Σούπερ μάρκετ: Πιέζουν τους προμηθευτές για επιπλέον παροχές

Σούπερ μάρκετ: Πιέζουν τους προμηθευτές για επιπλέον παροχές

Πιέσεις προς τους προμηθευτές να αυξήσουν τις παροχές προκειμένου να μη μειωθούν τα κέρδη τους λόγω της εφαρμογής των πρόσφατων μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας έχει αρχίσει να ασκεί μερίδα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα, η αγορά εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει πώς θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα και καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, καθώς η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Οπως αναφέρουν στην Καθημερινή στελέχη βιομηχανικών επιχειρήσεων - προμηθευτών, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που τους θέτουν οι αλυσίδες τις τελευταίες ημέρες:

α) Τι θα γίνει με τα αποθέματα προϊόντων τα οποία έχουν αγοράσει από τους προμηθευτές σε υψηλότερες τιμές και τώρα αυτά θα πρέπει να πωληθούν με έκπτωση; Με άλλα λόγια, ποιος θα πληρώσει τη χασούρα κατά το κοινώς λεγόμενον;

β) Πώς θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα τα κέρδη τους, εάν επιβληθούν οι μειώσεις τιμών που προβλέπει η νέα νομοθεσία; Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα μέτρα προβλέπει ότι σε 12 κατηγορίες προϊόντων (απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για πλύσιμο ρούχων στο χέρι, απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων, απορρυπαντικά για πλύση πιάτων στο χέρι, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες, σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια σε υγρή μορφή, σαπούνια σε στερεά μορφή, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες) οι προμηθευτές θα πρέπει να μειώσουν την αρχική τιμή, μείωση η οποία θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να ισούται με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το 2023 επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Η πρακτική, σημειωτέον, που δουλεύει το λιανεμπόριο για τα είδη παντοπωλείου –εξαιρουμένων των νωπών φρούτων, λαχανικών, κρεάτων, ψαριών– είναι η ακόλουθη: ο λιανέμπορος πουλάει το προϊόν στην τιμή που προβλέπει ο τιμοκατάλογος που έχει στείλει ο προμηθευτής και αναλόγως της εμπορικής συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ τους κρατάει ένα ποσό από τα έσοδα, με το μεικτό περιθώριο να είναι συνήθως της τάξης του 40%. Αυτό που ζητούν, με άλλα λόγια, κάποιες αλυσίδες είναι να αυξηθεί στην πραγματικότητα το περιθώριό τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές των προμηθευτών. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από μερίδα εγχώριων παραγωγών ότι μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και να δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση των μικρότερων προμηθευτών οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για περισσότερες παροχές, π.χ. για παροχές που σχετίζονται με τα διαφημιστικά φυλλάδια των αλυσίδων και τα οποία, σημειωτέον, δεν συγκαταλέγονται σε αυτά που πρέπει να μειωθούν. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί αυτοί, δεν θα είναι πλέον συμφέρουσα η δραστηριοποίηση σε επώνυμα προϊόντα, τα οποία απαιτούν περισσότερη διαφήμιση και προβολή, και θα αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους η παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Αλλο ζήτημα που θέτει η αγορά είναι τι θα γίνει με τα προϊόντα που εμπίπτουν στις 12 παραπάνω κατηγορίες και είχαν ήδη υπαχθεί σε μέτρα όπως η μόνιμη μείωση τιμής ή συμμετέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο καλάθι του νοικοκυριού.

της Δήμητρας Μανιφάβα- Money Review

Previous
Previous

Ακίνητα: πρόγραµµα «χρυσή βίζα»

Next
Next

Aρχαία Αθήνα Δίκαιο και Δημοκρατία