«Καίγονται» να βρουν τώρα 30.000 εργαζομένους οι ξενοδόχοι

«Καίγονται» να βρουν τώρα 30.000 εργαζομένους οι ξενοδόχοι

Σε 30.000 ανέρχεται ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που θέλουν να καλύψουν άμεσα οι ξενοδόχοι για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων τους. Μπορεί το 2023 η απασχόληση στα ξενοδοχεία να ενισχύθηκε, ωστόσο, οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πως εάν υπήρχε προσφορά εργατικών χεριών, θα προσλάμβαναν άμεσα άλλους 30.000 εργαζόμενους.

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, Γιώργος Πετράκος, στο πλαίσιο παρουσίασης της ετήσιας έρευνας για τον ξενοδοχειακό κλάδο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), οι 30.000 θέσεις απασχόλησης που «απαιτούνται» άμεσα, δεν αφορούν τις ελλείψεις στις θέσεις εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα ενός ξενοδοχείου.

Με βάση, άλλωστε, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το ΙΤΕΠ, βάσει οργανογράμματος, κενές έμειναν πέρυσι 53.229 θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία. «Ένα ξενοδοχείο για λειτουργήσει χρειάζεται απαραίτητα receptionist. Για να λειτουργήσει άρτια, χρειάζεται και βοηθό receptionist. Όταν αναφερόμαστε στην κάλυψη 30.000 θέσεων απασχόλησης άμεσα, αρκούμαστε μόνο στις “βασικές” ειδικότητες, όχι στις θέσεις που χρειάζεται ένα ξενοδοχείο βάσει οργανογράμματος», επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 καταγράφηκε αύξηση 12,6% των εργαζομένων σε σχέση με το 2022, με περισσότερους από 208 χιλιάδες να απασχολούνται στα ξενοδοχεία με σχέση μισθωτής εργασίας έναντι των 185 χιλιάδων έναν χρόνο πριν.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος απασχόλησης ως ποσοστό επί του τζίρου, σημειώθηκε οριακή αύξηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος απασχόλησης για το 2023 αντιστοίχησε στο 27,5% του τζίρου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 είχε διαμορφωθεί στο 26%.

Ως προς την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων, το κόστος απασχόλησης για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων ήταν υψηλότερο και ανήλθε στο 29,2% επί του τζίρου, ενώ για τα ξενοδοχεία 1 αστεριού το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 18,7%, το χαμηλότερο μεταξύ των 5 κατηγοριών.

Η εύρεση προσωπικού ήταν, πάντως, μαζί με το κόστος της ενέργειας οι δύο πιο σημαντικές δυσκολίες που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι το 2023, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ανησυχία στους ξενοδόχους προκαλούν, την ίδια στιγμή, το υψηλό λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα τους μήνες εκτός αιχμής και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Previous
Previous

Σε κίνδυνο ο Βασιλιάς-δολάριο;

Next
Next

Covid-19: Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα παγκόσμια μελέτη για τις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων