Κυκλάδες: Διατηρούνται σε ψυχρή εφεδρεία τα παλιά εργοστάσια ηλεκτροδότησης

Κυκλάδες: Διατηρούνται σε ψυχρή εφεδρεία τα παλιά εργοστάσια ηλεκτροδότησης

Τη διατήρηση των παλιών εργοστασίων – μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ περίπου 650 MW σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας στην Κρήτη καθώς και στα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ακόμη και αφού ολοκληρωθούν όλες οι διασυνδέσεις τους με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, προτείνει ο ΑΔΜΗΕ.

Έτσι θα μπορεί να καλύπτεται η ηλεκτροδότηση των νησιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή ενδεχόμενων βλαβών στις διασυνδέσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ.

Η ΔΕΗ στην οποία ανήκουν οι Αυτόνομοι Σταθμοί ηλεκτροδότησης των νησιών θα συνεχίσει να αποζημιώνεται για τη λειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να τις διατηρεί σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. Η πρόταση προέκυψε έπειτα από μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΑΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη λειτουργίας του δικτύου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, πρέπει να διατηρηθεί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της Δ’ φάσης της Διασύνδεσης των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων (Θήρα, Μήλος και Σέριφος).

Τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες έχουν αυξηθεί τα φορτία με συνέπεια, ακόμη και έπειτα από την κατασκευή όλων των φάσεων του έργου της διασύνδεσής του, να κρίνεται ως αναγκαία η διατήρηση τουλάχιστον δύο υφιστάμενων Αυτόνομων Σταθμών σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών και ειδικότερα των σταθμών Πάρου και Θήρας, ισχύος 100 MW. Τυχόν ένταξη νέου σταθμού γεωθερμίας στη Μήλο που σχεδιάζει η ΔΕΗΑΝ, θα περιοριστεί η απαραίτητη ισχύς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Σε ότι αφορά τους Αυτόνομος Σταθμούς Παραγωγής της Σύρου και της Μυκόνου, εξακολουθούν να διατηρούνται σε ψυχρή εφεδρεία, όμως είναι πιο πιθανή η μελλοντική τους πλήρης απομάκρυνση και αποκατάσταση σε ορίζοντα δεκαετίας.

πηγή: Cyclades24.gr

Previous
Previous

Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, μια εναλλακτική λύση…

Next
Next

Συνάντηση Παναγιώτη Κροντηρά με τον Γιάννη Σιώτο