Πέτρος Σεπετάς και Ελένη Θεοχάρη:

Οι δύο μηχανικοί που έστησαν τον Βίκο

(Από THE STRATEGIST )

Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη ομιλία της η Ελένη Θεοχάρη, αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων που παράγει το νερό «Βίκος», κάποια στιγμή πριν από 33 χρόνια ο σύζυγός της, Πέτρος Σεπετάς, της πρότεινε να παράγουν εμφιαλωμένο νερό. Έτσι και έγινε.

Έτσι, το 1992 ο Πέτρος Σεπετάς μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Θεοχάρη, και οι δύο μηχανικοί στο επάγγελμα, μετά από μία σύντομη εργασιακή εμπειρία του πρώτου σε μία ποτοποιία στην Άρτα, αποφάσισαν να πάνε κόντρα σε όλες τις προγνώσεις και να ανοίξουν το δικό τους εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού από την πηγή Βίκος.

Ο Πέτρος Σεπετάς, έχοντας διατελέσει γενικός διευθυντής σε μία προβληματική εταιρεία χυμών στην Άρτα μετά το πέρας των σπουδών του ως πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος, ανακάλυψε κάποια στιγμή ότι η αγορά «διψούσε» περισσότερο για εμφιαλωμένο νερό παρά για χυμούς. Στο τοπίο του εμφιαλωμένου μάλιστα τα ηνία διατηρούσαν τότε οι πολυεθνικές εταιρείες ΗΒΗ Λουτράκι της Pepsico, Αύρα της Coca Cola, 3Ε και αργότερα το Κορπή της Nestle και Ιόλη της Αθηναϊκής Ζυθοποίιας.

Ένα τοπίο που με τα χρόνια ανατράπηκε με αποτέλεσμα σήμερα να κυριαρχούν στον κλάδο τρεις ελληνικές εταιρείες η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων με το νερό Βίκος, η Χήτος ΑΒΕΕ με το Ζαγόρι και το ΑHB Group με το Θεόνη.

Τα πρώτα βήματα και η πλήρης εξαγορά

Ο Πέτρος Σεπετάς στα πρώτα βήματα της εταιρείας αναλάμβανε να φορτώνει ακόμα και παλέτες με τις συσκευασίες νερού σε ένα φορτηγό που είχε τότε και να επισκέπτεται την Ελλάδα για να συνάψει νέες συνεργασίες με πελάτες. Αντίστοιχα, η σύζυγος του κρατούσε τα οικονομικά της εταιρείας που είχαν ξεκινήσει συνεταιρικά με τον τότε κραταιό κατασκευαστικό όμιλο των επιχειρηματιών Χρ. Αρφάνη και Ν. Χιόνη. Το 2003 η εταιρεία πέρασε ολοκληρωτικά στην οικογένεια Σεπετά.

Η εταιρεία κατάφερε να αναπτυχθεί, διατηρώντας τη δραστηριότητά της από τα Ιωάννινα. Μια περιοχή που μπορεί να έχει απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως από την Αθήνα, έχει αποδείξει όμως ότι βγάζει καλό νερό, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού, προέρχονται από εκεί.

Οι δύο επιχειρηματίες ωστόσο παρά την σημαντική ανάπτυξη που είχε η δραστηριότητα στο φυσικό μεταλλικό νερό, δεν σταμάτησαν εκεί. Το 2014 έχοντας πια το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά νερού έλαβαν την απόφαση και να εισέλθουν στην αγορά ποτού, και συγκεκριμένα στα αναψυκτικά.

Σήμερα, εκτός από την πρώτη γενιά επιχειρηματιών, στην επιχείρηση συμμετέχουν και οι τρεις γιοι του Πέτρου Σεπετά και της Ελένης Θεοχάρη, ο Κωνσταντίνος, ο Ρηγίνος και ο Παύλος, οι οποίοι συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας.

Το επενδυτικό πλάνο των 100 εκατομμυρίων

Αυτή την περίοδο η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ετοιμάζει το επόμενό της βήμα στην αγορά, επενδύοντας συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για την προσεχή πενταετία. Στόχος είναι να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παρουσία της στην Ελλάδα και να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό, όπου έως και τώρα η παρουσία της εκεί είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το μέγεθος και το τζίρο της επιχείρησης. Το επενδυτικό πλάνο προσβλέπει στην ενδυνάμωση της παραγωγικότητας, σε δαπάνες για νέες κτιριακές υποδομές και logistics, σε τεχνολογία και σε βιωσιμότητα-διαχείριση ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης για ποσό που ανέρχεται στα 50,3 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 50% χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το 30% μέσω Eurobank και το υπόλοιπο 20% μέσω ίδιας συμμετοχής της εταιρείας.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας ήδη σπάσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων, καταγράφοντας ανάπτυξη 14%. Και όπως όλα δείχνουν συνεχίζει και φέτος να αναπτύσσεται με αντίστοιχο ρυθμό όπως και πέρυσι.

Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη στόχευσή της να αναδεικνύει το γεγονός ότι τα προϊόντα που παράγει προέρχονται από την Ήπειρο. Γι’ αυτό και στόχος της οικογένειας Σεπετά είναι πλέον να γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμη ως Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων και όχι τόσο ως Βίκος, που αποτελεί ένα από τα brand της, καθότι μέσα στα επόμενα χρόνια εκτός από το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλα προϊόντα στη γκάμα της.

Στόχος και επιδίωξη δηλαδή είναι να προβάλλεται το όνομα «Ήπειρος» στην ονομασία της, έχοντας θέσει στόχο να επενδύσει στην προσεχή πενταετία περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση για να εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Previous
Previous

Τύμπανα εμπορικού πολέμου

Next
Next

Σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου