Γερμανία: Γιατί οι εταιρείες φοβούνται την πράσινη μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση φέρνει περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας.

Οι γερμανικές εταιρείες θεωρούν ότι η ενεργειακή μετάβαση φέρνει περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητά τους, ανακοίνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας, DIHK.

Για τις μισές από τις περισσότερες από 3.500 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα του DIHK, η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο θα έχει πολύ αρνητικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους και μόνο για το 13% θεωρούν ότι θα έχει πολύ θετικό ή θετικό αντίκτυπο.

Το βαρόμετρο DIHK Energy Transition Barometer 2023 δείχνει ότι σε μια κλίμακα από μείον 100 (πολύ αρνητικό) έως συν 100 (πολύ θετικό), η τιμή του βαρόμετρου είναι -27, η χειρότερη τιμή του από την έναρξη της έρευνας το 2012.

«Η εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων στην ενεργειακή πολιτική έχει βυθιστεί επί του παρόντος σε ιστορικά χαμηλό σημείο», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του DIHK, Achim Dercks, την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του βαρόμετρου.

Αποχώρηση από τη χώρα

«Οι ανησυχίες για τη δική τους ανταγωνιστικότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες».

Στους κλάδους έντασης ενέργειας, τρεις στις τέσσερις εταιρείες θεωρούν ότι επηρεάζονται αρνητικά ή πολύ αρνητικά από την ενεργειακή μετάβαση, έδειξε η έρευνα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία της βιομηχανίας για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο, αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Dercks.

Πολλές γερμανικές εταιρείες ανησυχούν έντονα για τον ανεπαρκή ενεργειακό εφοδιασμό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια γενικά ανησυχητική εξέλιξη που θα πρέπει να λάβουμε όλοι πολύ σοβαρά υπόψη».

Αν και η πλειοψηφία των εταιρειών θέλει να μείνει στη Γερμανία παρά τις προκλήσεις, το ποσοστό των εταιρειών που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα αυξάνεται. Σχεδόν το ένα τρίτο των βιομηχανικών εταιρειών σχεδιάζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό ή να μειώσουν την παραγωγή τους στο εσωτερικό, ποσοστό διπλάσιο από το 16% του περασμένου έτους.

«Οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν αντίμετρα εδώ όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε ο Dercks.

πηγή:ΟΤ/Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Previous
Previous

Αναβολή Εκδήλωσης

Next
Next

Θεοχάρης: Στα 600 εκατ. ευρώ αναμένονται τα φορολογικά έσοδα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού για το σύνολο της περυσινής χρονιάς