Λαμπρό συλλείτουργο στην Μεγαλόχαρη της Τήνου
Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον Ναό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, με την συνιερουργία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμωνος και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και με την συμμετοχή Ιερέων προσκυνητών από την Ζάκυνθο και την Λαμία.
Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος μεταξύ άλλων «στις πολλές και μεγάλες δοκιμασίες, στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο έρχεται ο Θεός, την κατάλληλη ώρα και με τον κατάλληλο τρόπο, παρεμβαίνει φέρνοντας τον ήλιο μετά την καταιγίδα, την καλοκαιρία μετά την θύελλα, το ουράνιο τόξο μετά την θεομηνία. Αυτό συνέβη πολλές φορές μέσα στην ιστορία. Το ζήσαμε το 2006 στην Μητρόπολη Φθιώτιδος. Όταν η αγάπη του Θεού μετά το περιβόητο «εκκλησιαστικό τσουνάμι» του 2005, όπου κάποιοι ασεβείς νόμιζαν ότι θα απαξιώσουν την Εκκλησία και θα την οδηγήσουν στην ανυποληψία, έφερε στο φως το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος, για να παρηγορήσει, να στηρίξει, να δώσει φως και ζωή.
Πολύ περισσότερο όμως αυτό συνέβη πριν 201 χρόνια, όταν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και δακρύων, όπου η αγάπη του Θεού, δια της Θεοτόκου, φανερώθηκε σε μια οσία και ταπεινή ψυχή, την Οσία Πελαγία, για να της αποκαλύψει το θέλημα του Θεού για το Γένος.
Και η Οσία Πελαγία το τριπλό διαδοχικό αυτό όραμα δεν το προσέγγισε με εγωισμό, οίηση και έπαρση, αλλά με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα. Έθεσε την εμπειρία της στον επίσκοπο της, στον Τήνου Γαβριηλ, αυτόν που η Εκκλησία έχει ορίσει για να συντονίζει τα χαρίσματα και να διακρίνει τα πνεύματα.
Το κείμενο του Τήνου Γαβριήλ της 25/11/1822 αποτέλεσε την συστατική πράξη, όχι απλώς για να ανεγερθεί το τέμενον και παλλάδιον της Παναγιάς μας αλλά για να συγκροτηθεί το ιερό κοινό των πανελλήνων, το ιερό κοινό των ορθοδόξων, με επικεφαλής και ηγέτη τον εκάστοτε Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου της Εκκλησίας μας και με συστατικά τους κόπους και τους αγώνες του ευσεβούς λαού της νήσου.
Γι’ αυτό ήλθαμε ταπεινά να προσκυνήσουμε και ευλαβικά να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, διότι το ιερό αυτό κοινό των Ορθοδόξων αποτελεί συνάμα πυξίδα και οδηγό για το Γένος. Ευγνωμονούμε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σύρου κ. Δωρόθεο, τον πρύτανη της ευγενείας και της αρχοντιάς, ευγνωμονούμε τον μακαριστό προκάτοχο μας Νικόλαο τον Τήνιο, επαινούμε μετ’ αγαπης τους Tηνίους κληρικούς και λαϊκούς αδελφούς και καταθέτουμε τα δάκρυα και τις αγωνίες μας στην Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος».
Μετά ταύτα ο Σεβασμιώτατος Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ευχαρίστησε και πάλι τους Αρχιερείς και τον περιεστώτα λαό, τους υπαλλήλους του Ιδρύματος για τον λαμπρό στολισμό και τον κόπο τους για αυτό, όπως επίσης και τους Ιερείς της Τήνου και τον Αρχιερατικό Επίτροπο για τους κόπους τους οποίους υπεβλήθησαν για τον προευπρεπισμό της Εορτής, απένειμε της επετείου των 200 ετών από της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνος εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής στους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, όπως επίσης, ετίμησε με το μετάλλιο της Μητροπόλεως, τον Λιμενοφύλακα Καραχάλιο Δημήτριο και τον Καβοδέτη Βελαλόπουλο Ανάργυρο, οι οποίοι τον Αύγουστο του 2023 θυσιαστικά έπεσαν στην θάλασσα για να διασώσουν μια ηλικιωμένη γυναίκα, την οποία είχαν παρασύρει μαζί με τις αποσκευές της ισχυροί άνεμοι, εις αναγνώριση της ευγενούς αυτής πράξεως τους, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του εκκλησιάσματος.
Μετά ταύτα, με μικρά λιτανευτική πομπή, η Αγία Εικόνα κατευθύνθηκε προς το άγαλμα του αοιδίμου Μητροπολίτη Τήνου Γαβριήλ, υπό της Αρχιερατίας του οποίου ευρέθη. Τελέσθηκε τρισάγιο και ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος κατέθεσε στέφανο εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής.
Η Αγία Εικόνα εναπετέθη στο Ναό της Ευρέσεως, έως το μεσημέρι που θα γίνει η εκκίνηση της λαμπράς λιτανευτικής πομπής κατά το έθος.
Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης