Parker Solar Probe: Το σκάφος της NASA που κατέρριψε το ρεκόρ ταχύτητας τεχνητού αντικειμένου

Αυτή η ταχύτητα είναι 500 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στην επιφάνεια της θάλασσας!

Το πρόσφατο επίτευγμα του Parker Solar Probe της NASA αναδεικνύει την εντυπωσιακή ικανότητα της ανθρώπινης τεχνολογίας να εξερευνά τα ακραία όρια του ηλιακού μας συστήματος. Κατά τη διάρκεια του 17ου κοντινού περάσμάτος του από τον Ήλιο, το Parker Solar Probe κατέγραψε εντυπωσιακή ταχύτητα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του.

Το σκάφος κατέγραψε την απίστευτη ταχύτητα των 625.266 χιλιομέτρων την ώρα, ισοδύναμη με 176 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αυτή η ταχύτητα είναι 500 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στην επιφάνεια της θάλασσας! Προκειμένου να επιτύχει αυτές τις εκπληκτικές ταχύτητες, το σκάφος χρησιμοποιεί τη βαρύτητα της Αφροδίτης για επιτάχυνση και τροποποιεί την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Parker Solar Probe είναι η θερμική ασπίδα του, που το προστατεύει από τις ακραίες θερμοκρασίες και τον βομβαρδισμό από ηλιακά σωματίδια. Καταφέρνει να αντέξει θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο ρεκόρ ταχύτητας καθιστά το Parker Solar Probe το ταχύτερο τεχνητό αντικείμενο που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καθορίσει το ίδιο το σκάφος τον Νοέμβριο του 2021.

Το μελλοντικό ραντεβού του Parker Solar Probe με τον Ήλιο είναι το 2024, όταν θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο σε απόσταση μικρότερη των 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Εκτός από την κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας και απόστασης από τον Ήλιο, το Parker Solar Probe επιτέλεσε πέρυσι μια ακόμα εντυπωσιακή αποστολή, διαπερνώντας μια «εκτίναξη στεμματικής μάζας», γνωστή ως CME. Αυτό είναι ένα είδος έκρηξης στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτοξεύει στο διάστημα τεράστια ποσά πρωτονίων και ηλεκτρονίων. Σε περίπτωση που αυτά τα σωματίδια πετύχουν τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ηλεκτρικά δίκτυα, να καταστρέψουν δορυφόρους και να απειλήσουν τη ζωή των αστροναυτών.

Ο Parker Solar Probe, λοιπόν, συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με τις επιτεύξεις του στον κόσμο του διαστήματος και είναι ελπιδοφόρο ότι τα δεδομένα που συλλέγει θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστήρια του ηλιακού συστήματος μας.

πηγή: Εναλλακτική Δράση


Previous
Previous

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Next
Next

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης