Χρυσή Βίζα: Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον της
Χρυσή Βίζα: Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον της – Τα σενάρια για τα νέα όρια επένδυσης
Τις τελευταίες πινελιές στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας, θα επιχειρήσει να βάλει σήμερα το οικονομικό επιτελείο σε ευρεία σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
Η βασική κατεύθυνση – όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση – είναι η δραστική αύξηση του ορίου επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa, προκειμένου να μπει φρένο στο φρενήρη ρυθμό ζήτησης που καταγράφεται εσχάτως με επίκεντρο τις ακριβές περιοχές των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Πρόκειται για έναν από τους πολλούς παράγοντες (ένα ακόμη είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις) που οδηγούν σταθερά σε υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων με απότοκο τη στεγαστική κρίση.
Μόνο το 2023 το πρόγραμμα της χρυσής βίζας έφερνε στο κρατικό ταμείο περίπου 210 εκατ. ευρώ το μήνα (2,544 δισεκ. συνολικά), στερώντας από την άλλη χιλιάδες κατοικίες προς ενοικίαση.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση το όριο επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa θα ανέλθει ακόμα και στις 800.000 ευρώ (από 250.000 και 500.000 που είναι σήμερα στις φθηνές και ακριβές περιοχές αντιστοίχως), ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα.
Μετά τις αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα σήμερα είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, με την απόκτηση της Χρυσής Βίζας να κοστίζει στις φθηνές περιοχές 250.000 ευρώ και στις ακριβές 500.000 ευρώ.
Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.
Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνας, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.
Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής καθώς και στην υπόλοιπη χώρα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ το οποίο, όπως και των 500.000 ευρώ, είναι ανά ακίνητο.
Δεν μπορεί η Χρυσή Βίζα να αποκτηθεί με συνολικές επενδύσεις 500.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ αντίστοιχα, με πολλαπλές αγορές ακινήτων.
*Οι κίνδυνοι: Την έντονη ανησυχία τους για τις επιχειρούμενες αλλαγές εκφράζουν φορείς της αγοράς, προεξάρχοντος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ).
Υποστηρίζουν ότι: υπό το βάρος μιας αναίτιας κοινωνικής πίεσης, θα ληφθούν λανθασμένες και βεβιασμένες αποφάσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και προτείνουν την εκπόνηση μελέτης πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Τονίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ακύρωσης δυνητικών συναλλαγών για τις περιοχές με υψηλό όριο, όπως έγινε και με την προηγούμενη παρέμβαση, η οποία οδήγησε πολλούς επενδυτές να φύγουν από τις ακριβές περιοχές και να μετακινηθούν στις περιοχές με το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ.
*Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Στη σύσκεψη θα εξετασθεί και το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κλπ), και συγκεκριμένα το καθεστώς για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν με Χρυσή Βίζα με σκοπό να διατεθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Η καθιέρωση αυστηρότερων όρων θεωρείται δεδομένη.
Πηγή: ertnews.gr