Σπουδές στο Εξωτερικό

Πολλοί μαθητές, που δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή της αρεσκείας τους μέσω πανελληνίων εξετάσεων, επιλέγουν τις σπουδές στο εξωτερικό για να αποκτήσουν το πτυχίο που επιθυμούν. Οι σπουδές σε ελληνικά ΑΕΙ & ΤΕΙ δεν είναι μονόδρομος στην εκπαίδευση αλλά το κόστος των σπουδών και η αντιστοιχία των τίτλων σπουδών είναι, ορισμένες φορές, επίπονη διαδικασία.

Υπάρχουν πολλοί έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ενώ τελευταία παρατηρείται τάση σπουδών σε βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία. Χώρες όπως η Αγγλία έχει εμποριοποιήσει την εκπαίδευση της και υπάρχουν πανεπιστήμια όλων των επιπέδων, καλά ή κακά.

Ο τρόπος εισαγωγής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ποικίλει. Απαραίτητη προϋπόθεση η καλή γνώση της τοπικής γλώσσας με πιστοποίηση 2ου ή 3ου επιπέδου, όπως Advanced ή Proficiency, ενώ υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις σε πανεπιστήμια των Βαλκανίων που απαιτείται μόνο η Αγγλική γλώσσα. Ορισμένα πανεπιστήμια ζητούν εξετάσεις TOEFL. Υπάρχουν πανεπιστήμια που ζητούν καλό βαθμό απολυτηρίου του Λυκείου καθώς και κατεύθυνση αντίστοιχη με το πανεπιστήμιο ενώ άλλα δέχονται αποφοίτους Ενιαίου Λυκείου και ΕΠΑΛ. Τέλος, υπάρχουν πανεπιστήμια που ζητούν εξετάσεις εισαγωγής.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει καλό βαθμό πτυχίου ορισμένα πανεπιστήμια απαιτούν να κάνει κάποιο Foundation εντός ή εκτός Ελλάδας. Το Foundation είναι σαν ένα είδος προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο και διαρκεί 1 χρόνο. Δεν μετριέται σαν έτη σπουδών γιατί αποτελεί στάδιο προετοιμασίας.

Το κόστος φοίτησης και διαβίωσης στα περισσότερα πανεπιστήμια εξωτερικού είναι μεγαλύτερο από την φοίτηση στην Ελλάδα. Στις περισσότερες χώρες ανεξάρτητα από τα δίδακτρα, το κόστος ζωής ανέρχεται σε 15,000 με 20,000€ ετησίως ενώ τα δίδακτρα κυμαίνονται από 500 έως 5000€ ανάλογα με το επίπεδο του πανεπιστημίου. Επίσης η φοίτηση είναι πιο αυστηρή. Τα περισσότερα πανεπιστήμια δίνουν μια ευκαιρία εξέτασης ενός μαθήματος και σε περίπτωση αποτυχίας πιθανολογείται επανάληψη όλου του έτους ή αποχώρηση από τη σχολή. Οι φοιτητές που θα επιλέξουν το εξωτερικό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολύ διάβασμα ώστε να τελειώσουν εγκαίρως την σχολή τους.

Τροχοπέδη στις σπουδές στο εξωτερικό είναι η αναγνώριση και η αντιστοίχηση του πτυχίου του εξωτερικού με αντίστοιχο ελληνικό. Γι αυτό το σκοπό υπάρχει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Καλό είναι πριν την αίτηση εισαγωγής σε κάποιο πανεπιστήμιο να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π για το ποια πανεπιστήμια αναγνωρίζονται και αντιστοιχίζονται με ελληνικά πτυχία ειδάλλως θα γυρίσετε Ελλάδα ύστερα από χρόνια σπουδών και έξοδα και το πτυχίο σας δεν θα αναγνωρίζεται!

Ένα ακόμη αρνητικό είναι τα έτη φοίτησης. Επειδή στο εξωτερικό τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι 3χρονα ενώ στην Ελλάδα 4, θα πρέπει να τελειώσετε και ένα μεταπτυχιακό ώστε στην Ελλάδα να αναγνωριστεί το πτυχίο σας ως βασικό – το μεταπτυχιακό δεν θα αναγνωριστεί – ώστε να θεωρηθεί ότι είχατε 4χρονη εκπαίδευση. Αν θέλετε να έρθετε πίσω στην Ελλάδα με μεταπτυχιακό τίτλο, θα πρέπει να παρακολουθήσετε 2 μεταπτυχιακά προγράμματα.

Τέλος, να επισημανθεί ότι το παρόν δημοσίευμα αφορά πανεπιστήμια εξωτερικού και όχι κολλέγια. Δεν θα πρέπει να συγχέονται αυτοί οι όροι. Τα κολλέγια αποτελούν ένα άλλο είδος ιδιωτικού ιδρύματος που δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό σύνταγμα!

Κλείνοντας το ενημερωτικό άρθρο, οι σπουδές στο εξωτερικό είναι εφικτές για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε σχολή της αρεσκείας τους. Θετικό είναι το γεγονός ότι πιθανόν να βρεθούν καλύτερες συνθήκες καριέρας αλλά και ζωής από την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα. Αρνητικό είναι η επιστροφή και η αντιστοιχία του πτυχίου με αντίστοιχο ελληνικό. Η επιλογή είναι δική σας.

Previous
Previous

Πρόγραμμα Ακολουθιών Ιεράς Μονής Παναγίας “Κυρά-Ξένης” Τήνου

Next
Next

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές ξεκινά η ανάρτηση κτηματογράφησης – Tα SOS για τους ιδιοκτήτες