρος της ομώνυμης θεατρικής τριλογίας του Πιέρ ντε Μπομαρσέ (1775). Πασίγνωστη και στον πιο αμύητο περί την όπερα είναι η καβατίνα του Φίγκαρο «Largo al factotum». Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην Σεβίλη του 17ου αιώνα. Ο Φίγκαρο, ο κουρέας της Σεβίλης, βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να κερδίσει την καρδιά της Ροζίνας. Ο μεγαλογιατρός Μπάρτολο, προστάτης και κηδεμόνας της Ροζίνας, την πολιορκεί με τη σειρά του και συνεργάζεται με τον δάσκαλο της μουσικής Μπαζίλιο για να την κερδίσει. Ύστερα, όμως, από διάφορα κωμικά επεισόδια, εξουδετερώνονται και οι δυο από το δίδυμο Φίγκαρο - Αλβαβίβα και η Ροζίνα παντρεύεται τελικά τον Αλμαβίβα μέσα σε γιορταστική ατμόσφαιρα. Ο 24χρονος Ροσίνι άρχισε να γράφει την όπερα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 1816, όταν του παραδόθηκε ολοκληρωμένο το λιμπρέτο. Στις 6 Φεβρουαρίου είχε ήδη συνθέσει την πρώτη πράξη και έως τις 20 Φεβρουαρίου, που δόθηκε η πρώτη παράσταση, είχε ολοκληρώσει τη σύνθεση, αλλά και την ενορχήστρωση του έργου. Σήμερα μοιάζει εξωπραγματικό το γεγονός ότι η σύνθεση ενός τέτοιου έργου ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 24 μέρες. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε με τον τίτλο «Αλμαβίβα ή Η περιττή προφύλαξη» στο θέατρο «Αρτζεντίνα» της Ρώμης και επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις στον Ροσίνι, που είχε αναλάβει και τη διεύθυνση της ορχήστρα. Το κοινό τον αποδοκίμασε έντονα και η παράσταση κατέληξε σε φιάσκο. Τις αποδοκιμασίες ενορχήστρωναν οι οπαδοί του συνθέτη Τζιοβάνι Παϊζιέλο, που είχε συνθέσει τον δικό του «Κουρέα της Σεβίλης» λίγα χρόνια νωρίτερα. Στις 10 Αυγούστου 1816 η όπερα με τον σημερινό της τίτλο και μικρές αλλαγές ανέβηκε στην Μπολόνια και η διάθεση του κοινού ήταν εντελώς διαφορετική, αφού αποθέωσε τον συνθέτη. Με την πάροδο του χρόνου, «Ο Κουρέας της Σεβίλης» έγινε μία από τις δημοφιλέστερες του λυρικού θεάτρου και στις μέρες μας είναι το ένατο πιο πολυπαιζόμενο έργο του λυρικού θεάτρου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «Operabase». Στην Ελλάδα, η όπερα του Ροσίνι πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 11 Μαρτίου 1942. Νωρίτερα, έχουν αναφερθεί παραστάσεις της στο θέατρο «Σαν Τζάκομο» της Κέρκυρας (1833), στην Αθήνα από θίασο σαλτιμπάγκων (4 Ιουλίου 1837), στο Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης της Σύρου (1872-73) και στο Φάληρο (1889).
1822 Ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή, στη Ναυμαχία των Πατρών. Στις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα. Στις 15 Φεβρουαρίου ο τουρκικός στόλος ναυλόχησε στο λιμάνι της Πάτρας, λόγω κακοκαιρίας. Ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της ελληνικής αρμάδας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για επίθεση. Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου οι τουρκοαιγύπτιοι είδαν έκπληκτοι να κανονιοβολούνται από τα μικρά ελληνικά πλοία και μάλιστα υπό φοβερή τρικυμία. Έπειτα από ναυμαχία πέντε ωρών, μία τουρκική φρεγάτα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και πολλά άλλα πλοία υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Πολλοί Τούρκοι βρήκαν το θάνατο ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο τουρκικός στόλος, μετά την αποχώρησή του από την Πάτρα, κατέφυγε στη Ζάκυνθο, η οποία ευρίσκετο υπό αγγλική διοίκηση. Όταν οι Έλληνες έπλευσαν εκεί για να επαναλάβουν την επίθεσή τους, εμποδίστηκαν από τους Άγγλους, που προφασίστηκαν την ουδετερότητα του νησιού. Ο ελληνικός στόλος επέστρεψε στις 24 Φεβρουαρίου και αγκυροβόλησε στο Μεσολόγγι, έτοιμος για να νέα αναμέτρηση. Η Ναυμαχία της Πάτρας, στην οποία έλαμψε το άστρο του Ανδρέα Μιαούλη, υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τον κατά θάλασσα αγώνα των Ελλήνων, παρά τις μικρές τουρκικές απώλειες. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνικά πλοία αντιμετώπισαν κατά παράταξη τον στόλο του Σουλτάνου, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρπολικά.
1827 Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας.
1835 Η Concepción (Χιλή) καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από (επιφανειακό) σεισμό 8,5 MS (γκρεμίστηκε το 60% των κτιρίων και τα υπόλοιπα έπαθαν φοβερές ζημιές). Μεταξύ 1570 ως το 1751 καταστράφηκε αλλεπάλληλα από φυσικές καταστροφές: πλημμύρες, σεισμούς, τσουνάμι. Οι σεισμοί και τα επακόλουθα τσουνάμι που διαδοχικά έπληξαν την πόλη το 1570, το 1657, το 1687, το 1730 και το 1751 (8.5 Ρίχτερ), οδήγησαν τις αρχές να μεταφέρουν τους κατοίκους σε νέο αστικό ιστό που ιδρύθηκε στην σημερινή τοποθεσία της πόλης στη θέση Βάγιε ντε Μότσα, κατά μήκος του ποταμού Μπίο-Μπίο, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η εποίκιση του παλαιού οικισμού, ο οποίος παρέμεινε ακατοίκητος μέχρι το 1842, όταν ιδρύθηκε εκεί η πόλη Πένκο.
1872 Στη Νέα Υόρκη, εγκαινιάζεται το Metropolitan Museum of Art. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστότερο στους αγγλόφωνους και ως The Met) είναι όχι μόνο το σημαντικότερο μουσείο των ΗΠΑ, αλλά κι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Το κτιριακό του συγκρότημα βρίσκεται στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν, επί της 5ης Λεωφόρου. Ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1870 από μία ομάδα αμερικανών πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν επιχειρηματίες, χρηματιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Εκείνη την ημέρα, το μουσείο έλαβε νομική υπόσταση και απέκτησε το πρώτο του έργο τέχνης: μία ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Στόχος των ιδρυτών του ήταν ένα μουσείο που θα έκανε προσιτή την υψηλή τέχνη στον αμερικάνικο λαό. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 20 Φεβρουαρίου 1872. Τα εκθέματά του, από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεπερνούν σε αριθμό το 1,5 εκατομμύρια και η αρχαιότητα κάποιων εξ αυτών αγγίζει το 5.000 π.Χ. Το Μουσείο περιέχει σημαντικές συλλογές αιγυπτιακής, βαβυλωνιακής, ασσυριακής, ανατολικής (Άπω και Εγγύς Ανατολής), ελληνορωμαϊκής, ευρωπαϊκής και προκολομβιανής τέχνης, τέχνης της Νέας Γουινέας και αμερικανικής, συμπεριλαμβανομένης αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικών σχεδίων, υαλοτεχνίας, κεραμικής, υφαντουργικής, μεταλλοτεχνίας, επίπλων, αιθουσών συγκεκριμένων εποχών, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων. Το Μητροπολιτικό Μουσείο διαθέτει μία από τις πληρέστερες βιβλιοθήκες για θέματα τέχνης και αρχαιολογίας κι ένα τμήμα μεσαιωνικής ευρωπαϊκής τέχνης σ’ ένα παράρτημα {The Cloisters) στο Φορτ Τράιον Παρκ στο βόρειο άκρο του Μανχάταν.
1877 Η Λίμνη των Κύκνων. Μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις, σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του διεθνούς ρεπερτορίου. Το μεγάλο θέατρο της Μόσχας ήταν ασφυκτικά γεμάτο εκείνη τη βραδιά, αλλά το κοινό δεν έδειξε να ενθουσιάζεται από το έργο. Οι κριτικές που δημοσιεύτηκαν στον τύπο την επόμενη ημέρα ήταν διχασμένες. Η αναβίωση του έργου στις 15 Ιανουαρίου 1895 -δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Τσαϊκόφσκι - στη χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Μαρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, ήταν αυτή που χάρισε στη «Λίμνη των Κύκνων» τη διαχρονική επιτυχία που απολαμβάνει ως τις μέρες μας. Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται σ’ ένα γερμανικό παραμύθι από τη συλλογή του γερμανού συγγραφέα Γιόχαν Μουζέους (1735-1787) με τίτλο «Το κλεμμένο πέπλο», αν και σύμφωνα με κάποιους κριτικούς, το λιμπρέτο παρουσιάζει ομοιότητες με το ρώσικο παραμύθι «Η λευκή πάπια», που συνέλεξε ο ρώσος λαογράφος Αλεξάντερ Αφανάσιεφ (1826-1871). Αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό. Αν και το παραμύθι με τις μαγεμένες κόρες, τις μεταμορφωμένες σε κύκνους, και τα κακά ξωτικά, που αποτελεί το θέμα αυτού του κατ’ εξοχήν ρομαντικού μπαλέτου, μοιάζει κάπως παιδαριώδες, δεν συμβαίνει το ίδιο με την τεχνική του όψη που είναι εκπληκτική. Το αντάζ, το πα-τε-ντε, η μεγάλη βαριασιόν της Οντέτ και ο χορός των μικρών κύκνων στη δεύτερη πράξη είναι δικαίως ονομαστά. Στην τρίτη πράξη, η βαριασιόν, η λεγόμενη «του Μαύρου Κύκνου», απαιτεί υψηλή τεχνική από τον χορευτή, που φθάνει στα ύψη της δεξιοτεχνίας. Η «Λίμνη των Κύκνων» θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.
1891 Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος.
1905 Διενεργούνται βουλευτικές εκλογές. Οι Δεληγιαννικοί κερδίζουν 142 έδρες, έναντι 78 των Θεοτοκικών, 13 των Ζαϊμικών και 2 ανεξαρτήτων. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τελευταία φορά.
1909 Το Μανιφέστο του Φουτουρισμού. Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Φουτουρισμού, ενός καλλιτεχνικού κινήματος, που εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ιταλία. Ο «Φουτουρισμός» («Μελλοντισμός», όπως μεταφράστηκε ο όρος εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα) ανήγαγε σε φετίχ το μέλλον (futuro=μέλλον στα ιταλικά) και ύμνησε την τεχνολογική εξέλιξη, αποτελώντας το προανάκρουσμα για τις κατοπινές μορφές της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, όπως ο ντανταϊσμός και ο σουρεαλισμός. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συνοψίζονται στην ολοκληρωτική ρήξη με την παράδοση («…θέλουμε να καταστρέψουμε τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες και τις ακαδημίες κάθε είδους…»), τον εκθειασμό της μοντέρνας βιομηχανικής πόλης, της μηχανής και της ταχύτητας («..ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο[..] είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης»), της έντονης δράσης («…Θέλουμε να δοξάσουμε τον πόλεμο -μοναδική υγεία στον κόσμο- το μιλιταρισμό, τον πατριωτισμό, την καταστρεπτική στάση των αναρχικών, τις ωραίες ιδέες που γι’ αυτές παθαίνει κανείς, και την περιφρόνηση στη γυναίκα…») και της ανατροπής των λογικών συμβάσεων. Στο πολιτικό επίπεδο, μολονότι επιθυμούσαν να ανακουφίσουν την κοινωνική αδικία, ευθυγραμμίστηκαν με το αναφαινόμενο φασιστικό κίνημα του Μουσολίνι. Μολονότι οι σημαντικότερες συνέπειες του φουτουρισμού εμφανίστηκαν στις εικαστικές τέχνες, εκδηλώσεις του κινήματος αυτού συναντώνται στη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Ιδιαίτερη έκφραση του ιταλικού προτύπου είναι ο «Ρωσικός Φουτουρισμός» (Μαγιακόφσκι, Χλέμπνικοφ), που ταυτίστηκε με την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.
1912 Γεννήθηκε η Ηλέκτρα Αποστόλου, ελληνίδα ηρωίδα της αντίστασης. (Θαν. 26/7/1944)
1913 Ο Ελληνικός Στρατός σφίγγει τον κλοιό του γύρω από τα Ιωάννινα. Το βράδυ οι Τούρκοι ζητούν συνθηκολόγηση.
1917 Γεννήθηκε η ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου
1920 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Φώτης Πολυμέρης. Το μουσικό ταλέντο του ξεχώρισε από πολύ νωρίς σε διαγωνισμούς τραγουδιού, ενώ ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1935. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ. Στο Εαμικό κίνημα ήταν που γνώρισε και τους μεγάλους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη και Τάσο Λειβαδίτη, με τους οποίους συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Έκανε μεγάλη καριέρα, ηχογραφώντας πάνω από 200 τραγούδια, ενώ έγραψε τους στίχους και τη μουσική σε περισσότερα από 100 τραγούδια. Δίκαια θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του ελαφρού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους δημιουργούς και τραγουδιστές της εποχής του, καθώς και με ρεμπέτες, όπως τους Τσιτσάνη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου και Βαμβακάρη. Ερμήνευσε δικά του τραγούδια και άλλων δημιουργών σε πλήθος ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ένας χαρούμενος αλήτης (Έλα στο θείο, 1950), Άστα τα μαλλάκια σου (Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν, 1951) και Θα γυρίσει κι ο τροχός (Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν, 1951). Το 2004 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του από τις Εκδόσεις Άγκυρα, με τίτλο Των Αναμνήσεων η Λιτανεία. Ο Φώτης Πολυμέρης πέθανε στην Αθήνα στις 28 Μαΐου 2013, σε ηλικία 93 ετών.
1920 Πέθανε ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι, αμερικανός εξερευνητής. Το 1909 εξερεύνησε τον Βόρειο Πόλο, μαζί με τον Μάθιου Χένσον. (Γεν. 6/5/1856)
1921 Γεννήθηκε ο Λέον Σβάρτσμπαουμ. Γερμανοπολωνός επιζών του Ολοκαυτώματος και ακτιβιστής, που μαχόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα του ναζισμού. Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς του που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, αφού πέρασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς, Μπούχενβαλντ και Ζάξενχαουζεν, απ’ όπου απελευθερώθηκε στις 5 Μαΐου 1945 από τους Αμερικανούς. Στη συνέχεια έζησε στο Δυτικό Βερολίνο κι εργαζόταν ως έμπορος έργων τέχνης, ενώ παράλληλα δεν σταμάτησε να μιλά για τη φρίκη του ναζισμού σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε σχολεία. Τα τελευταία χρόνια ο Σβάρτσμπαουμ είχε καταθέσει σε δίκες εναντίον ναζιστών, πρώην δεσμοφυλάκων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Καταλυτικής σημασίας ήταν η κατάθεσή του το 2016 στη δίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, Ράινχολντ Χάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά πέθανε λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασης χωρίς ποτέ να πάει στη φυλακή. Στα τέλη του 2021 ο Σβάρτσμπαουμ εμφανίστηκε στη δίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, Γιόζεφ Σουτς, 101 ετών, και ζήτησε «να αποδοθεί δικαιοσύνη». Ο Λέον Σβάρτσμπαουμ πέθανε στις 13 Μαρτίου 2022 στο Πότσνταμ της Γερμανίας, σε ηλικία 101 ετών.
1924 Γεννήθηκε ο συνθέτης Αργύρης Κουνάδης: Έγραψε πολλά είδη κλασικής μουσικής μουσική δωματίου, για όπερες, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (σε περισσότερες από δέκα ταινίες), καθώς και τη μουσική σύνθεση πολλών ελληνικών τραγουδιών των δεκαετιών 1970–1980. Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το «Χορικό» για συμφωνική ορχήστρα, τα «Ετεροφωνικά ιδιόμελα» για συμφωνική επίσης ορχήστρα, «Κουϊντέτο για πνευστά», «Κουαρτέτο για έγχορδα» κ.ά.. Επίσης οι, περισσότερο με σαρκαστικό χαρακτήρα, όπερες: «Το λαστιχένιο φέρετρο», «Τα μαγεμένα αναλόγια», «Απόδραση», «Τειρεσίας», «Βάκχαι» κ.ά. Τα περισσότερα έργα του _μέχρι το 1980, είχαν παιχτεί σ΄ όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, Καναδά Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία , Γιουγκοσλαβία και βέβαια στην Ελλάδα, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.α. Από τα ελληνικά τραγούδια, που έγραψε τη μουσική, ξεχωρίζουν περισσότερο το _γνωστό μας θαλασσινό «Όρτσα τα πανιά», με τους αλληγορικούς στίχους, «Στην πλατεία Αβησσυνίας» και το «do you like the Greece» που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης, επίσης και η «Λατέρνα» που την τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη.
1925 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Robert Altman (Ρόμπερτ Όλτμαν): Γύρισε ταινίες με σατιρική και καυστική διάθεση για πολλές πλευρές της αμερικάνικης ζωής και κουλτούρας, όπως M*A*S*H, Νάσβιλ, Ένα τέλειο ζευγάρι, Streamers, Ομαδική θεραπεία, Pret-a-porter. Το 1975 η ταινία Νάσβιλ κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.
1925 Η αγγλική Βουλή επικυρώνει το αγγλοϊταλικό σύμφωνο, με το οποίο η Αγγλία αναγνωρίζει την κατοχή της Δωδεκανήσου από την Ιταλία
1927 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ: ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1958 Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες (The Defiant Ones), επίσης ο πρώτος που κέρδισε το βραβείο (για την ταινία Κάτω από το βλέμμα του Θεού (Lillies of the Field) το 1963. Ο Πουατιέ σκηνοθέτησε και αρκετές ταινίες. Έκανε το ντεμπούτο του το 1972 με την ταινία Οι δυο συνένοχοι (Buck and the Preacher), όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Χάρι Μπελαφόντε. Η εμπορικότερη ταινία ήταν το Τώρα… δεν μας σταματάει τίποτα (Stir Crazy, 1980) που θεωρούταν για πολλά χρόνια η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από Αφροαμερικανό σκηνοθέτη. Έχοντας διπλή υπηκοότητα (Μπαχάμες και ΗΠΑ), ο Σίντνεϊ Πουατιέ διετέλεσε πρεσβευτής των νησιών Μπαχάμες στην Ιαπωνία (1997-2007) και την UNESCO (2002-2007). Το 2009 τιμήθηκε με το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ, από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
1927 Γεννήθηκε ο Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, γάλλος σχεδιαστής μόδας.
1928 Διεξάγονται στην Ιαπωνία οι πρώτες εκλογές, στις οποίες πήραν μέρος ψηφοφόροι και των δύο φύλων.
1932 Ο περιορισμός των σελίδων και η απαγόρευση κάθε παροχής δώρων ή βιβλίων είναι τα νέα μέτρα κατά του Τύπου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Βενιζέλου στην Ελλάδα.
1933 Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση με Γερμανούς βιομηχάνους με σκοπό τη χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του Ναζιστικού κόμματος.
1943 Οι ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών στούντιο των ΗΠΑ συμφωνούν να επιτρέψουν στο Γραφείο Πληροφοριών Πολέμου (Office of War Information OWI) να λογοκρίνει τις ταινίες.
1944 Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν στη Βόρεια Θάλασσα γερμανικό πλοίο που μετέφερε βαρύ ύδωρ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν καθοριστικά οι προσπάθειες του Χίτλερ να κατασκευάσει πρώτος την ατομική βόμβα.
1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Α.Ν. 509 /1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της. Μεγάλο τμήμα των μελών και στελεχών της πέρασαν στον ένοπλο αγώνα και συνέβαλαν στη συγκρότηση και τον ηρωικό αγώνα του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ), την περίοδο 1946 ‑1949. Χιλιάδες ήταν οι ΕΠΟΝίτες που οδηγήθηκαν στις φυλακές, τις εξορίες, που δολοφονήθηκαν από όργανα του αστικού κράτους.
1948 Γεννήθηκε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, κύπριος οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ το 2010.
1949 Δολοφονείται στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, μετά από άγριο βασανισμό, ο Μήτσος Παπαρήγας, μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ.
1950 Τόνι Γουίλσον: O «κύριος Μάντσεστερ». Άγγλος δημοσιογράφος, συνιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Factory και ατζέντης μουσικών συγκροτημάτων. Υπήρξε ηγετική προσωπικότητα της ροκ σκηνής του Μάντσεστερ. Με σπουδές αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με πολιτιστικές τηλεοπτικές εκπομπές στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ριζοσπαστικοποιημένος από την πανκ, πρωτοπαρουσίασε τους Sex Pistols στην τηλεόραση, ήταν μάνατζερ των συγκροτημάτων A Certain Ratio και Durutti Column και συνίδρυσε τη Factory Records, την εμβληματική δισκογραφική εταιρεία του Μάντσεστερ, της οποίας η παρθενική κυκλοφορία ήταν το άλμπουμ των Joy Division «Unknown Pleasures». Μετά τον θάνατο του Ίαν Κέρτις, ο Γουίλσον, ο μάνατζερ των Joy Division, Ρομπ Γκρέτον και το διάδοχο συγκρότημα New Order ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το νυχτερινό κέντρο «Haçienda», το οποίο έφερε επανάσταση στη βρετανική νυχτερινή ζωή κι έγινε το λίκνο της σκηνής του Μάντσεστερ που γέννησε τα συγκροτήματα Stone Roses και Happy Mondays. Ο Τόνι Γουίλσον πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 10 Αυγούστου 2007 στο Μάντσεστερ, σε ηλικία 57 ετών. Τον Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία η βιογραφία του με τίτλο «From Manchester With Love: The Life and Opinions of Tony Wilson aka Anthony H. Wilson», γραμμένη από τον δημοσιογράφο και μουσικοκριτικό Πολ Μόρλεϊ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Γκρέις Τζόουνς για τα απομνημονεύματά της κι έχει γράψει πολλά βιβλία για τη μουσική. Ο Τόνι Γουίλσον αρνούνταν ότι είχε κάνει καριέρα. Αντίθετα, «η ασχολία του ήταν το Μάντσεστερ», γράφει στο βιβλίο ο Πολ Μόρλεϊ. «Για τον Πολ Μόρλεϊ, ο Γουίλσον ήταν αυτό και πολλά άλλα: ανόητος απατεώνας, φανταχτερός σόουμαν, τυχοδιώκτης της αισθητικής, κακός προϊστάμενος, καιροσκόπος που αυτοσαρκάζεται, διανοούμενη διασημότητα, πιστός φίλος, οξυδερκής μέντορας, ακόρεστος αναζητητής της δημοσιότητας. Ήταν ο Μόρλεϊ, στον οποίο ο Γουίλσον άφησε ένα τρομακτικό τελευταίο αίτημα: να γράψει αυτό το βιβλίο» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου.
1957 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης
1958 Εκδίδεται ο νόμος Merlin , ο οποίος «καταργεί» τα πορνεία στην Ιταλία
1960 Πέθανε ο Βασίλης Λογοθετίδης, Έλληνας ηθοποιός. Δημοφιλής ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Ερμήνευσε εκατοντάδες ρόλους του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου. Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο το 1915 και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στο ομογενειακό κοινό της Πόλης. Το 1918 ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα και το 1919 άρχισε την επαγγελματική του καριέρα δίπλα στη Μαρίκα Κοτοπούλη, με τον θίασο της οποίας συνεργάστηκε έως το 1946, οπότε δημιούργησε δικό του θεατρικό σχήμα. Έπαιξε εκατοντάδες ρόλους του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, κωμικούς και δραματικούς («Όπως αγαπάτε» του Σαίξπηρ, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, «Κνοκ» του Ζιλ Ρομέν, «Βολπόνε» του Μπεν Τζόνσον, «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Κέσερλινγκ). Από το 1946, όταν σχημάτισε τον προσωπικό του θίασο, υπηρέτησε τη νεοελληνική κωμωδία και φάρσα. Σημαντικές επιτυχίες του υπήρξαν τα έργα: «Ένας βλάκας και μισός», «Προς θεού μεταξύ μας» και «Φαταούλας» του Δημήτρη Ψαθά, «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Δεσποινίς ετών 39», «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Οι δικοί μας άνθρωποι», «Ένα βότσαλο στην λίμνη» των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου και η «Γυνή να φοβήται τον Άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα. Ως κωμικός, ο Λογοθετίδης έπλασε τον θεατρικό χαρακτήρα του έλληνα αυτοδημιούργητου μικροαστού, σε μια εποχή, όπως η μεταπολεμική, ραγδαίας και βίαιης αστικοποίησης του νεοέλληνα αγρότη. Αντιφατικός, συναισθηματικός, μικροτύραννος, άπληστος, αφοπλιστικός, μικροαπατεώνας και ταυτόχρονα καταφερτζής και γενναιόδωρος. Οι περισσότερες από τις θεατρικές επιτυχίες του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη κι έτσι διασώθηκε το απόλυτα προσωπικό υποκριτικό του ύφος. Κορυφαία του στιγμή θεωρείται ο ρόλος του στο κωμικό δράμα του Γιώργου Τζαβέλα «Η Κάλπικη Λίρα» (1955), που διακρίθηκε διεθνώς και είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία «Ο Ηλίας του 16ου», ρόλο τον οποίο πήρε τελικά ο Κώστας Χατζηχρήστος.
1962 Οι Αμερικανοί στέλνουν τον πρώτο συμπατριώτη τους, τον αντισυνταγματάρχη Τζον Γκλεν, στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο Φιλία 7 (Friendship 7). Επιστρέφει μετά από τρεις περιφορές, που κάνει μέσα σε 4 ώρες και 55 λεπτά και γίνεται ο πρώτος Αμερικανός, που κάνει το γύρο της Γης.
1967 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας.
1967 Γεννήθηκε ο Κερτ Κομπέιν. Ιδρυτής του συγκροτήματος Nirvana και χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος της μουσικής Grunge, που συνδυάζει το πανκ και το χέβι-μέταλ. Ο Κερτ Κομπέιν εξακολουθεί να συγκινεί και σήμερα με τη μουσική και την προσωπικότητά του. Κάθε χρόνο στις 5 Απριλίου οι φανατικοί οπαδοί των «Νιρβάνα» τιμούν τη μνήμη του με ολονυχτία στο Σιάτλ, την πόλη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, που ο Κομπέιν έβαλε στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Δύο βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» φωτίζουν το ποιητικό, αλλά και καταστροφικό του σύμπαν. «Τα ημερολόγια του Κερτ Κομπέιν» περιέχουν στίχους, σκίτσα και κείμενα - σκέψεις του για τη δόξα, τη μουσική και τους ανθρώπους που αγόραζαν και πουλούσαν αυτόν και τη μουσική του. Το δεύτερο βιβλίο με τον τίτλο «Κερτ Κομπέιν: Καταραμένο είδωλο», γραμμένο από τον ιταλό Τομάζο Πίντσιο, είναι ένα μουσικό μυθιστόρημα, μία βιογραφία, όχι μόνο του Κομπέιν, αλλά και της γενιάς του πρώτου πολέμου του Κόλπου.
1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αϊ Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται κάτω από τα χώματα.
1970 Πέθανε ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ, αξεπέραστος ερμηνευτής μολιερικών ρόλων.
1970 Η ΑΕΚ, κερδίζοντας στον επαναληπτικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Ισπανική Γιουβεντούτ με σκορ 74–46, ανατρέπει τη διαφορά του πρώτου αγώνα και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση.
1976 Διαλύεται το SEATO (Southeast Asia Treaty Organization Οργανισμός του Συμφώνου της Νοτιοανατολικής Ασίας ‑1954) ένας ακόμη πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός των ΗΠΑ «υπεράσπισης της ελευθερίας κατά των κομμουνιστών της ΝΑ Ασίας (με Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία-Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν)
1979 Σεισμός στην Ινδονησία δημιουργεί ρωγμές σε ηφαιστειακό κρατήρα και απελευθερώνει δηλητηριώδη αέρια σκοτώνοντας 149 χωρικούς στην κεντρική Ιάβα.
1979 Δημοσιεύεται νέος ελληνικός νόμος περί διαζυγίου, “λόγω μακροχρονίου διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως”.
1986 Η Σοβιετική Ένωση εγκαινιάζει τον διαστημικό σταθμό Mir
1991 Στην Αλβανία, διαδηλωτές γκρεμίζουν από το βάθρο του το τεράστιο άγαλμα του Εμβέρ Χότζα, στην κεντρική πλατεία των Τιράνων
1992 Ιδρύεται η αγγλική Premier League, μετά από απόφαση των διοικήσεων των 22 ομάδων που αγωνίζονταν την περίοδο 1991-92 στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, με σκοπό τη διοργάνωση του πρωταθλήματος και τη διαπραγμάτευση των οικονομικών συμφωνιών που το αφορούν από τις ίδιες τις ομάδες.
1993 Πέθανε ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι. Ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής γεωργικών ελκυστήρων και πολυτελών αυτοκινήτων. Αποτελεί έναν από τους συντελεστές του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος της Ιταλίας.
2005 Πέθανε ο Χάντερ Τόμσον. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και καλτ φυσιογνωμία, που αναδύθηκε από την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960. Ηταν «ένας αχόρταγος βιβλιοφάγος, ένας αθεράπευτος πότης κι ένας δεινός σκοπευτής», όπως ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του.
2015 Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες (2ο μνημόνιο), έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Γιούρογκρουπ.