Ο εντυπωσιακός Γαλαξίας της Δίνης στο μικροσκόπιο του James Webb

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε λεπτομερείς εικόνες του σπειροειδούς γαλαξία.

Ο γαλαξίας της δίνης (whirlpool galaxy) επίσης γνωστός ως Μεσιέ 51α, Μ51α ή ngc 5194 είναι σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων που αλληλεπιδρά με το NGC 5195 σε απόσταση 23 MLy στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών. Είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλαξίες.

Οι δύο σπείρες του εμπεριέχουν δισ. άστρα και τεράστιες ποσότητες αερίων και σκόνης, μέσα στις οποίες γεννιούνται νέα άστρα. Ορισμένοι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι σπείρες του Μ51 είναι τόσο εμφανείς εξαιτίας της επίδρασης που ασκεί πάνω του η «στενή επαφή» του με τον γαλαξία NGC 5195. Παρόλο που στην εικόνα φαίνεται ότι ο γαλαξίας αυτός είναι «γαντζωμένος» στην άκρη της μίας εκ των δύο σπειρών του Μ51, χάρη στην διεισδυτική ματιά του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι ο γαλαξίας NGC 5195 κινείται αργά πίσω από τον γαλαξία της Δίνης.

Ο Γαλαξίας της Δίνης (whirlpool galaxy) είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλαξίες αφού οι επιστήμονες μπορούν να τον παρατηρήσουν εύκολα ακόμη και με κιάλια. Αποτελεί μόνιμο στόχο παρατηρήσεων επειδή είναι σπειροειδής όπως ο δικός μας και οι αστρονόμοι θέλουν να μελετήσουν τα φαινόμενα του όπως τις αλληλεπιδράσεις του με άλλους γαλαξίες. Απέχει περίπου 23 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 40.000 έτη φωτός. Είναι επίσης ο λαμπρότερος γαλαξίας στο γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκει και οι μπλε περιοχές στις σπείρες του είναι περιοχές μαζικής γέννησης νέων άστρων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στόχευσε με τα προηγμένα του όργανα τον Γαλαξία της Δίνης και κατέγραψε λεπτομερείς εικόνες στο υπέρυθρο του φάσματος. Οι εικόνες ανάμεσα στα άλλα δείχνουν το θερμό ιονισμένο αέριο να στροβιλίζεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία. Δείχνουν επίσης νήματα ψυχρότερων αερίων στις σπείρες του γαλαξία.

Οι νέες παρατηρήσεις όπως είναι ευνόητο θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο τόσο τα φαινόμενα και τους μηχανισμούς του συγκεκριμένου γαλαξία όσο και των σπειροειδών γαλαξιών γενικότερα.


πηγή: NASA, ESA

Previous
Previous

Γρήγορη μόδα: Μπορεί να αλλάξει τις κακές της συνήθειες; – Τι συμβαίνει με τη νομοθεσία

Next
Next

Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές: Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων