«Τους προβολείς στήσε» για τον Θάνο
Μουσικές και τραγούδια του συνθέτη για το θέατρο θα πλημμυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής σε μια μεγάλη συναυλία. Τέσσερις σκηνοθέτες που τον ήξεραν καλά μάς γράφουν για τον δικό τους Μικρούτσικο.
Οι μουσικές του άφησαν εποχή στο θεατρικό σανίδι. Οχι μόνο επειδή όλα τα τραγούδια του έχουν κάτι από θεατρική μαγεία, αλλά κυρίως γιατί αγαπούσε τόσο βαθιά το θέατρο. Εγραψε μουσική για σχεδόν όλα τα θεατρικά είδη, από αρχαίο δράμα μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις, θέατρο για παιδιά. Πολλές απ’ αυτές τις μελωδίες του πέταξαν μακριά από τις θεατρικές αίθουσες και έγιναν μέρος της ζωής μας, όπως η «Ελένη», το «Αννα μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε», το «Μηδέν» και τόσα ακόμη από τα εκατοντάδες τραγούδια που μας άφησε. Γιατί ο Μικρούτσικος πίστευε πάντα ότι στο θέατρο «είναι αδιάρρηκτη η μουσική με την παράσταση». Ενα σώμα. Μια εμπειρία. Ενα όνειρο και μια ανάσα. Πίστευε, επίσης, ότι η μουσική για το θέατρο «είναι υπό περιορισμό» υπακούοντας στο κείμενο και στον σκηνοθέτη. Εντούτοις, έβρισκε την εμπειρία αυτή πολύ ιδιαίτερη και άκρως γοητευτική. Αυτό φαίνεται και από τους σκηνοθέτες που μιλούν για τη συνεργασία τους με τρόπο πολύ προσωπικό και βαθύ.
Στην αφιερωματική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής στις 30 Νοεμβρίου με τίτλο «Τους προβολείς στήσε» θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τραγούδια του από ιστορικές παραστάσεις όπως «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» (σκην. Ζιλ Ντασέν), «Φουέντε Οβεχούνα» (σκην. Γιώργου Μιχαηλίδη), «Βίκτωρ Βικτώρια» (σκην. Γιώργου Ρεμούνδου), «Αρχοντοχωριάτης» (σκην. Θέμη Μουμουλίδη), «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι» (σκην. Φωτ. Μπαξεβάνη), «Δον Κιχώτης» (σκην. Γιώργος Κιμούλης), «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» (σκην. Ανρί Ρονς), από τις επιθεωρήσεις του Λάκη Λαζόπουλου κ.ά. Επίσης μουσικές που έντυσαν στίχους του Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου, του Οδυσσέα Ιωάννου και άλλων.
Τη μουσική διεύθυνση της ξεχωριστής συναυλίας θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που ο Μικρούτσικος αποκαλούσε το «alter ego» του. Θα τραγουδήσουν καλλιτέχνες που θεωρούσε «δικά του παιδιά»: ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ στην «οικογενειακή» αυτή βραδιά, η κόρη του Σεσίλ Μικρούτσικου θα έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια.
Λάκης Λαζόπουλος: «Είναι το μουσικό μας μέγαρο»
Τον Θάνο Μικρούτσικο τον συνάντησα όταν ήταν διευθυντής στο Φεστιβάλ Πάτρας. Εκανα τότε την πρώτη μου μετα-επιθεώρηση, που ήταν μία τρόπον τινά εξελικτική γραφή πάνω στην επιθεώρηση, που ένα από τα στοιχεία που απαιτούσε ήταν μουσική γραμμένη εξ ολοκλήρου από την αρχή και στίχους ενταγμένους στο έργο που, παρά τον αποσπασματικό του χαρακτήρα, είχε ενιαία δομή και υπόθεση. Ο Θάνος ούτε ήθελε καν να το συζητήσει. Γιατί απλά ο Θάνος, σαν άνθρωπος, ήξερε τι θέλει και τι δεν θέλει. Την επιθεώρηση ούτε να την ακούει. Πήγα και τον βρήκα ο ίδιος στην Πάτρα όταν αυτός απάντησε στον Γιώργο Λεμπέση, που ήταν ο παραγωγός μου τότε, ότι δεν τον ενδιέφερε μια τέτοια πρόταση. Μπήκα στο γραφείο του, με καλοδέχτηκε και άρχισα να του διαβάζω το έργο. «Σταμάτα» μου λέει κάποια στιγμή «θα το κάνω. Μου αρέσει». Μετρήσαμε μόνο επιτυχίες από εκείνη τη στιγμή. Μαζί με τις επιτυχίες απίστευτα τραγούδια. «Ηταν ένα μικρό καράβι», «Ελλάς κατόπιν αορτής», «Κάτι έχω να σας πω», «Η Κυριακή των παπουτσιών», οι «Αχαρνής» με το Εθνικό Θέατρο. Τον αγάπησα τον Θάνο και μου άρεσε τόσο πολύ να δουλεύω μαζί του. Ο πιο οργανωμένος άνθρωπος, ο πιο στην ώρα του άνθρωπος, ο πιο με χιούμορ άνθρωπος. Ο πιο. Υστερα η ζωή σιγά σιγά κύλησε και μας έφερε στα δύσκολα. Θυμάμαι τη συνάντηση που κάναμε όλοι μαζί στο σπίτι της γυναίκας μου της Τασούλας. Αυτός με τη Μαρία, τη γυναίκα του –Λαρισαία, φίλη μου πολύ πριν γνωρίσει τον Θάνο–, ο Θάνος βέβαια, καθισμένοι όλοι μαζί στο σαλόνι του σπιτιού μιλούσαμε για τους καρκίνους τους που έμοιαζαν τόσο πολύ. Μιλούσαμε για γιατρούς, για θεραπείες, ανταλλάσσαμε γνωριμίες, μιλούσαμε για συμπτώματα, για αντιδράσεις, με πάντα σημαιοφόρο την αισιοδοξία και το γέλιο, τον Θάνο. Ακόμα τον θυμάμαι στο νοσοκομείο που τον είδα λίγο καιρό πριν… «Λοιπόν, άκου σύντροφε Λάκη. Θα σου πω τα υπέρ μου και τα κατά μου κι εσύ πες μου αν θα ζήσω και πόσο». Ηθελε με μαθηματικά να ξέρει. Συν αυτό, συν το άλλο, πλην αυτό, πλην το άλλο, πλην η όρεξη, συν το κέφι, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Η Τασούλα είχε φύγει όταν συνάντησα τον Θάνο στο νοσοκομείο κι εγώ έβλεπα την ίδια εικόνα του Θάνου στο κρεβάτι. Ηξερα. Ηξερε και η Μαρία, ήξεραν και τα παιδιά του βέβαια, ήξεραν οι φίλοι του οι κοντινοί. Η ελπίδα ήταν γκρεμισμένη λέξη στα χείλια μας. Ενα ερείπιο που περιφερόταν στα δόντια μας. Κυρίως βέβαια γιατί ο Θάνος ήξερε, οπότε κανείς δεν μπορούσε να παίξει το παιχνίδι της ελπίδας. Πάντα γνώριζε. Ομως δεν ήταν ο θάνατος το σημαντικότερο πράγμα. Το σημαντικότερο πράγμα στον Θάνο είναι ότι οι μελωδίες του, τα τραγούδια του, οι μουσικές του είναι μια σπάνια μουσική παρακαταθήκη για τον τόπο, για την Ελλάδα. Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ο αληθινά μεγάλος της μουσικής μας. Είναι το μουσικό μας μέγαρο. Είναι η πιρόγα μας για το ταξίδι προς το άγνωστο.
πηγή: Documento