Πέφτουν οι τιµές κατοικιών στη Γερµανία
Πέφτουν οι τιµές κατοικιών στη Γερµανία
Ο κίνδυνος νέας τραπεζικής κρίσης είναι πλέον ορατός τόσο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης όσο και στις οικονομίες όσων χωρών το τραπεζικό σύστημα έχει μεγάλα ανοίγματα στην αγορά ακινήτων. Αιτία είναι η πτώση των αξιών στην αγορά ακινήτων, που στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 ετών. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η γερμανική τράπεζα Deutsche Pfandbriefbank ή ΡΒΒ όπως είναι ευρύτερα γνωστή, που ανακοίνωσε ότι προβλέπει 215 εκατ. ευρώ για την κάλυψη τυχόν απωλειών εξαιτίας της συνεχούς πτώσης στις αγορές ακινήτων, που είναι η μεγαλύτερη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2008-2009.
Είναι η δεύτερη γερμανική τράπεζα που προβαίνει σε αυτού του είδους τις ανακοινώσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο εμβληματικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι μέσα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους προέβλεψε 123 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ενδεχόμενης ζημίας από κόκκινα δάνεια για την αγορά αμερικανικών επαγγελματικών ακινήτων.
Το ποσό αυτό είναι υπερτετραπλάσιο από το αντίστοιχο του ιδίου τριμήνου ένα χρόνο νωρίτερα. Και το πρόβλημα της αγοράς ακινήτων αναμένεται να οξυνθεί, όπως προειδοποιεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Γερμανίας, η TAG Immobilen, που εκτιμά πως οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 30% από τα υψηλά επίπεδα του 2022. Ο Μάρτιν Θίελ, διευθύνων σύμβουλος της TAG, σκιαγράφησε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στη μεγαλύτερη αγορά κατοικιών στην Ευρώπη, στην οποία οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 10%, καταγράφοντας τη χειρότερη κρίση της αγοράς ακινήτων μέσα στο χρονικό διάστημα ζωής μιας γενιάς.
Η γερμανική βιομηχανία ακινήτων συνολικής αξίας 670 δισ. ευρώ αποτελεί καίριο πυλώνα της γερμανικής οικονομίας, καθώς σε αυτήν απασχολείται ο ένας στους 10 εργαζομένους στη χώρα και με δεδομένο ότι αντιπροσωπεύει το 1/5 του γερμανικού ΑΕΠ υπερισχύει συντριπτικά του φημισμένου κλάδου των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Μάρτιν Θίελ τόνισε μάλιστα πως η TAG διέγραψε από το δανειακό χαρτοφυλάκιό της το 13% της αξίας 85.000 γερμανικών κατοικιών, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στα μέσα του 2022. Προέβλεψε, άλλωστε, περαιτέρω πτώση της αξίας τους κατά 20% μέχρι τον Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις του ήταν σαφώς πιο απαισιόδοξες από εκείνες του Ρολφ Μπουχ, ομολόγου του στη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Γερμανίας, Vonovia, που έχει περίπου 550.000 διαμερίσματα στη χώρα. Ο Μπουχ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα χειρότερα ανήκουν ήδη στο παρελθόν, ενώ η Vonovia έχει διαγράψει το 10% της αξίας των ακινήτων της, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αξία του ομίλου σε 4 δισ. ευρώ.
Η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία είχε γνωρίσει ευημερία επί χρόνια χάρη στα χαμηλά επιτόκια που έδιναν ώθηση στη ζήτηση. Η απότομη άνοδος των επιτοκίων, όμως, και η αύξηση του κόστους των κατασκευών έχουν οδηγήσει ορισμένες εργολαβικές εταιρείες σε πτώχευση, καθώς στέρεψε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες και πάγωσαν οι συμφωνίες. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται, όμως, στη Γερμανία, καθώς οι τράπεζες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο και τη Ζυρίχη, αναφέρουν μεγάλες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στον προβληματικό τομέα των ακινήτων. Την περασμένη εβδομάδα η ιαπωνική Aozora Bank ανακοίνωσε πως στο σύνολο του 2023 κατέγραψε ζημίες ύψους 28 δισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 190 εκατ. δολ., οι οποίες οφείλονταν σε κόκκινα δάνεια από την αγορά γραφείων στις ΗΠΑ.
πηγή: Η Καθημερινή