Σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου
Γιορτάζουν
Μαυρίκιος, Μαυρικία, Στέφανος, Στεφανία.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Διεθνής Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Ημέρα του Συντάγματος στην Βόρειο Κορέα.
Ημέρα του Διασώστη στην Ρωσία.
Εθνική Ημέρα Κέικ Φρούτων στις ΗΠΑ.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου. Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Αποκαλείται «πρωτομάρτυρας», επειδή πρώτος αυτός μαρτύρησε για τον Χριστό. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 27 Δεκεμβρίου, η εύρεση του λειψάνου του στις 15 Σεπτεμβρίου και η ανακομιδή στις 2 Αυγούστου. Οι Δυτικές Εκκλησίες (Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική, Λουθηρανική) τιμούν τη μνήμη του στις 26 Δεκεμβρίου. Ο Στέφανος ήταν ο πρώτος και ο πλέον διακεκριμένος από τους επτά διακόνους, που είχαν εκλεγεί και χειροτονηθεί από τους αποστόλους να βοηθούν με κοινά γεύματα και με κάθε άλλο μέσο τους φτωχούς, τα ορφανά και τις χήρες. Διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα και την εν γένει χριστιανική δράση του. Οι Ιουδαίοι, βλέποντας τη δραστηριότητά του και φοβούμενοι τη δράση του, τον διέταξαν να σταματήσει το κήρυγμα. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. Στ', 1-8). Αυτός τους αγνόησε και συνέχισε να κηρύττει το Λόγο του Θεού. Τότε, κάποιοι μισαλλόδοξοι Ιουδαίοι τον συκοφάντησαν ότι βλασφημούσε τον Θεό, το Ναό του Σολομώντος και τον προφήτη Μωυσή. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και σύρθηκε ενώπιον του Ιουδαϊκού Συνεδρίου για να απολογηθεί και να δικασθεί. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. στ', 9-15). Ο Στέφανος με θάρρος υπερασπίστηκε την πίστη του και κατηγόρησε τους Ιουδαίους, ότι φάνηκαν σκληροί στους προφήτες, τους οποίους σκότωσαν, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους του Θεού, ενώ επιχειρηματολόγησε για τη θεότητα του Χριστού. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. Ζ', 1-53) Το μόνο που κατάφερε ο Στέφανος ήταν να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους κατηγόρους του, οι οποίοι τον άρπαξαν από την αίθουσα του Συνεδρίου και τον οδήγησαν έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου άρχισαν να τον λιθοβολούν. Ο Στέφανος ατάραχος δέχθηκε το λιθοβολισμό με τα λόγια «Κύριε Ιησού, δέξου το πνεύμα νου» και γονατισμένος προσευχόταν για τους διώκτες του, λέγοντας: «Κύριε μη καταλογίσεις σ’ αυτούς αυτή την αμαρτία». Αμέσως μετά παρέδωκε το πνεύμα του. Τη σκηνή του λιθοβολισμού παρακολούθησε κι ένας νεαρός Φαρισαίος, ονόματι Σαύλος, ο οποίος φύλαγε τα ρούχα των λιθοβολούντων και επιδοκίμασε την εκτέλεση του Στέφανου. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. ζ', 54-60). Ήταν ο μετέπειτα Απόστολος Παύλος. Κατά την παράδοση, το λείψανο του πρωτομάρτυρα Στέφανου μεταφέρθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος Στέφανος είναι πολιούχος της Σκύδρας και της Αρναίας.
Μάρτυρος Μαυρικίου και των συν αυτώ 70 μαρτύρων.
Οσίων Θεοδώρου του Γραπτού, Θεοδώρου Α’ αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Λουκά του Τριγληνού.
Καθολική Εκκλησία
Αγίας Φαβιόλας, προστάτιδας των διαζευγμένων.
Ιωάννου του Ευαγγελιστού.
Αγίας Νικαρέτης.
Σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
537 Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Οι δυο έμπειροι μηχανικοί, αλλά και αρχιτέκτονες, μαθηματικοί και καλλιτέχνες, έδωσαν νέες λύσεις σε μέχρι τότε άλυτα αρχιτεκτονικά προβλήματα. Εφάρμοσαν το σύστημα θολοδομίας και δημιούργησαν ένα νέο τύπο εκκλησίας, την βασιλική με τρούλλο, ενώ η αντισεισμική προστασία του ναού, στην κατ’ εξοχήν σεισμογενή Κωνσταντινούπολη, θαυμάζεται ακόμη και σήμερα από τους ειδικούς. Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ το κόστος κατασκευής του κυμάνθηκε από 80 έως 320 κεντηνάρια χρυσού (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Από κάθε σημείο της αυτοκρατορίας, έγινε προσφορές.Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά: “Νενίκηκά σε Σολομών”. Για χίλια περίπου χρόνια, η Αγία Σοφία ήταν το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.
1571 Γεννήθηκε ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και αστρολόγος, Γιόχαν Κέπλερ, που περιέγραψε την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ουράνια φαινόμενα και την παρατήρησή τους. Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν και μετά την αποφοίτησή του το 1591 παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας. Πριν δώσει, όμως, τις τελικές εξετάσεις, του προτάθηκε να διδάξει μαθηματικά στο Γκρατς της Αυστρίας, θέση την οποία και αποδέχτηκε. Το 1596 ο Κέπλερ δημοσίευσε το πρώτο κοσμολογικό βιβλίο του υπό τον τίτλο «Mysterium Cosmographicum», με το οποίο θεμελίωσε την υπόθεση του Κοπέρνικου για το ηλιοκεντρικό πλανητικό σύστημα. Το 1600 μετακόμισε στην Πράγα, όπου συνεργάστηκε με τον Μπράχε και μετά το θάνατο του τελευταίου το 1601, πήρε τη θέση του ως αυλικός αστρονόμος του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β’. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα μετρήσεων του Μπράχε, ο Κέπλερ κατέληξε το 1605 στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι η τροχιά του Άρη δεν ήταν κυκλική αλλά ελλειπτική. Με τους τρεις νόμους που πήραν αργότερα το όνομά του και δημοσιεύτηκαν το 1609 στο βιβλίο «Astronomia nova» και το 1619 στο βιβλίο «Harmonia mundi» εισήγαγε την Ουράνια Μηχανική, δηλαδή την επιστήμη που περιγράφει τους νόμους κινήσεως των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Αλλά και στην Οπτική, ο Κέπλερ προσέφερε σημαντικά, διατυπώνοντας θεωρίες για τους οπτικούς φακούς και το τηλεσκόπιο με δύο κυρτούς φακούς. Μετά το θάνατο τού αυτοκράτορα Ροδόλφου επεξεργάστηκε μία εκτεταμένη «Πραγματεία για την Αστρονομία τού Κοπέρνικου» (1618 - 1822), παρότι το βιβλίο του Κοπέρνικου είχε τεθεί από το 1616 στη λίστα των απαγορευμένων της καθολικής εκκλησίας. Το 1627 δημοσίευσε τους λεγόμενους «Ροδόλφιους πίνακες», οι οποίοι αντικατέστησαν ουσιαστικά μετά από περίπου 1.500 χρόνια και για περίπου 200 χρόνια τους άτλαντες του Πτολεμαίου.
1813 Σχηματίζεται η Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (UGLE) από την Πρώτη Μεγάλη Στοά και την Αρχαία Μεγάλη Στοά της Αγγλίας.
1822 Γεννήθηκε ο Γάλλος χημικός, Λουί Παστέρ, ιδρυτής της μικροβιολογίας και εφευρέτης της παστερίωσης
1829 Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
1831 Ο Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο Beagle για το ταξίδι στην Νότιο Αμερική, που θα τον οδηγήσει στη θεωρία της εξέλιξης.
1832 Γεννήθηκε ο Ρώσος επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης Πάβελ Τρετιακόφ (“Γκαλερί Τρετιακόφ”)
1833 Συνιστώνται για πρώτη φορά Δήμοι στην Ελλάδα. Με το Νόμο της “Περί συστάσεως των Δήμων”, καταργούνται οι κοινοτικές και Επαρχιακές Δημογεροντίες και καθιερώνεται ο θεσμός του Δήμου. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων από όργανα ανεξάρτητα από την κρατική εξουσία, εισήχθη στη χώρα μας από τη βαυαρική αντιβασιλεία, με το Βασιλικό Διάταγμα της 27ης Δεκεμβρίου του 1833. Η μικρή τότε Ελλάδα διαιρέθηκε σε δήμους, επαρχίες και νομούς. Μέχρι τότε τις τοπικές υποθέσεις διαχειρίζονταν οι δημογεροντίες, τις οποίες είχε αναγνωρίσει η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1822) και τις κατάργησε για μικρό διάστημα ο Ιωάννης Καποδίστριας (1 Ιανουαρίου 1830). Οι πρώτες δημοτικές εκλογές διεξάχθηκαν το 1834 στο νομό Αργολιδοκορινθίας, με την εκλογή του δημάρχου να γίνεται με έμμεσο τρόπο. Οι πολίτες (μόνο άνδρες και με εισοδηματικά κριτήρια) ψήφιζαν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και η κυβέρνηση διόριζε ίσο αριθμό δημοτικών συμβούλων. Από τους τρεις πρώτους πλειοψηφήσαντες, η κεντρική διοίκηση επέλεγε έναν, ο οποίος αναλάμβανε καθήκοντα δημάρχου. Είναι φανερό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ανεξάρτητη δεν ήταν από την κεντρική εξουσία, μία κατάσταση που συνεχίζεται με παραλλαγές έως σήμερα.
1845 Στις Η.Π.Α, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά γενική αναισθησία με αιθέρα για τη γέννηση ενός παιδιού από το δρ. Crawford Williamson Long στο Τζέφερσον της Τζώρτζια.
1848 Γεννήθηκε ο Ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών, Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι. Ιταλός μηχανικός, επιχειρηματίας και πολιτικός, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ελαστικών (Pirelli). Το εργοστάσιό του ήταν το πρώτο του είδους του στην Ιταλία κι ένα από τα πρώτα της Ευρώπης.
1871 Τα πρώτα καλλιστεία για γάτες λαμβάνουν χώρα στο Κρίσταλ Πάλας του Λονδίνου.
1877 Επανάσταση κατά των Οθωμανών στην περιοχή Πηλίου, μετά την απόβαση σώματος από 150 άνδρες υπό τον Βούλγαρη.
1901 Γεννήθηκε η Γερμανίδα ηθοποιός, Μάρλεν Ντίντριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος (“Γαλάζιος Άγγελος”). Γερμανίδα ηθοποιός, που δημιούργησε ένα τύπο γυναίκας με εξεζητημένο ύφος και νωθρό αισθησιασμό, χάρη στον οποίο έγινε ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του κινηματογράφου.
1904 Πίτερ Παν. Ο χαρακτήρας του Πίτερ Παν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Μπάρι Το λευκό πουλάκι (1902), ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα κεφάλαια που αναφέρονται στο Πίτερ Παν συγκρότησαν το παιδικό βιβλίο Ο Πίτερ Παν στους Κήπους Κένσιγκτον. Στις 27 Δεκεμβρίου 1904 ο ήρωας πατά για πρώτη φορά το θεατρικό σανίδι στο έργο του Μπάρι Πίτερ Παν ή Το αγόρι που αρνιόταν να μεγαλώσει. Ο Πίτερ Παν είναι ένα ανέμελο και σκανδαλιάρικο παιδί, που αρνείται να μεγαλώσει. Ζει τα αιώνια παιδικά του χρόνια σ' ένα απομονωμένο μικρό νησί, τη Χώρα του Ποτέ (Neverland). Συνδιαλέγεται με νεράιδες, Ινδιάνους και πειρατές και σπάνια συναντά συνομηλίκους του από τον πραγματικό κόσμο. Χρωστά το μικρό του όνομα στον Πίτερ Λιουέλιν Ντέιβις -το παιδί ενός φίλου του Μπάρι- και το επίθετό του στον αρχαίο έλληνα θεό Πάνα. Ο Πίτερ Παν έχει σπάνια και υπερφυσικά χαρίσματα. Μόνο αυτός μπορεί να πετάει στη Χώρα του Ποτέ χωρίς την επίδραση νεραϊδόσκονης, είναι καταπληκτικός ξιφομάχος, άσος στη μιμική, έχει απύθμενα αποθέματα φαντασίας και υπερανεπτυγμένες όλες τις αισθήσεις. Ηγείται μιας ομάδας ορφανών παιδιών (Τα Χαμένα Παιδιά) και μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι ο άγριος πειρατής Κάπτεν Χουκ, του οποίου έκοψε το χέρι σε μια μονομαχία. Φίλοι του είναι η Γουέντι, που αντίθετα από αυτόν μεγαλώνει κανονικά και η απαστράπτουσα νεραϊδούλα Τίνκερ Μπελ.
1911 Γύρω στους 300.000 εργάτες βαμβακουργίας μένουν άνεργοι, μετά από απόφαση των εργοδοτών να κλείσουν τα εργοστάσια στην περιοχή Λανκασάιρ της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τη δράση των συνδικάτων.
1917 Η επαναστατική Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Σοβιετικής εξουσίας εκδίδει διάταγμα για την εθνικοποίηση των τραπεζών
1918 Αρχίζει η μεγάλη εξέγερση των Πολωνών κατά των Γερμανών.
1923 Πέθανε ο Γάλλος μηχανικός, Γκιστάβ Άιφελ, που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο — σύμβολο του Παρισιού. Ο μηχανικός και επιχειρηματίας Γκιστάβ Άιφελ (Gustave Eiffel) γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1832 στη Ντιζόν της Γαλλίας. Έγινε διάσημος με την κατασκευή του πύργου που πήρε το όνομά του κι έγινε σήμα κατατεθέν του Παρισιού. Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του Πύργου του Άιφελ ξεκίνησε το 1887 με στόχο να παρουσιαστεί στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1889, που σκόπευε να δείξει τα επιτεύγματα της Γαλλίας σ’ όλο τον κόσμο. Ο πύργος είχε αρχικό ύψος 300μ και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 7000 τόνοι ατσάλι, ενώ δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή. Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ο Άιφελ έκανε την τεχνική μελέτη και για το Άγαλμα της Ελευθερίας, δώρο της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ ως σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας, μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Η φήμη του Γκιστάβ Άιφελ αμαυρώθηκε όταν το όνομά του ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο σχετικά με το εγχείρημα της Γαλλικής Διώρυγας του Παναμά. Ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση, γεγονός που αποδείχθηκε τελικά στο δικαστήριο. Προς το τέλος της ζωής του, άρχισε να μελετά την αεροδυναμική, με την οποία ωστόσο δεν πειραματίστηκε ποτέ.
1925 Γεννήθηκε ο Γάλλος ηθοποιός, Μισέλ Πικολί. Ο Μισέλ Πικολί (Michel Piccoli) υπήρξε θρυλική μορφή του γαλλικού και του ευρωπαϊκού σινεμά, με καριέρα που ξεπέρασε τα 70 χρόνια και με πάνω από 200 ταινίες στο ενεργητικό του. Ψηλός, μελαχρινός, φαλακρός με τα χρόνια, με φωνή πότε βροντερή πότε σαγηνευτική, ερμήνευσε μία πλειάδα διαφορετικών ρόλων, από αστυνομικούς επιθεωρητές ως γκάνγκστερ, από ιερωμένους και ακαδημαϊκούς ως τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο και τον μαρκήσιο ντε Σαντ. Συνεργάστηκε με σπουδαίους ευρωπαίους σκηνοθέτες, όπως οι Ζαν-Πιερ Μελβίλ, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Μάρκο Φερέρι, Αλέν Ρενέ, Νάνι Μορέτι, Άλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά και με τους έλληνες Κώστα Γαβρά, Νίκο Παπατάκη και Θόδωρο Αγγελόπουλο.
1927 Η πρεμιέρα του «Show Boat» δόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στο Ζίγκφριντ Θίατερ της Νέας Υόρκης. Το κοινό αγκάλιασε το έργο και οι κριτικοί δεν φείσθηκαν επαίνων. Έκτοτε, το «Show Boat» ανέβηκε αρκετές φορές στο Μπρόντγουεϊ, μπήκε στο ρεπερτόριο των λυρικών θεάτρων και θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μιούζικαλ του 20ου αιώνα. Το «Show Boat» είναι δίπρακτο μιούζικαλ, από τα κορυφαία αυτού του μουσικού είδους, που γεννήθηκε και άκμασε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Έντνα Φέρμπερ, που κυκλοφόρησε το 1926 και από την πρώτη στιγμή τράβηξε το ενδιαφέρον του συνθέτη Τζερόμ Κερν, ο οποίος αποφάσισε να το μεταφέρει στη σκηνή. Ήταν η εποχή που κυριαρχούσαν οι γλυκανάλατες μουσικές κωμωδίες και οι δακρύβρεχτες οπερέτες και ο Κερν ήθελε να παρουσιάσει κάτι πιο σοβαρό και διαχρονικό. Έτσι, ανέθεσε τη διαμόρφωση του λιμπρέτου στο φίλο και συνεργάτη του Όσκαρ Χαμερστάιν, με τον οποίο μοιράστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο χώρο του μιούζικαλ.
1929 Με νέο νομοσχέδιο περί συντάξεων αυξάνονται τα συντάξιμα έτη των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα από 25 σε 30.
1930 Ο κινεζικός Κόκκινος Στρατός συντρίβει την πρώτη εκστρατεία των κουομινταγκικών (αστικών εθνικιστικών) στρατευμάτων κατά των επαναστατικών βάσεων.
1938 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει την τιμητική διάκριση «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας».
1939 Σεισμός, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την περιοχή Ερζινκάμ της Τουρκίας, αφήνοντας πίσω του 50.000 νεκρούς.
1943 Στην Ουάσινγκτον, επειδή έχει απειληθεί απεργία των σιδηροδρομικών ο στρατός καταλαμβάνει τους δρόμους με διαταγή του προέδρου, με σκοπό να συνεχιστεί η κίνηση των τρένων.
1945 Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αρχίζουν τη λειτουργία τους.
1945 Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πρώην σύμμαχοι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν στην από κοινού διακυβέρνηση της Κορέας για πέντε χρόνια.
1945 Ιδρύονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
1946 Με την υπ’ αρ. 19 Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονται σε στρατό και φέρουν τον τίτλο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).
1947 Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με τον αναγκαστικό νόμο Α.Ν. 509 περί «Ασφαλείας του Κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την “Εθνική Αλληλεγγύη”. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας “Ο Ρίζος της Δευτέρας”, εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ. Οι διώξεις πολλαπλασιάστηκαν. Μόνο τον πρώτο μήνα πραγματοποιήθηκαν 1.400 συλλήψεις σε Αθήνα — Πειραιά και 650 στο νομό Ηλείας, ενώ το Φλεβάρη και Μάρτη πιάστηκαν πανελλαδικά άλλοι 5.000, εκ των οποίων πολλοί εξορίστηκαν στη Γυάρο και αργότερα στη Μακρόνησο. Τα έκτακτα στρατοδικεία «εργάζονταν» νυχθημερόν, αυξάνοντας κατακόρυφα τους καταδικασμένους σε θάνατο κομμουνιστές: από 116 το 1946 σε 688 το 1947 και 1.547 μόνο το α’ εξάμηνο του 1948.
1947 Γεννήθηκε ο βιρτουόζος μπουζουξής και συνθέτης, Θανάσης Πολυκανδριώτης
1948 Γεννήθηκε ο Γάλλος ηθοποιός, Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Γάλλος ηθοποιός, με πολύπλευρο ταλέντο. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 κινηματογραφικές ταινίες, ερμηνεύοντας μία μεγάλη γκάμα ρόλων. από τους μεγαλύτερους σταρ που ανέδειξε ο γαλλικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχε γίνει ο πιο δημοφιλής ηθοποιός στη Γαλλία και είχε αποκτήσει διεθνή φήμη. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ ξεχωρίζει για το πολύπλευρο ταλέντο του, που τον καθιστά ικανό να ερμηνεύει με την ίδια άνεση μία μεγάλη γκάμα ρόλων, από χωριάτες και εργάτες μέχρι τον γάλλο επαναστάτη Δαντών και τον γλύπτη Ογκίστ Ροντέν. Ξεχωρίζει επίσης γιατί προβάλλει στο πανί μία μάτσο περσόνα, από την οποία όμως δεν λείπει η ευγένεια και η ευαισθησία.
1949 Η Βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα παραχωρεί ανεξαρτησία στην Ινδονησία, έπειτα από 400 χρόνια κατοχής.
1950 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια, Χάρις Αλεξίου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Χαρίκλειας Ρουπάκα
1954 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια, Ελένη Δήμου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Γκικοδήμου.
1960 Ο πατριάρχης της Μόσχας Αλέξιος επισκέπτεται την Αθήνα, όπου χοροστατεί σε δοξολογία.
1963 Ογκώδεις φοιτητικές εκδηλώσεις υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
1968 Το “Apollo 8” επιστρέφει στη Γη, αφού έκανε το γύρο της Σελήνης. Σώο το τριμελές πλήρωμά του, οι πρώτοι άνθρωποι που έκαναν το γύρο της σελήνης.
1978 Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπογράφει το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα της Ισπανίας, έπειτα από 40 χρόνια δικτατορίας.
1979 Η Σοβιετική Ένωση, έπειτα από έκκληση της Αφγανικής κυβέρνησης και υλοποιώντας το Σύμφωνο Βοήθειας που είχαν συνάψει ένα χρόνο πριν, σπεύδει σε βοήθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν που δοκιμαζόταν από την αντεπαναστατική δράση των αστών, του θρησκευτικού κατεστημένου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού (κυρίως του Αμερικανικού). Τελικά, με την καταλυτική συνδρομή των HΠΑ και με την αποχώρηση των Σοβιετικών το 1989, θα επικρατήσουν οι Μουτζαχεντίν (1992), οι οποίοι θα προχωρήσουν σε σφαγές χιλιάδων προοδευτικών ανθρώπων και θα επιβάλλουν στη χώρα ένα σκληρό και ανελέητο θεοκρατικό καθεστώς.
1985 Τρομοκρατικές επιθέσεις σε αεροπλάνα της ισραηλινής εταιρείας El-Al στα αεροδρόμια Ρώμης και Βιέννης προκαλούν το θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140. Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν κατηγορεί τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
1988 Πεθαίνει η χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1914, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1936 ως το 1940 ζωγραφική με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Παρθένη και χαρακτική κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό. Αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο χώρο της ελληνικής χαρακτικής και χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία της δημιουργίας στο χώρο αυτό. «Το έργο της διαχρονικό, οικουμενικό, βαθιά ανθρώπινο. Υμνος στη μητέρα, τη γυναίκα, την Αντίσταση, την ειρήνη. Ξεχωριστή δημιουργός, με ήθος, αξιοπρέπεια και πνοή πάντα νεανική, η Βάσω Κατράκη πρόσφερε και στην Τέχνη και στην Ελλάδα, μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος»
1989 Αίγυπτος και Συρία συνάπτουν και πάλι διπλωματικές σχέσεις, μετά από διακοπή 12 ετών.
1991 Αεροσκάφος των Σκανδιναβικών Αερογραμμών (SAS) συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Στοκχόλμη. Επιζούν και οι 129 επιβαίνοντες σ’ αυτό.
1995 Κρίση των Ιμίων: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι υπάρχει θέμα γενικότερα, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει τη διάσωση του τουρκικού πλοίου που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια.
2003 Πέθανε ο Βρετανός ηθοποιός, Άλαν Μπέιτς (“Ζορμπάς, ο Έλληνας”)
2006 Πέθανε ο Γάλλος εφοριακός και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών, Πιερ Ντελανοέ (“La vie en rose”, “Les Champs Elysees”, “Et si tu n’existais pas”)
2007 Δολοφονήθηκε η πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.
2008 Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη “Χαμάς”. Τουλάχιστον 225 άτομα σκοτώνονται και 700 τραυματίζονται.
2014 Εφυγε από τη ζωή η θρυλική ερμηνεύτρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού των δεκαετιών του ’50 και ’60, Μάγια Μελάγια. Δεν ξεχώρισε μόνο για την κοντράλτο φωνή της, αλλά και για τη σκηνική παρουσία και το μπρίο της. Θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα του σεξ στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η Μελπομένη Τσιριγώτη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1928 στην Πλάκα και μεγάλωσε στο Παγκράτι. Πρωτοβγήκε στο τραγούδι στα 16 της, όταν την άκουσε μία γειτόνισσα να τραγουδά στην αυλή του σπιτιού της κι έπεισε τη μητέρα της να τη στείλει στο βαριετέ «Όασις» του Ζαππείου, που ειδικευόταν στην ανακάλυψη νέων ταλέντων. Μετά από ακρόαση προσελήφθη στο κέντρο με μαέστρο τον Μιχάλη Σουγιούλ κι εμφανιζόταν με το όνομα Μάνια Τσιριγώτη. Ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος ήταν αυτός που της άλλαξε το όνομα σε Μάγια Μελάγια, με το οποίο έγινε γνωστή.