Μονή Κυρά Ξένης στην περιοχή Μαρλά. Μέγας Εσπερινός και Αρτοκλασία.
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Μέγας Εσπερινός και Αρτοκλασία στην Ιερά Μονή Κυρά Ξένης (της Παναγίας των Ξένων), στην περιοχή Μαρλά, στην Τήνο.
Στην Ιερά Ακολουθία παραβρέθηκαν πλήθος ευσεβών πιστών, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, η Έπαρχος νήσου Τήνου κα Νατάσσα Δεληγιάννη Άσπρου, ο Δήμαρχος , η Αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, ο Πρόεδρος του Εν Αθήναις Συλλόγου Τηνίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και υποψήφιοι για την Δημοτική Αρχή και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας ακολούθησε παραδοσιακό πλούσιο σε εδέσματα δείπνο, στην τράπεζα της Ιεράς Μονής.
Εκτός του Πρωτοσύγγελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτου κ. Βαρνάβα, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, και ιερέων , συλλειτούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτ. Γεώργιος Φανερός, ο οποίος είχε την γενική φροντίδα και την εποπτεία της Ιεράς Ακολουθίας και του Δείπνου.
Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Κυρά Ξένης.
Κυρά Ξένη: Σύμφωνα με την παράδοση, στις αρχές του 18ου αι., ο καπετάν Κοσμάς περνούσε με το ιστιοφόρο του από το βόρειο τμήμα της Τήνου, όταν ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του πληρώματος να προσεγγίσουν τον Πάνορμο δεν έχουν αποτέλεσμα και το πλοίο προσκρούει σε βράχια. Ο καπετάν-Κοσμάς κρατάει την εικόνα της Παναγίας και τάζει ότι αν σωθεί, θα χτίσει εκκλησία στη Χάρη της και θα γίνει μοναχός. Μετά από μάχη με τα κύματα, καταφέρνει να σωθεί και κατευθύνεται προς το πιο κοντινό χωριό, τον Μαρλά. Στο σημείο που είναι χτισμένη σήμερα η μονή, το εικόνισμα του φάνηκε ασήκωτο και πείστηκε ότι εκεί έπρεπε να εκπληρώσει το τάμα του. Στην Κυρά Ξένη έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το όνομα Κυρά Ξένη πιθανώς συνδέεται με την παραπάνω παράδοση, αφού ήρθε από τα “ξένα” και προστατεύει τους “ξένους”.
Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της μονής ολοκληρώθηκαν το 1755.
Γιορτάζει την πρώτη ή δεύτερη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Σημ. Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές του νησιού, όπως διαπιστώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα του θολωτού μυκηναϊκού τάφου και του τάφου των Γεωμετρικών χρόνων.
Η “Τηνιακή” ήταν παρούσα στην Ιερά Ακολουθία, από όπου και το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.