Κακοκαιρία Daniel – Παναγιώτης Γεωργιάδης: Να γίνει έλεγχος όλων των προϊόντων που θα διατεθούν στην αγορά

Κακοκαιρία Daniel – Παναγιώτης Γεωργιάδης: Να γίνει έλεγχος όλων των προϊόντων που θα διατεθούν στην αγορά.

Θα υπάρξουν τριγμοί στην οικονομία.

Για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και την αισχροκέρδεια με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές μετά τις καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της κακοκαιρίας Daniel μίλησαν στην ΕΡΤ οι Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος Ινστιτούτου Καταναλωτών «Νέο Ίνκα» και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Και οι δύο έκανα λόγο για απορρύθμιση της αγοράς, με τον κ. Γεωργιάδη να ζητά «διατίμηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

«Επειδή η αγορά λειτουργεί με πίστωση, άνθρωποι που έχουν καταστραφεί και έχουν χάσει τα προϊόντα που είχαν προς πώληση δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τους προμηθευτές. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει ένα ντόμινο εξελίξεων, αρνητικών οικονομικών εξελίξεων που θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς και όλο αυτό θα μεταφερθεί με μορφή χιονοστιβάδας, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η αισχροκέρδεια είναι μόνιμο φαινόμενο στη χώρα μας. Εμείς έχουμε κατά καιρούς ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να πραγματοποιούν ελέγχους και να επιβάλλουν τελικά πρόστιμα που να μη μένουν στα χαρτιά και να λειτουργούν αποτρεπτικά» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σατολιάς.

Θα υπάρξουν τριγμοί στην οικονομία

Μιλώντας για τις καταστροφές που συνέβησαν στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς τόνισε ότι ήταν αναπόφευκτο ότι η καταστροφή θα δημιουργούσε τριγμούς στην οικονομία.

«Για διπλό πρόβλημα που επηρεάζει τους καταναλωτές και την αγορά» μίλησε στην ΕΡΤ και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης εστιάζοντας στην καταλληλότητα των προϊόντων που θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες.

«Είχαμε πολλές ημέρες διακοπή της ηλεκτροδότησης, σε συγκεκριμένα σημεία, λόγω της θεομηνίας που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο, έχουμε αποθήκες και σούπερ μάρκετ που πλημμύρισαν, παντοπωλεία κ.α. Πρέπει να γίνει άμεσος έλεγχος όλων των προϊόντων που θα διατεθούν, γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας» επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στην καταστροφή σε πολλαπλά επίπεδα λέγοντας ότι εκτός από την αγροτική παραγωγή ζημιές υπέστησαν και τα τυποποιημένα ή νωπά προϊόντα που βρίσκονταν στις αποθήκες των χονδρεμπόρων.

Oι ανατιμήσεις

Αναλύοντας τις οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά που, όπως υπενθύμισε, λειτουργεί με πίστωση ο Παναγιώτης Γεωργιάδης εκτίμησε ότι οι ανατιμήσεις θα μεταφερθούν στους καταναλωτές με μορφή χιονοστιβάδας.

«Η αυτορύθμιση της αγοράς ισχύει σε κανονικές συνθήκες, όχι σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης ή απόλυτης καταστροφής, όπως έχει γίνει στον θεσσαλικό κάμπο. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε φαινόμενα κερδοσκοπείας ακόμη και με τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης», εκτίμησε.

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΝΕΟ ΙΝΚΑ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου που είναι αδικαιολόγητες καθώς ακόμη πωλείται η περυσινή παραγωγή «Τον Ιούνιο κυρίως, αλλά και καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής», είπε χαρακτηριστικά. «Το ελαιόλαδο που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το τυποποιημένο και συσκευασμένο ελαιόλαδο, που αγοράστηκε σε τιμή από τον παραγωγό με τη μέση τιμή 3,5 ευρώ. Δεν μπορεί να πωληθεί 10 ευρώ» σημείωσε. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αρκεί να γίνονται καταγγελίες, αλλά πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών έκανε λόγο για αυτοσυγκράτηση. «Σιγά σιγά η αγορά θα πάρει τον δρόμο της. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι πρόσκαιρο» ανέφερε για την άνοδο των τιμών.

Οι καταναλωτές δεν έχουν απεριόριστη δυνατότητα

«Το νομοθετικό πλαίσιο είναι η παρέμβαση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Στην αγορά θα επικρατήσει η λογική γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν απεριόριστη δυνατότητα» δήλωσε ο κ. Σατολίας. Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται για τις συνέπειες στον Θεσσαλικό Κάμπο και την εγχώρια αγροτική παραγωγή τόνισε ότι αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για πιο ισχυρό πρωτογενή τομέα που θα εγγυάται τη διατροφική επάρκεια και την ασφάλεια της χώρας μας.

«Πέρα από τις αποζημιώσεις που πρέπει να είναι δίκαιες και άμεσες για να κρατήσουμε τους αγρότες στα χωράφια και στους στάβλους -που είναι το στοίχημα – (σ.σ. η Πολιτεία) πρέπει να επανασχεδιάσει την αγροτική παραγωγή του αύριο» ζήτησε μεταξύ άλλων ο κ. Σατολιάς.

Για την αναγκαιότητα της επιβολής διατίμηση στις τιμές αγροτικών προϊόντων ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος αναρωτήθηκε για το πώς θα γίνουν έλεγχοι τη στιγμή που οι υπάλληλοι της ΔΙΜΕΑ πανελλαδικά είναι 70 όλοι κι όλοι. «Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να επιβληθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διατίμηση σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και της μεταπώλησης λόγω των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης που βιώνει η χώρα μας. Αν δεν κερδοσκοπεί κανένας, τότε πώς φτάνουμε σε αυτές τις τιμές που έχουμε» επισήμανε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος των καταναλωτών.

πηγή: ΟΤ

Previous
Previous

Του Σταυρού - Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου

Next
Next

Συναντήσεις εργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης η κα. Ψάλτη