Σαν Σήμερα, 13 Οκτωβρίου….
Σαν Σήμερα, 13 Οκτωβρίου….
Γεγονότα
1307: Με εντολή του γάλλου βασιλιά Φιλίππου του Ωραίου, συλλαμβάνονται ο Μέγας Διδάσκαλος και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και «ομολογούν» ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Είναι Παρασκευή και 13 και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά.
1905: To Σοβιέτ της Αγίας Πετρούπολης. Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα Σοβιέτ (τα εργατικά συμβούλια), που πρόβαλλαν ως αιτήματα το 8ωρο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
1917: Το Θαύμα της Φάτιμα. Στις 13 Μαΐου του 1917, τρία βοσκόπουλα, η Λουσία Ντος Σάντος και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο είδαν ένα όραμα έξω από το χωριό Φάτιμα της Κεντρικής Πορτογαλίας....
1923: Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κηρύσσει την Άγκυρα πρωτεύουσα της χώρας, αντί της Κωνσταντινούπολης.
1930: Η Αλίκη Διπλαράκου έρχεται δεύτερη στο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Υφήλιος» που διεξάγεται στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
1972: Ένα αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνει μία ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες θα εντοπιστούν σώοι 72 ημέρες αργότερα και θα ομολογήσουν ότι κατέφυγαν στον κανιβαλισμό προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους θα μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.
2003: Βρίσκεται νεκρή στην Κερατέα η Ρουμπίνη Σταθέα, υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που έδωσε τέλος στη ζωή της για λόγους ευθιξίας, καθώς το όνομά της ενεπλάκη στην υπόθεση αναστολής κατεδαφίσεων. Επεμβαίνει ο εισαγγελέας, διατάσσοντας διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τις αναστολές.
2016: Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, αρχίζουν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξάγεται στην Αθήνα. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο και στέλνει μήνυμα προς τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι «η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους».
Γεννήσεις
1921: Ιβ Μοντάν. Ο Ιβ Μοντάν υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς που ανέδειξε η Γαλλία. Αξιοσημείωτη ήταν και η διαδρομή του στο τραγούδι.
1925: Μάργκαρετ Θάτσερ, το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία», η οποία διατέλεσε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας από το 1979 έως το 1990. (Θαν. 8/4/2013)
1931: Ρεμόν Κοπά: Ο «Μικρός Ναπολέων» του ποδοσφαίρου. Κορυφαίος γάλλος ποδοσφαιριστής, πολωνικής καταγωγής, από της θρυλικές μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
1932: Ντούσαν Μακαβέγιεφ. Σέρβος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, «ο αναρχικός του γιουγκοσλαβικού σινεμά», όπως έχει αποκληθεί. Γνωστός για τη σουρεαλιστική του ταινία «The Coca Cola Kid».
1934: Νάνα Μούσχουρη, ελληνίδα τραγουδίστρια και πολιτικός.
1941: Πολ Σάιμον, αμερικανός τραγουδοποιός, μέλος αρχικά του ντουέτου «Σάιμον και Γκαρφάνκελ», ο οποίος στη συνέχεια ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα.
1945: Κριστόφ. Γάλλος τραγουδοποιός, ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών «Οh mon Αmour» και «Aline», ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας τη δεκαετία του ’70.
Θάνατοι
1882: Αρτύρ Ντε Γκομπινό. Γάλλος διπλωμάτης, συγγραφέας, εθνολόγος και κοινωνικός στοχαστής, που θεωρείται ο πατέρας του «επιστημονικού φυλετισμού» (ρατσισμού).
1904: Παύλος Μελάς, στρατιωτικός, από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα. (Γεν. 29/3/1870)
1985: Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος), έλληνας χαράκτης. (Γεν. 25/3/1914)
2016: Ντάριο Φο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. (Γεν. 24/3/1926)