ΦοΔΣΑ: Χώρος υγειονομικής ταφής και μονάδα κομποστοποίησης Τήνου

ΦοΔΣΑ: Χώρος υγειονομικής ταφής και μονάδα κομποστοποίησης Τήνου

Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ ανακοίνωσε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, την αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης για λόγους δημόσιας ωφέλειας –σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2882/2001 (ΦΕΚ 17 Α΄/2001) «Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων»– για την κατασκευή του δημοσίου έργου «Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και μονάδα κομποστοποίησης Τήνου».

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της στις 3 Φεβρουαρίου, η Γενική Συνέλευση είχε εγκρίνει ομόφωνα ψήφισμα προς την Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την επιτάχυνση των έργων και δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά καθυστερούν από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ ΠΕΚΑ οι διαχειριστικές διαδικασίες για δημοπρατήσεις και υπογραφές συμβάσεων. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε μάλιστα ζητήσει και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, μεταξύ άλλων, είχε προτείνει:

1. Να εκδοθεί άμεσα ειδική πρόσκληση ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ με ονοματισμένες τις δράσεις που έχουν υποβληθεί από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου για να μην υπάρξουν νέες διαχειριστικές καθυστερήσεις.

2. Να προ-εγκρίνονται απρόσκοπτα από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ ΠΕΚΑ οι δημοπρατήσεις και οι υπογραφές συμβάσεων έργων που οι διαγωνιστικές τους διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς διαχειριστικές προϋποθέσεις μετάβασης τους στο νέο ΕΣΠΑ.

3. Για τα ήδη συμβασιοποιημένα έργα, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αυτών και να συνεχίσουν να εκτελούνται απρόσκοπτα με πληρωμή των λογαριασμών, με μεταβατική χρηματοδότηση μέσω Εθνικού ΠΔΕ μέχρι να γίνουν οι διαχειριστικές ενέργειες μετάβασης τους ώστε μετά να δηλωθούν και ως δαπάνες επιλέξιμες στο νέο ΕΣΠΑ.

Την Κυριακή δημοσιεύτηκε στη Δημοκρατική συνέντευξη του γενικού διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Χρήστου Γαμβρούδη. Σε αυτή ο κύριος Γαμβρούδης επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ξεκίνησε διαδικασίες, εξασφάλισε χρηματοδότηση και δημοπράτησε δεκάδες Πράξεις. Ενδεικτικά:

Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμων Λέρου και Μήλου

Ολοκλήρωση του δεύτερου κυττάρου ΧΥΤΑ Καρπάθου και Προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης αστικών αποβλήτων

Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΥ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση μετά από 2,5 χρόνια περίπου

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου

Επεξεργασία Υπολειμματικών σύμμεικτων Α.Σ.Α και Προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Νήσου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Πάρου και Αντιπάρου

Δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου κ.ά.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Γαμβρούδης, προχωρούν οι διαδικασίες για τα «Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων των Νήσων Ρόδου και Θήρας», δύο πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, τα οποία μπαίνουν φέτος σε τροχιά υλοποίησης έπειτα από την ολοκλήρωση της α’ φάσης των διεθνών διαγωνισμών, ενώ αναμένεται έγκριση από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση του έργου «Μονάδες Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων Δήμων Κω & Καλυμνίων».

Ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στα διοικητικά όρια των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη δημιουργία «Πράσινων σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης», δηλαδή οριοθετημένων και διαμορφωμένων χώρων με κατάλληλο εξοπλισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να εναποθέτουν προδιαλεγμένα, ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, βρώσιμα έλαια και αντικείμενα (ρουχισμό, βιβλία και παιδικά παιχνίδια) προκειμένου να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

«Επίσης έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα καινοτόμο σχέδιο δράσεων με επίκεντρο τον πολίτη και έχει διενεργηθεί διαγωνισμός για την Προμήθεια 10.275 οικιακών μηχανικών κομποστοποιητών 1,5-2 λίτρων για νοικοκυριά σε πολυκατοικίες και 25.550 κάδων οικιακής κομποστοποίησης κήπου χωρητικότητας 300 λίτρων για νοικοκυριά σε μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να διαχωρίζουν το ρεύμα των παραγόμενων βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και να το επεξεργάζονται τοπικά σε οικιακούς κομποστοποιητές διαφόρων τύπων. Η συμπεριφορά των πολιτών κατά την υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί καθοριστική παράμετρο επιτυχίας του προγράμματος».

Πηγή: ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Βιώσιμες Κυκλάδες

Previous
Previous

Τα πρώτα τέλη ταφής από τον ΦοΔΣΑ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Next
Next

Βαθμολογία κάτω από τη βάση στην ανταγωνιστικότητα