Το “Μάρινερ” και η ιστορία του
Από τον Ευάγγελο Κορνάρο, πρώην Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου
Με αφορμή την ανάρτηση του Νίκος Φώσκολος (Καναλέτος) που αφορά το κτίριο του "ΜΑΡΙΝΕΡ" ήθελα να γράψω λίγα λόγια.
Το 2014 που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Τήνου και μου ανατέθηκε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου (και Άνδρου τότε) ξεκίνησα να ψάχνω το θέμα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε την επισκευή του και τη χρήση του.
Με ενημέρωσαν οι υπάλληλοι του ΔΛΤΤΑ ότι υπήρχε από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση (67/2014) παραχώρησης του εν λόγω κτιρίου στο Λιμενικό Ταμείο αφού ουσιαστικά βρισκόταν, παράξενο μεν αλλά πραγματικό, εκτός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να τη βρω (κάπου την έχω θα ψάξω καλύτερα και θα την επισυνάψω).
Η απόφαση αυτή έλεγε για δημιουργία χώρου αναμονής επιβατών και ένα μικρό κατάστημα παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
Ζήτησα από τον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν Δήμαρχο, δυστυχώς προφορικά, να με βοηθήσει να επικαιροποιήσουμε την απόφαση αυτή και να υπογραφεί και το χρησιδάνειο που δεν είχε υπογραφεί. Δυστυχώς δεν έγινε ποτέ τίποτα όσες φορές και να το ζήτησα.
Τελικά όταν ανέλαβε εκείνος και τη θέση του Προέδρου του ΔΛΤΤΑ, "έντυσε" το "ΜΑΡΙΝΕΡ" με αφορμή τα 80 χρόνια για το ΧΑΛΕΠΑ με αυτό που μέχρι σήμερα βλέπουμε. Η αντίρρησή μου ήταν έντονη κυρίως διότι ήμουν σίγουρος πως θα ισχύσει το "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού" κάτι που τελικά αποδείχτηκε. Έλεγα ότι κάνοντας την επένδυση αυτή το κτίριο θα το εγκαταλείψουν διότι δε θα φαίνονται οι φθορές του και στο τέλος θα πέσει.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Και για την ιστορία σας ενημερώνω ότι το κόστος της επένδυσης αυτής ήταν 6193,80 € για τα αυτοκόλλητα και 18581,40 € για τις μεταλλικές κατασκευές, κόστος που ανέλαβε το Λιμενικό Ταμείο. Μάλιστα πρώτα τοποθετήθηκαν χωρίς γνώση του Δ.Σ του ΔΛΤΤΑ και μετά εγκρίθηκε η δαπάνη όπου μειοψήφησα.
Στο σήμερα αν με ρωτούσατε τι πρέπει να γίνει το κτίριο αυτό θα έλεγα ότι θέλει πολλή σκέψη. Δεν συμφωνώ πάντως για σταθμό αναμονής επιβατών διότι και σχετικά μακριά από τα υπόστεγα και το σημείο επιβίβασης είναι αλλά και με τον όγκο των επιβατών που δέχεται το λιμάνι ο χώρος του είναι ελάχιστος για τέτοια χρήση.
Τη φωτογραφία τη "δανείστηκα" από το Νίκο Φώσκολο