Σαν σήμερα…
Σαν Σήμερα, 10 Οκτωβρίου ….
Γεγονότα
680: Η Μάχη της Καρμπάλα. Η Μάχη της Καρμπάλα: 30.000 στρατιώτες του χαλίφη Γιαζίντ περικυκλώνουν τον σιίτη ιμάμη Χουσαίν Μπιν Αλί, τον οποίο υπερασπίζονται 72 φίλοι και τα δύο παιδιά του. Ο ιμάμης αποκεφαλίζεται με διαταγή του χαλίφη, ο οποίος δεν του συγχωρεί τη γοητεία που ασκεί στα πλήθη. Η μουσουλμανική αίρεση των σιιτών γιορτάζει κάθε χρόνο την «Ασουράχ», τιμώντας τον αδικοσκοτωμένο ιμάμη της, ενώ η Καρμπάλα, που βρίσκεται στο Ιράκ, είναι ιερή πόλη για τους σιίτες.
1862: Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική «Τριανδρία», αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο. (Μεσοβασιλεία)
1908: Μαθήτριες του Παρθεναγωγείου Βόλου. Αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή, διότι μόνο αγόρια, ως επί το πλείστον, μπορούσαν να πάνε σχολείο. Διευθυντής του Παρθεναγωγείου είναι ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος,
1935: Καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα. Επικεφαλής, οι στρατηγοί Παπάγος, Ρέππας και Οικονόμου, «εγκέφαλος» ο Γεώργιος Κονδύλης, θύμα ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης.
1944: Τσιγγανόπουλα στο Άουσβιτς. 800 τσιγγανόπουλα εξολοθρεύονται από τους ναζί στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
1964:Εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Γεννήσεις
1813: Τζουζέπε Βέρντι .Τζουζέπε Βέρντι, ιταλός συνθέτης. («Αΐντα», «Ναμπούκο», «Ριγκολέτο», «Τροβατόρε», «Τραβιάτα») (Θαν. 27/1/1901)
1928: Μουσταφά Ελ-Αμπαντί. Μουσταφά Ελ-Αμπαντί, αιγύπτιος ιστορικός και καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών, που εμπνεύστηκε τη δημιουργία της δεύτερης Μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. (Θαν. 13/2/2017)
1930: Χάρολντ Πίντερ. Χάρολντ Πίντερ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας. («Πάρτι Γενεθλίων», «Ο Επιστάτης», «Η Προδοσία»). (Θαν. 24/12/2008)
Θάνατοι
1831: Γεώργιος Π. Μαυρομιχάλης. Γεώργιος Π. Μαυρομιχάλης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφόνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια. (Γεν. 1800)
1951: Γεώργιος Βλάχος. Γεώργιος Βλάχος, έλληνας λόγιος και δημοσιογράφος, ιδρυτής της εφημερίδας «Καθημερινή». (Γεν. 1886)
1963: Εντίθ Πιάφ. Εντίθ Πιάφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν, γαλλίδα τραγουδίστρια. (Γεν. 19/12/1915)
1985: Όρσον Γουέλς. Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου. Οι καινοτομίες που επέφερε στην έβδομη τέχνη, τον κατέταξαν ανάμεσα στους κορυφαίους του κινηματογράφου.
1985: Γιουλ Μπρίνερ. Βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός ηθοποιός, ρωσικής καταγωγής, με σήμα κατατεθέν το ξυρισμένο κεφάλι και τα εξωτικά χαρακτηριστικά.
2004: Κρίστοφερ Ριβ. Ο πρώτος «Σούπερμαν», που έμεινε παράλυτος. Αμερικανός ηθοποιός, που ταυτίστηκε με το ρόλο του Σούπερμαν. Έμεινε παράλυτος και τέθηκε επικεφαλής εκστρατείας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.