Σαν σήμερα…
Σαν σήμερα, 11 Οκτωβρίου…
Γεγονότα
787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος. Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.
1822: Κοινή επιχείρηση αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα.
1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία, σύμφωνα με το Νέο Ημερολόγιο. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.
1954: Αιχμάλωτοι Γάλλοι στρατιώτες. Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.
1961: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.
1968: Απόλλων 7: Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της Σελήνης από τους Αμερικανούς. Η 11η Οκτωβρίου 1968 είναι μία σημαδιακή μέρα για τη NASA, καθώς ξεκίνησε η πρώτη επανδρωμένη πτήση του διαστημικού προγράμματος «Απόλλων».
1990: Οκτάβιο Παζ.Ο Μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας Οκτάβιο Παζ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
2003: Ο Παναθηναϊκός στο NBA. Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει με 100-76.
Γεννήσεις
1922: Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος. Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος, έλληνας ζωγράφος, γνωστός διεθνώς ως Nonda, από τους διαπρεπέστερους εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού. (Θαν. 30/10/2005)
1925: Έλμορ Λέοναρντ. Αμερικανός συγγραφέας δημοφιλών αστυνομικών μυθιστορημάτων, πολλά από τα οποία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
1937: Μπόμπι Τσάρλτον. Μπόμπι Τσάρλτον, άγγλος ποδοσφαιριστής. Έπαιξε επί 17 χρόνια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αγγλία το 1966.
1947: Λουκάς Παπαδήμος. Λουκάς Παπαδήμος, έλληνας οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, τραπεζίτης και πολιτικός.
1966: Λουκ Πέρι. Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε γνωστός από το ρόλο του Ντίλαν στη δημοφιλή νεανική τηλεοπτική σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς».
Θάνατοι
1889: Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ. Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, Βρετανός φυσικός, που διατύπωσε τον φερώνυμο νόμο της εκλύσεως θερμότητας κατά τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος μέσω αγωγού, καθόρισε το μηχανικό ισοδύναμο της θερμότητας (1842) και συνέβαλε μαζί με τον W. Thomson (αργότερα Lord Kelvin) στην ανάπτυξη ψυκτικών μεθόδων. Προς τιμήν του, η μονάδα ενέργειας στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), ονομάσθηκε Joule. (Γεν. 24/12/1818)
1896: Άντον Μπρούκνερ. Άντον Μπρούκνερ, αυστριακός συνθέτης, που διακρίθηκε κυρίως για τις συμφωνίες του. (Γεν. 4/9/1824)
1963: Ζαν Κοκτώ. Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, λιμπρετίστας, κριτικός, ζωγράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
2005: Ρένα Καρθαίου. Ρένα Καρθαίου, ελληνίδα ποιήτρια. (Γεν. 1913)
2007: Φοίβος Ταξιάρχης. Έλληνας ηθοποιός, με πολυσχιδή δραστηριότητα, καλλιτεχνική, συνδικαλιστική και πολιτική.
2011: Φρανκ Κάμενι: Ο πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Αμερικανός αστρονόμος και ακτιβιστή, που θεωρείται μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του αμερικανικού κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
2019: Αλεξέι Λεόνοφ. Ο Σοβιετικός (Ρώσος) κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα.
2022: Άντζελα Λάνσμπερι: Η «συγγραφέας ντετέκτιβ» της μικρής οθόνης. Αγγλοαμερικανίδα ηθοποιός, η οποία έγινε διάσημη από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Η συγγραφέας ντετέκτιβ».