Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου…
Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου, στην Ελλάδα και τον κόσμο …
565 Μετά το θάνατο του Ιουστινιανού, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουστίνος Β’.
1315 Στη μάχη του Μοργκάρτεν, τοξότες της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στήνουν ενέδρα και νικούν τις αυστριακές δυνάμεις του Λεοπόλδου Α’, δούκα της Αυστρίας.
1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος σημειώνει στο ημερολόγιό του τη χρήση καπνού από τους Ινδιάνους. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τον καπνό.
1630 Πέθανε ο Γιοχάνες Κέπλερ (γεννήθηκε 27-Δεκ-1571), Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός, που περιέγραψε την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με τις κυκλικές τροχιές που υπέθεταν οι σύγχρονοί του...
1741 Γεννήθηκε ο Γιόχαν Κάσπαρ Λάβατερ, ελβετός θεολόγος, μυστικιστής και ποιητής. Υπήρξε θεμελιωτής της φυσιογνωμικής, τέχνης διαγνώσεως των χαρακτήρων, με βάση τη δυναμική της εκφράσεως του προσώπου.
1856 Πέθανε ο Ηλίας Τσαλαφατίνος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης από τη Μάνη
1863 Υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Αγγλίας, δια της οποίας η τελευταία παραιτείται των Ιονίων Νήσων, που παραχωρούνται στην Ελλάδα.
1883 Γεννήθηκε ο γλωσσολόγος Μανόλης Τριανταφυλλίδης
1884 Αρχίζει η διάσκεψη του Βερολίνου για το διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) ήταν οι προσωρινά χαμένοι. Ο μαύρος πληθυσμός το μόνιμο θύμα για περισσότερο από έναν αιώνα.
1889 Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν το βασιλιά της Βραζιλίας, Δον Πέντρο Β’ και αποκαθιστούν τη δημοκρατία.
1891 Γεννιέται ο Εργουιν Ρόμελ, στήριγμα του Χίτλερ
1902 Μαζική πολιτική απεργία ξεσπά στο Ροστόβ του Ντον (Ρωσία).
1904 Ο Αμερικανός Κινγκ Ζιλέτ πατεντάρει την πρώτη ξυριστική λεπίδα που φέρει το όνομά του (Gillette).
1906 Γεννήθηκε ο Εμμανουήλ Κριαράς, διακεκριμένος έλληνας φιλόλογος. Μείζον έργο του το «Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669)».
1907 Γεννήθηκε ο Κλάους Φον Στάουφενμπεργκ, γερμανός στρατιωτικός, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Χίτλερ. (Θαν. 21/7/1944)
1913 Η Ρωσία ζητάει να αποκτήσει δικαιώματα συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος και ισοπολιτείας μεταξύ ελλήνων και ρώσων μοναχών.
1917 Πεθαίνει ο Γάλλος κοινωνιολόγος Νταβίντ Εμίλ Ντιρκέμ, ένας εκ των θεμελιωτών της επιστήμης της κοινωνιολογίας.
1920 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ. 41 χώρες ανυψώνουν τις σημαίες τους στη Γενεύη.
1920 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος. Σπουδαίος έλληνας ηθοποιός και δάσκαλος της υποκριτικής. Από τα νεανικά του χρόνια και ως το τέλος της ζωής του αναγνωρίστηκε ως ένας εξαιρετικός πρωταγωνιστής και ρολίστας σε κάθε είδους ρεπερτόριο, από αρχαίο δράμα έως νεοελληνικό έργο, συνεργαζόμενους πάντα με τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους του νεοελληνικού θεάτρου. Στο σινεμά, χωρίς να έχει μεγάλη σε αριθμό παρουσία, ήταν ό,τι και στο θέατρο, ένας εξαιρετικός ηθοποιός που καλούνταν να δώσει κύρος και καλή ερμηνεία σε κάποιον ρόλο.
1921 Το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους άγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους έλληνες, αν δε δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.
1922 Γεννήθηκε ο Φραντσέσκο Ρόζι. Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός για τις πολιτικές ταινίες του, που έδωσαν νέα πνοή στον ιταλικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ‘60.
1922 Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη ( πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης). Ο Μιχάλης Γούδας και ο Ξενοφώντας Στρατηγός καταδικάζονται σε ισόβια.
1922 Πέθανε ο Δημήτριος Γούναρης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ένας από τους 6 που εκτελέστηκαν ως πρωταίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής.
1922 Πέθανε ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης: Ο πρωθυπουργός που εκτελέστηκε ως υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Διακεκριμένος μηχανικός του 19ου αιώνα και πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και εκτελέστηκε στο Γουδή το 1922.
1922 Πέθανε ο Γεώργιος Χατζανέστης. Έλληνας στρατιωτικός, που διετέλεσε αρχηγός της Στρατιάς της Μικράς Ασίας στην τελευταία φάση του Μικρασιατικού Πολέμου. Δικάστηκε και εκτελέστηκε στο Γουδή.
1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης (και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες), καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).
1942 Γεννήθηκε ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, εβραιοαργεντινός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας.
1943 Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει όλοι οι τσιγγάνοι να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Porajmos).
1944 Ειρηνικοί διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου δέχονται δολοφονικά πυρά από τα ξενοδοχεία που κρατούν μέλη της δοσιλογικής φασιστικής οργάνωσης «Χ» (του Γ. Γρίβα). Βρετανικά στρατιωτικά τμήματα καταφθάνουν αμέσως προς υπεράσπιση τους, προκαλώντας αγανάκτηση στο λαό της Αθήνας.
1950 Αναχωρεί για την Κορέα το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, για να ενταχθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ που πολεμούν τους κομουνιστές της Βόρειας Κορέας. (Πόλεμος της Κορέας)
1960 Στις ΗΠΑ, καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το “Τζορτζ Ουάσινγκτον”.
1964 H Ολλανδία παρουσίασε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έναν νεαρό που έδειχνε να έχει λαμπρό μέλλον, τον Γιόχαν Κρόιφ
1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.
1967 Τα γεγονότα της Κοφίνου: Στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου, μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου.
1972 Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρωας», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Το οχηματαγωγό βυθίζεται, παρασύροντας στο θάνατο τα 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.
1973 Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
1976 Επιβάλλονται τα πρώτα μέτρα για το νέφος στην Αθήνα με την κατάργηση του μαζούτ ως καύσιμης ή θερμαντικής ύλης σε σπίτια και επιχειρήσεις γύρω από την Ακρόπολη.
1982 Στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», αποφυλακίζεται έπειτα από 11 μήνες.
1983 Τα κατεχόμενα της Κύπρου ανακηρύσσονται από τον Ραούφ Ντενκτάς σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Λίγες μέρες αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 541/83 θα καταδικάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια. Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου.
1988 Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακηρύσσει στο Αλγέρι αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.Η Εκτελεστική Επιτροπή της PLO αναθέτει τα καθήκοντα του αρχηγού της κυβέρνησης στο Γιασέρ Αραφάτ.
1991 Με τη χορήγηση της προκαταβολής στην κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό», αρχίζουν τυπικά οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.
1994 Στη Γερμανία, με πλειοψηφία μίας μόνον ψήφου, επανεκλέγεται στην καγκελαρία, ο Χέλμουτ Κολ.
1994 Η Ουγγαρία ζητά από τις ρωσικές αρχές την επιστροφή 4.000 έργων και αντικειμένων τέχνης που είχαν κατασχεθεί από το στρατό της πρώην ΕΣΣΔ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1995 Λήγει η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού και ελευθερώνονται οι έξι όμηροι, μετά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων.
1998 Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της στην άρση βαρών, στο 69ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια, μαζί με τη Βουλγαρία, κατακτώντας 15 μετάλλια (6 χρυσά, 4 αργυρά και 5 χάλκινα).
2003 Η Κωνσταντινούπολη γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών, 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα.
2007 Ο κυκλώνας Σιντρ χτυπά το Μπανγκλαντές και σκοτώνει περίπου 5.000 άτομα.
2013 Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2014 Πέθανε ο Λουσιέν Κλεργκ: Ο φωτογράφος των τσιγγάνων. Γάλλος φωτογράφος, γνωστός για το έργο του με θέμα τη ζωή των τσιγγάνων.
2017 23 νεκροί και τεράστιες ζημιές από την ξαφνική νεροποντή που έπληξε την Δυτική Αττική και ιδίως την Μάνδρα.