Εκκλησίες στην Τήνο

Εκκλησίες στην Τήνο

Εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια στην Τήνο

Αναμφισβήτητα η Τήνος είναι γνωστή για τις εκκλησίες της, κυρίως για την ξακουστή Παναγία της Τήνου. Το γνωρίζατε όμως ότι σχεδόν κάθε οικογένεια στην Τήνο έχει το εκκλησάκι της;

Τα οικογενειακά ξωκλήσια των Τηνιακών είναι όλα κατάλευκα, τα περισσότερα διάσπαρτα στην ύπαιθρο, στο οικογενειακό χωραφάκι, ακόμα και σε κορυφές βουνών, σε απόκρημνα βράχια, σε παραλίες, κάμπους, λαγκαδιές. Όπου μπορείτε να φανταστείτε, θα βρείτε ξωκλήσια.

Στον Τριαντάρο, υπάρχει ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, χτισμένος το 1861 στη θέση όπου βρισκόταν παλιά η εκκλησία της Παναγίας. Η ξυλόγλυπτη εσωτερική διακόσμηση και το μαρμάρινο τέμπλο με την αγιογράφηση είναι καμάρια της τηνιακής τέχνης.

Στο Κτήμα υπάρχουν δύο ξωκλήσια, της Παναγίας και του Αγίου Ελευθερίου. Το τέμπλο στο ξωκλήσι της Παναγίας είναι φιλοτεχνημένο από τον ντόπιο μαρμαρογλύπτη Κυραρίνη.

Στο Σκλαβοχωριό, ένα μικρό χωριουδάκι, υπάρχει μια αξιόλογη Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, χτισμένη γύρω στα 1800.

Μέσα στη Χώρα της Τήνου και στα χωριά, υπάρχουν οι καθεδρικοί ναοί, οι ενοριακές εκκλησίες και τα παρεκκλήσια. Οι καθολικές εκκλησίες έχουν στραμμένο το Ιερό προς τη Δύση. Το Ιερό στις Ορθόδοξες εκκλησίες βλέπει προς την Ανατολή, από εκεί που ανατέλλει «το Φως του κόσμου». Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των καθεδρικών ναών είναι το καμπαναριό, σε διάφορα σχέδια και ρυθμούς και σε ξέχωρο σημείο από τον ναό. Έτσι είναι χτισμένο και το καμπαναριό στο πλάι της Ευαγγελίστριας, που μας υποδέχεται πρώτο πρώτο όταν φτάνουμε στο λιμάνι της Τήνου, καθώς ορθώνεται επιβλητικό σε ύψος 30 μέτρων στο πλάι του Ναού. Το ίδιο ισχύει και στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ξακουστή Παναγία της Τήνου, το μεγάλο ναό του 1880 με το εντυπωσιακό καμπαναριό, που δεσπόζει στη Χώρα του νησιού. Ο Ναός κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από οράματα μίας ταπεινής μοναχής, της Οσίας Πελαγίας. Η Παναγία της Τήνου είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και χιλιάδες πιστοί συρρέουν εδώ κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Τις μέρες εκείνες, ο ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος προς την Παναγία ξεκινάει από το λιμάνι. Στη δεξιά πλευρά έχει τοποθετηθεί τάπητας για τους προσκυνητές που εκπληρώνουν το τάμα τους και ανεβαίνουν στα γόνατα. Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συναντάς ανθρώπους σκυμμένους, με πληγωμένα γόνατα αλλά με αστείρευτο πείσμα και δυνατή πίστη, πεσμένους στα τέσσερα, να προχωρούν ακάθεκτη με σύντομες στάσεις και μ’ ένα σκοπό: να μπουν γονατιστοί στο Ναό της Παναγίας της Τήνου.

Φτάνοντας στο ναό, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ολόκληρο συγκρότημα, που αποτελείται από την κυρίως εκκλησία της Παναγίας, παρεκκλήσια, μουσεία, αίθουσες μονίμων εκθέσεων, το μαυσωλείο του Τορπιλισμού της Έλλης και γραφεία.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου χρονολογείται από τον 7ο αιώνα. Είναι τόσα τα αφιερώματα πάνω της, που η καθεαυτή εικόνα (η ζωγραφική παράσταση) δεν φαίνεται. Για το λόγο αυτό, υπάρχει αντίγραφο της εικόνας, που φιλοτεχνήθηκε το 1850 και μπορείτε να δείτε στον Ναό της Ευρέσεως, πριν ανέβετε στον κυρίως ναό.

Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Το Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων, χτισμένο στα 600 μέτρα υψόμετρο στο βουνό Κεχροβούνι, λέγεται ότι χτίστηκε τον 11ο με 12ο αιώνα. Κατά την παράδοση, τρεις αδελφές από το χωριό Τριπόταμο έβλεπαν το ίδιο όραμα, ότι η Παναγία τους υποδείκνυε να χτίσουν ένα μοναστήρι για να μονάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Επειδή εκείνο το σημείο το έδερναν οι άνεμοι, οι τρεις αδελφές αποφάσισαν να χτίσουν τα κελιά τους λίγο πιο κάτω, για απάγγειο.

Κάθε πρωί όμως έβρισκαν γκρεμισμένο ό,τι είχαν χτίσει στη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας. Τελικά υπήκουσαν στις οδηγίες που είχαν πάρει από την Παναγία στο όραμα και έχτισαν τα κελλιά στο ανεμοδαρμένο σημείο. Και από εκεί ξεκίνησε και χτίστηκε το μοναστήρι. Σε αυτό το μοναστήρι αγωνίστηκε η μοναχή Πελαγία, η οποία είδε το όραμα για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου.

Η Μονή κινδύνεψε πολλές φορές να κλείσει κατά την περίοδο της Βαυαροκρατίας, στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα μετά από σχετικό διάταγμα για το κλείσιμο των μοναστηριών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το Mοναστήρι της Τήνου συνέχισε να λειτουργεί χάρη στη βοήθεια της Παναγίας και μετά από την αντίσταση των Τηνιακών και τις προσευχές των μοναχών εκείνης της εποχής.

ΠΗΓΗ : www aeolistinossuites.com / Τήνος (Οφιούσα )

Previous
Previous

Έναρξη 9ου Κύκλου Σχολής Γονέων στην Ιερά Νήσο Τήνο

Next
Next

Σαν σήμερα…