Στις Κυκλάδες η Λαμπαδηδρομία της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων

Στις Κυκλάδες -Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο- η Λαμπαδηδρομία της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων πριν παραδοθεί στο «Παρίσι 2024»

Για πρώτη φορά μετά το 2004, τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος συμπεριλαμβάνονται στη Λαμπαδηδρομία της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία θα υποδεχτούν στις 19 Απριλίου 2024.

Η Αφή και το ταξίδι της θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2024 από την Αρχαία Ολυμπία, θα διατρέξει την Ελλάδα για 11 ημέρες, συνδέοντας τα γεωγραφικά άκρα της χώρας, περνώντας από 41 Δήμους με 600 δρομείς για να προβάλλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς μας χώρους, τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αλλά και για να αναδείξει εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας.

Η Φλόγα θα παραδοθεί στην οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων Γαλλία το βράδυ της 26ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να φτάσει στις 8 Μαΐου στη Μασσαλία, με προοπτική να ανάψει στον βωμό του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, ημέρα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων!

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και της Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας Laurence Auer.

«Η Ιερή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα διατρέξει την Ελλάδα, σε μία διαδρομή με τους δικούς της συμβολισμούς, καλύπτοντας το σύνολο της Επικράτειας, και με κύριο μέλημά της την ανάδειξη της μακραίωνης παράδοσης του τόπου μας.

Σε αυτό το ταξίδι συμπόρευσης ιστορικών διαδρομών και ξακουστών πολιτισμών, δεν θα απουσιάσουν οι αγαπημένες Κυκλάδες, τόποι ευλογημένοι που ήκμασαν από αρχαιοτάτων ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι Κυκλάδες θα είναι μέρος αυτής της γιορτής εκπέμποντας τα δικά τους μοναδικά μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Βρούτσης ο οποίος υπογράμμισε τη μοναδική παρακαταθήκη της Λαμπαδηδρομίας στη διάδοση των Αξιών της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας.

Ολόκληρη η ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού:

«Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και συγκίνηση, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε μια σημαντική μέρα για την Γαλλία την Ελλάδα και τον παγκόσμιο Αθλητισμό, για την παρουσίαση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Η φλόγα, το οικουμενικό σύμβολο του Ολυμπισμού, αλλά και των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο Αθλητισμός, θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη γενέθλια γη του, την Αρχαία Ολυμπία.

Εκεί που ξεκίνησαν όλα!

Για εμάς τους Έλληνες, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί Ύψιστη Τιμή στους προγόνους μας και συνάμα σηματοδοτεί την παγκόσμια αναγνώριση για την πολύτιμη προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό.

Πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε και να αισθανόμαστε εμείς οι Έλληνες, που κάθε γενιά εδώ και αιώνες παραλαμβάνει ατόφια τα μηνύματα του Ολυμπισμού χάρη στο «φως» αυτής της Ιερής Δάδας!

Ο Συνδετικός κρίκος των Σύγχρονων και των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως εύστοχα είχε ανακηρύξει τη Φλόγα ο Πιερ Ντε Κουμπερντέν, θα εκπέμψει και φέτος -αρχής γενομένης από τον Ιερό Τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας- τις Αξίες της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας, της ανοχής, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ευγενούς άμιλλας.

Παναθρώπινοι συμβολισμοί ισχυροί. Παρακαταθήκη μοναδική.

Ο εμπνευσμένος λόγος του Συριανού Δημητρίου Βικέλα, στο καθοριστικό Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του Παρισιού το 1894, οπότε και αποφασίστηκε ότι η Αθήνα θα ήταν η πόλη που θα αναβιώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, περικλείει όσα και σήμερα εμείς οι Έλληνες έχουμε να καυχιόμαστε: την ελληνική πολιτιστική υπεροχή μας!

«Στην Αθήνα, ασφαλώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μεγαλοπρεπείς γιορτές, αλλά τις πολλές ελλείψεις μας θα αναπληρώσει η εγκαρδιότητα της υποδοχής μας.

Δεν θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διασκεδάσεις άξιες προς την περίσταση, αλλά έχουμε να δείξουμε τα µνηµεία και τα ερείπια της αρχαιότητος και να τους οδηγήσουμε στους τόπους όπου τελούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους αγώνες μας!».

Μέσα στο ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον των ημερών μας, η Λαμπαδηδρομία αυτή προσλαμβάνει ακόμα σπουδαιότερο περιεχόμενο:

Πόλεμοι μαίνονται, ανθρώπινες ζωές χάνονται, λαοί μάχονται να επιβιώσουν.

Σήμερα, πιο ηχηρά από ποτέ, θα πρέπει εμείς οι Έλληνες, που «γεννήσαμε» την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και χαρίσαμε τις Αξίες του Ολυμπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, να διατρανώσουμε την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης και της αγαστής συμβίωσης όλων των λαών.

Οφείλουμε να γίνουμε οι θεματοφύλακες ειρηνευτικών πολιτικών, απομονώνοντας συμπεριφορές που υπονομεύουν το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.

Η Ιερή Φλόγα, που θα ανάψει στη Δάδα της Πρωθιέρειας στις 16 Απριλίου, πρέπει να γίνει ο κήρυκας της Παγκόσμιας Ειρήνης, προτάσσοντας με ρεαλιστικό τρόπο το σύνθημα που εμείς οι Έλληνες προβάλαμε το 2004, κατά τη διάρκεια της δικής μας Ολυμπιάδας: «Η Φλόγα μας Ενώνει τον Κόσμο»!

Η Φλόγα θα διατρέξει την πατρίδα μας, σε μία διαδρομή με τους δικούς της συμβολισμούς και με κύριο μέλημα την ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.

Σε αυτό το ταξίδι συμπόρευσης ιστορικών διαδρομών και ξακουστών πολιτισμών, συμπεριλαμβάνονται και οι αγαπημένες μου Κυκλάδες, για πρώτη φορά μετά το 2004:

Τόποι ευλογημένοι, ταξιδεμένοι χιλιάδες χρόνια μέσα στο πέλαγος του Αιγαίου που ήκμασαν από αρχαιοτάτων ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.

Είμαι πολύ συγκινημένος που σε αυτήν την ευτυχή συγκυρία βρίσκομαι στο τιμόνι του Αθλητισμού, του αναβαθμισμένου πλέον μέσα στον χώρο της Παιδείας, ως επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι της Φλόγας θα επισφραγίσει τους μακραίωνους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» θα συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών, για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη».


Previous
Previous

Τεράστια έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Next
Next

Πλάκα: Μόνιμο «σπίτι» για το Αρχείο Καβάφη, στην οδό Φρυνίχου