Σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου
Γιορτάζουν
Ευθύμιος, Ευθυμία.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Γιορτή των Τυμπάνων στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας (Ταμποράδα).
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου.
Αγίων μαρτύρων Βασσου, Ευσεβίου, Ευτυχίου και Βασιλείδου.
Αγίων μαρτύρων Ιννά, Πιννά και Ριμμά.
Μακαρίου Πέτρου του Τελώνου.
Αγίων μαρτύρων Θύρσου και Αγνής.
Αγίου μάρτυρος Ευσεβίου.
Αγίας μάρτυρος Άννης.
Βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου.
Οσίων Ευθυμίου και Λαυρεντίου.
Αγίου Ευθυμίου, αρχιεπισκόπου Τυρνόβου.
Οσίου πατρός ημών Ευθυμίου.
Αγίου νεομάρτυρος Ζαχαρίου, εξ Άρτης.
Οσίου Θεοδώρου του δικαίου.
Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου. Χριστιανός ασκητής και ιδρυτής μοναστικών κέντρων στην περιοχή της Παλαιστίνης, μία από τις πιο σημαντικές μορφές του Χριστιανισμού. Ήταν γνωστός στην εποχή του για την αυστηρότητα του βίου και τα θαύματά του. Προσηλωμένος στην Ορθοδοξία, όπως αυτή είχε καθορισθεί από τις Οικουμενικές Συνόδους, πολέμησε τις αιρέσεις και ιδιαίτερα αυτή του Μονοφυσιτισμού. Η μνήμη του τιμάται σε Ανατολή και Δύση στις 20 Ιανουαρίου. Ο Ευθύμιος γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το 377 επί βυζαντινού αυτοκράτορος Γρατιανού. Ήταν μοναχογιός και οι γονείς του τον ονόμασαν Ευθύμιο για να ευχαριστήσουν τον θεό, που τους χάρισε αυτή την ευθυμία. Σε ηλικία τριών ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η χήρα μητέρα του ανέθεσε την ανατροφή του στον τοπικό επίσκοπο Ευτρώιο. Αυτός τον εκπαίδευσε καλώς και σε ηλικία 28 ετών τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Το 406 ο Ευθύμιος μετέβη στα Ιεροσόλυμα και ασκήτευσε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Κύριλλο τον Σκυθοπολίτη, τα μεγάλα πνευματικά του χαρίσματα γρήγορα τον ανέδειξαν και η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε παντού. Πολλοί Σαρακηνοί (Άραβες) έγιναν χριστιανοί, ενώ αρκετοί αιρετικοί, όπως Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί, επέστρεψαν στην ορθή πίστη. Ακόμη και η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοκία (408-450), που λοξοκοίταζε προς τον Μονοφυσιτισμό, αναγκάστηκε να διακόψει κάθε σχέση μαζί του, όταν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του Ευθυμίου. Γύρω του συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί, που τον ανακήρυξαν ηγούμενό τους. Ο Ευθύμιος είχε το χάρισμα της θαυματουργίας, σύμφωνα με τους συναξαριστές. Κάποτε, με ελάχιστα ψωμιά κατόρθωσε να χορτάσει 400 ανθρώπους που τον επισκέφθηκαν την ίδια ημέρα στο κελί του. Με την προσευχή του, γυναίκες που ήταν στείρες αποκτούσαν παιδιά και η διψασμένη γη της Παλαιστίνης ποτιζόταν από την πολλή βροχή και κάρπιζε. Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας κοιμήθηκε σε βαθιά γηρατειά στις 20 Ιανουαρίου του 473. Η Εκκλησία για την προσωπικότητα του και την προσφορά του στον Χριστιανισμό τον ανακήρυξε Μέγα. Στη βυζαντινή αγιογραφία, ο Όσιος Ευθύμιος παρουσιάζεται με αρκούντως μακριά γενειάδα.
Καθολική Εκκλησία
Αγίου Φαβιανού, πάπα Ρώμης.
Αγίου Ευθυμίου.
Αγίου Σεβαστιανού, προστάτη των στρατιωτών και των αθλητών.
Είπαν, σαν σήμερα…
“Η κολακεία καταστρέφει καλά θεμελιωμένες πολιτείες και σπίτια. Δεν θέλουμε τις λέξεις που γοητεύουν την ακοή, αλλά εκείνες που σπρώχνουν σε τίμια έργα”.
Ευριπίδης. Ενας από τρεις κορυφαίους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας («Βάκχες», «Μήδεια»). Γεννήθηκε στο Δήμο Φλύας, το σημερινό Χαλάνδρι.
Σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου
Τι έγινε στην Ελλάδα και στον κόσμο
250 Ο Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Δέκιος εξαπολύει έναν ευρύτατο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη. Ο Πάπας Φαβιανός θα μαρτυρήσει.
842 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεόφιλος
1265 Συνεδριάζει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ το πρώτο αγγλικό κοινοβούλιο.
1567 Μάχη του Ρίο ντε Τζανέιρο: οι πορτογαλικές δυνάμεις διώχνουν οριστικά τους Γάλλους από το Ρίο ντε Τζανέιρο.
1633 Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) αφήνει το σπίτι του στη Φλωρεντία και μεταβαίνει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της Ιεράς Εξέτασης.
1649 Ο Κάρολος Α’ της Αγγλίας προσάγεται σε δίκη για προδοσία.
1775 Γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός και φυσικός, Αντρέ Μαρί Αμπέρ, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος και προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του
1783 Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία συνάπτουν συνθήκη ειρήνης, τερματίζοντας τις μεταξύ τους εχθροπραξίες στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.
1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται κυβερνήτης στον καθεδρικό ναό της Αίγινας. Στην πρώτη του ομιλία προς τους έλληνες χρησιμοποιεί τη φράση: “Εάν ο θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών”. Την ίδια μέρα ιδρύεται το “Πανελλήνιον”, ένα 27μελές γνωμοδοτικό σώμα.
1829 Τούρκοι υπό τον Αλμπάνη Μπέη πολιορκούν στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την εκκλησία της Λαμπινής Ρεθύμνου και σφάζουν όλους τους Χριστιανούς, εκτός από τα παιδιά που τα πήραν για δούλους.
1833 Ο Όθωνας καταφθάνει στο Ναύπλιο με τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη».
1877 Τελευταία ημέρα της Διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στα Βαλκάνια.
1833 Ο Όθωνας καταφθάνει στο Ναύπλιο με τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη».
1841 Το Χονγκ Κονγκ περιέρχεται στη στρατιωτική κατοχή της Βρετανίας, έπειτα από τον Πόλεμο του Οπίου, τον οποίο κέρδισε η Βρετανία εις βάρος της Κίνας.
1858 Η Ιόνιος Βουλή με ψήφισμά της που εισηγείται ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος ζητά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
1885 Ο Αμερικανός Λα Μάρκους Τόμσον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τρενάκι του Λούνα Παρκ (“roller coaster”).
1887 Η Γερουσία των Η.Π.Α. επιτρέπει την εκμίσθωση του Pearl Harbour στη Χαβάη για τη χρήση του ως ναυτική βάση.
1898 Φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία ιδρύουν το καμάρι των Βάσκων, την ποδοσφαιρική ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
1907 Πέθανε ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ. Ρώσος χημικός, που επινόησε το περιοδικό σύστημα των χημικών στοιχείων, το οποίο ήταν καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την πρόοδο της χημείας, αλλά και της φυσικής επιστήμης. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου του, ασχολήθηκε με τη λεπτομερή μελέτη των ιδιοτήτων των χημικών στοιχείων, προσπαθώντας να αναπτύξει ένα σύστημα ταξινόμησής τους. Στις 6 Μαρτίου 1869 παρουσίασε τον «Περιοδικό Πίνακα των Χημικών Στοιχείων», με βάση το ατομικό τους βάρος. Με την ανακάλυψη του Μεντελέγιεφ αποκαλύφθηκε η περιοδικότητα των ιδιοτήτων των χημικών στοιχείων κι έγινε δυνατή η διαπίστωση των μεταξύ τους διαφόρων τύπων χημικών αναλογιών, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να μελετηθούν, αν δεν είχαν πρώτα απομονωθεί τα αντίστοιχα χημικά στοιχεία. Το νέο σύστημα δεν έτυχε ευρείας αποδοχής στην αρχή, αλλά η αξία του εκτιμήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Ο περιοδικός πίνακας είχε κενές θέσεις, αλλά ο Μεντελέγιεφ προέβλεψε ότι αυτές θα μπορούσαν να συμπληρωθούν από στοιχεία που δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί, όπως κι έγινε τα επόμενα χρόνια. Εκτός από τη χημεία, ο Μεντελέγιεφ ασχολήθηκε με τη γεωπονική, τη βιομηχανία πετρελαίου και την αεροναυτική. Λόγω των προοδευτικών του ιδεών δεν έγινε δεκτός στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Επιστημών. Τιμήθηκε, όμως, από πολλές ξένες χώρες με τον τίτλο του επίτιμου μέλους των Ακαδημιών τους.
1916 Πέθανε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων από τη Μάνη.
1920 Γεννιέται ο Φεντερίκο Φελίνι. Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου και σεναριογράφος, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της «έβδομης τέχνης» (“Ντόλτσε Βίτα”, “Οκτώμισι”). Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1993. Ο Φεντερίκο Φελίνι παραμένει και σήμερα ένας από τους ξεχωριστούς και επιδραστικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι ταινίες του Ιταλού δημιουργού παίζονται και ξαναπαίζονται σε ειδικά αφιερώματα, δείγμα της απήχησής του και στους νεώτερους σινεφίλ. Σύμφωνα με την κριτική υπήρξε ένας «ποιητής της εικόνας» κι ένας «μάγος της μεγάλης οθόνης». Νεορεαλιστής στην αρχή της καριέρας του, ανέπτυξε στη συνέχεια ένα προσωπικό στυλ και αντλώντας από καταστάσεις της καθημερινότητας υπήρξε δημιουργός φανταστικών κόσμων και παραμυθιών. Παρέμεινε πιστός στη μεγάλη οθόνη έναντι της μικρής, την οποία σατίριζε σε κάθε ευκαιρία
1921 Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία ανακηρύσσεται σε Δημοκρατία και υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.
1929 Προβάλλεται στους κινηματογράφους Ο Ληστής της Αριζόνας In Old Arizona, η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους
1930 Η Διάσκεψη της Χάγης για τις πολεμικές επανορθώσεις εγκρίνει το σχέδιο Γιάνγκ, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της Γερμανίας.
1932 Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για διαδοχικές επισκέψεις στη Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ζητώντας πενταετή αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των εξωτερικών δανείων της χώρας και παράλληλα τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
1934 Εγκαθιδρύεται στην Κούβα η φασιστική δικτατορία του Μπατίστα.
1936 Πεθαίνει ο Γεώργιος Ε’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Νέος βασιλιάς γίνεται ο Εδουάρδος Η’.
1937 Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται για δεύτερη θητεία πρόεδρος των ΗΠΑ.
1937 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά, επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.
1939 Ο Χίτλερ δηλώνει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι προτίθεται να εξαφανίσει όλους τους Εβραίους της Ευρώπης.
1941 Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1942 Στη Διάσκεψη της Βάνζεε οι Ναζί αξιωματούχοι αποφασίζουν την εφαρμογή της “Τελικής Λύσης”, δηλαδή τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης. Στις 20 Γενάρη του 1942, στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου οι Ναζί αποφασίζουν τη λεγόμενη «Τελική Λύση στο Ζήτημα των Εβραίων», δηλαδή την εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης. Επρόκειτο για την υλοποίηση απόφασης που είχε παρθεί σε ανώτερο επίπεδο. Από τον ίδιο τον Χίτλερ. Σε μια βίλα στα δασώδη παράλια της λίμνης Βάνζεε, με τις πλούσιες βίλες, ο Ράινχαρντ Χέιντριχ, αρχηγός της Αστυνομίας Ασφαλείας, ανήγγειλε επίσημα το πρόγραμμα της πλήρους και τελειωτικής εξόντωσης των Εβραίων. Η υλοποίηση της απόφασης απαιτούσε συνεργασία όλου του κρατικού μηχανισμού της ναζιστικής Γερμανίας γι’ αυτό συμμετείχαν όλα τα ανώτερα στελέχη του Τρίτου Ράιχ. Στην τραπεζαρία αυτής της βίλα συγκεντρωθήκαν το μεσημέρι της 20ης Γενάρη 1942 υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη του ναζιστικού κόμματος, των SS και της Αστυνομίας ‑15 τον αριθμό- για να συζητήσουν την τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος.
1944 Η βρετανική πολεμική αεροπορία, γνωστή ως RAF, ρίχνει 2.300 τόνους βομβών στο Βερολίνο.
1945 Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ για τέταρτη φορά.
1945 Η Ουγγαρία εγκαταλείπει τον Άξονα και συνάπτει ανακωχή με τους Συμμάχους.
1946 Η ακροδεξιά συμμορία Μαγγανά καταλαμβάνει την Καλαμάτα. Συλλαμβάνει 80 ομήρους και εκτελεί 14 στελέχη του ΕΑΜ.
1946 Δεκάδες χιλιάδες λαού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοκρατικών συλλόγων κατακλύζουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τους γύρω δρόμους ζητώντας «συμμετοχή του ΕΑΜ στη κυβέρνηση — Πανδημοκρατικό Μέτωπο». Ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα.
1946 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Λιντς. Αμερικανός κινηματογραφιστής, με φανατικούς θαυμαστές και ίσως περισσότερους επικριτές, που θεωρούν τις ταινίες του αυστηρά προσωπικές και ακαταλαβίστικες. Ακροβατώντας με αξιοσημείωτη ισορροπία και επιδεξιότητα μεταξύ εμπορικού και πρωτοποριακού κινηματογράφου, έφερε στην μεγάλη οθόνη μια μοναδική σκοτεινή και ανησυχητική όψη της πραγματικότητας, έναν εφιαλτικό κόσμο που χαρακτηρίζεται από στιγμές ακραίας βίας, αλλόκοτων κωμικών καταστάσεων και παράξενης ομορφιάς. Από την αρχή της καριέρας του, καθιερώθηκε ως ο αναγεννησιακός άνθρωπος της σύγχρονης αμερικανικής κινηματογραφίας, ένας όχι μόνο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, αλλά και τηλεοπτικός παραγωγός, φωτογράφος, γελοιογράφος, γραφίστας και συνθέτης.
1948 Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μαχάτμα Γκάντι. Θα δολοφονηθεί δέκα ημέρες αργότερα σε δεύτερη απόπειρα εναντίον του.
1949 Ο 89ετής Θεμιστοκλής Σοφούλης σχηματίζει την τέταρτη κατά σειρά μεταπολεμική κυβέρνησή του. Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του “Δημοκρατικού Στρατού”.
1949 Ο Χάρι Τρούμαν ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1951 Γεννιέται ο Ίαν Χιλ, Άγγλος μπασίστας (Judas Priest)
1953 Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια εγκαθίσταται στην προεδρία των ΗΠΑ ένας ρεπουμπλικάνος, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος ορκίζεται ως ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια, Κρίστη (Χρυσαυγή) Στασινοπούλου.
1960 Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση Ντε Γκολ απευθύνουν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας. Η αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γαλλίας και τους Γάλλους αποίκους εισέρχεται στην τελευταία της φάση.
1961 Ο Τζον Κένεντι ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1962 Ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 1961, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 8.388.533 άτομα και της περιφέρειας πρωτευούσης σε 1.852.709.
1964 Στρατιωτικά κινήματα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες εκδηλώνονται στην Τανγκανίκα, την Κένυα και την Ουγκάντα. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ζητούν τη στρατιωτική συνδρομή της Βρετανίας, ισχυρές δυνάμεις της οποίας επεμβαίνουν και τα καταστέλλουν
1965 Ο Λίντον Τζόνσον ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1965 Πέθανε ο Αμερικανός dj, που καθιέρωσε τον όρο Rock Ν’ Roll, Άλαν Φριντ
1969 Ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίζεται 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1976 Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, με πρώτο πρόεδρο το Μίμη Δομάζο.
1977 Ο Τζίμι Κάρτερ ορκίζεται 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1979 Πέθανε ο Παντελής Μηχανικός. Σημαντικός Κύπριος ποιητής, το έργο του οποίου τοποθετείται στο χώρο της μεταπολεμικής κυπριακής ποίησης.
1981 Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ορκίζεται 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ηλικία 69 ετών και 349 ημερών.
1981 Το Ιράν απελευθερώνει 52 αμερικανούς ομήρους μετά από 444 ημέρες ομηρίας.
1982 Γεννιέται το πρώτο παιδί με εξωσωματική στην Ελλάδα.
1983 Πέθανε ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, Φρανσίσκο Μανουέλ Ντο Σάντος, γνωστότερος ως Γκαρίντσα. Στις 28 Οκτωβρίου 1933, η Μαρία Καρολίνα Ντος Σάντος φέρνει στον κόσμο ένα αδύνατο αγοράκι, που λίγα χρόνια αργότερα έβγαλε στον δρόμο εκατομμύρια ανθρώπους. Ο μικρός Μανουέλ Φρανσίσκο, γεννήθηκε με μυοσκελετικά προβλήματα στα κάτω άκρα και ειδικότερα στο ύψος των γονάτων. Αποτέλεσμα αυτής της δυσμορφίας, ήταν, πως το δεξί του πόδι ήταν στραμμένο προς τα μέσα και το αριστερό στραμμένο προς τα έξω. Οσο και αν είναι παράδοξο, η εντυπωσιακή ικανότητα του στην ντρίμπλα, οφείλεται στην συγγενώς παραμορφωμένη σπονδυλική του στήλη! Εξ΄αιτίας αυτής της «ανωμαλίας» το δεξί του πόδι ήταν πιό κοντό από το αριστερό κατά έξι (!) εκατοστά, γεγονός που ο Γκαρίντσα μετέτρεψε σε πλεονέκτημα μέσα από τις ατελείωτες ώρες προπόνησης. Ακριβώς λόγω αυτής της παραμόρφωσης, ήταν δύσκολο να βρει «ποδοσφαιρική στέγη» και τελικά ‑σε ηλικία 19 ετών- οι διοικούντες την Μποταφόγκο, του έδειξαν εμπιστοσύνη και τον ενάταξαν στο δυναμικό της ιστορικής ομάδας. Ο Γκαρίντσα άρπαξε την ευκαιρία και σε σύντομο χρονικό διάστημα εντυπωσίασε, με αποτέλεσμα να κληθεί στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Χωρίς ποδοσφαιρική κατάρτιση, κατέκτησε τα γήπεδα των Μουντιάλ του 1958 και 1962 και ¨τρέλανε» τους αντιπάλους του με τις απίστευτες ντρίπλες τουή, έκανε πράγματα απίστευτα με την μπάλα, υποχρεώνοντας τον διεθνή Τύπο να αναρωτιέται «από ποιόν πλανήτη κατάγεται ο Γκαρίντσα»; Ο «βασιλιάς της ντρίμπλας», η «χαρά του λαού», » ο άγγελος με τα στραβά πόδια» έπαιξε με τα χρώματα της «Σελεσάο» 50 φορές και σημείωσε 12 γκολ. Η Βραζιλία του Γκαρίντσα και του Πελέ κατέκτησε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και έχασε μόλις μία φορά. Το αστέρι της Βραζιλίας, όμως πέθανε όπως γεννήθηκε. Μόνος και πάμφτωχος.…Παρά το ποδοσφαιρικό μεγαλείο που έζησε ‑πολλές φορές στην «σκιά» του Πελέ- ο Γκαρίντσα, δεν κατάφερε να μεγαλουργήσει και στην προσωπική του ζωή. Χαρακτήρας άστατος και σε αρκετές περιπτώσεις εριστικός, ενεπλάκη ουκ ολίγες φορές σε καυγάδες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί συχνά-πυκνά στο αστυνομικό τμήμα. Αν και έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι το 1972, η κατάχρηση αλκοόλ του προκάλεσε κίρρωση ήπατος. Στις 20 Ιανουαρίου 1983, ο Γκραρίντσα βρισκόταν ξεχασμένος και πάμπτωχος στο νοσοκομείο με έναν ορό περασμένο στο χέρι του. Με το συκώτι διαλυμένο από το ποτό, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 49 χρόνων.Ο Πελέ τον «ευχαρίστησε» με τον καλύτερο τρόπο: «Υπήρξε ένας εξαιρετικός παίχτης, ένας από του καλύτερους. Μπορούσε να κάνει πράγματα με την μπάλα που ήταν αδιανόητα για τους υπόλοιπους. Χωρίς τον Γκαρίντσα, δεν θα γινόμουν ποτέ τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής».…
1984 Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός και πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Τζόνι Βαϊσμίλερ (“Ταρζάν”). Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ (Johnny Weissmuller) ήταν αμερικανός πρωταθλητής της κολύμβησης, κυρίαρχος τη δεκαετία του 1920, με 67 παγκόσμια ρεκόρ και 5 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως ηθοποιός, ενσαρκώνοντας στη μεγάλη οθόνη τον Ταρζάν και δευτερευόντως τον Τζανγκλ Τζιμ, μία παραλλαγή του θρυλικού ήρωα.
1986 Η γενέθλια ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιορτάζεται για πρώτη φορά ως αργία στις ΗΠΑ. Στη συναυλία που δίνεται στην Ουάσινγκτον συμμετέχουν ο Στίβι Γουόντερ και ο Μπομπ Ντίλαν.
1986 Με λαμπρή τελετή στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, ανακοινώνεται επισήμως από την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Φρανσουά Μιτεράν η απόφαση των δύο κρατών για την κατασκευή τριπλής σιδηροδρομικής σήραγγας υπό τη Μάγχη.
1988 Οι Beatles εισέρχονται στο “Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ” (Rock and Roll Hall of Fame), παρουσία του Τζορτζ Χάρισον, του Ρίνγκο Σταρ και της Γιόκο Όνο. Απόντες, ο δολοφονημένος Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ, που απουσιάζει λόγω των διαφορών του με τα λοιπά “σκαθάρια”.
1988 Πέθανε η χορογράφος, Δώρα Στράτου
1989 Ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος) ορκίζεται στην Ουάσινγκτον 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1990 Μετά την ομολογία του σπρίντερ Μπεν Τζόνσον ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981 η IAAF, σε συνεδρίασή της στο Τόκιο, σβήνει το όνομα του Καναδού από τα βιβλία της και αποφασίζει να του ακυρώσει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ. Επίσης τον υποχρεώνει να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.
1990 Πέθανε η Μπάρμπαρα Στάνγουϊκ. Αμερικανίδα ηθοποιός, από τις σημαντικότερες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Έπαιξε σε περισσότερες από 80 ταινίες και διακρίθηκε κυρίως σε δραματικούς ρόλους.
1993 Πέθανε η βρετανοβελγίδα ηθοποιός, Όντρεϊ Χέμπορν.Κέρδισε το 1953 το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία Διακοπές στη Ρώμη. Ήταν υποψήφια για το ίδιο βραβείο τέσσερις ακόμη φορές, για τις ταινίες Γλυκιά μου Σαμπρίνα, Η ιστορία μιας μοναχής, Πρόγευμα στο Τίφανις και Περίμενε μέχρι να νυχτώσει. Δεν έλαβε υποψηφιότητα για την ερμηνεία της ως Ελάιζα Ντούλιτλ στο Ωραία μου κυρία, μια από τις πιο αναγνωρισμένες της. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει Έμμυ, Γκράμι, Όσκαρ και Βραβείο Τόνυ. Βραβείο Όσκαρ: Καλύτερης ηθοποιού για την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» (1954) Χρυσή Σφαίρα: Καλύτερη ηθοποιός για το «Διακοπές στη Ρώμη» (1954) _ Βραβείο Τόνυ: Καλύτερη ηθοποιός για την Οντίν (1954) και Special Achievement award (1968) _ Βραβείο Γκράμι: Καλύτερο Αφηγηματικό Άλμπουμ για Παιδιά (1993) για το Audrey Hepburn’s Enchanted Tales. Βραβεία Έμμυ: Outstanding Individual Achievement — Informational Programming (1993) για το επεισόδιο “Flower Gardens” της σειράς της ντοκιμαντέρ, Gardens of the World και 10άδες υποψηφιότητες.
1993 Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1994 Ο υπουργός Τουρισμού, Διονύσης Λιβανός, ανακοινώνει την ιδιωτικοποίηση όλων των καζίνο και την ίδρυση Τράπεζας Τουρισμού.
1996 Ο Γιάσερ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, με 88,1% των ψήφων, στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
2001 Ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους ορκίζεται 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
2002 Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στις αστικές και τις υπεραστικές κλήσεις της Ελλάδας γίνονται δεκαψήφιοι. Οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων δεν αλλάζουν.
2005 Ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία.
2005 Υπερψηφίζεται επί των άρθρων στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει κατά, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ, υπερψηφίζουν 8 από τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ιδρυμάτων Τύπου στο ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου και τον περιορισμό 10% στη συμμετοχή αμοιβαίων κεφαλαίων σε ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.
2009 Ορκίζεται 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.
2010 Αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.
2013 Πέθανε ο Παύλος Μάτεσις, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. (Γεν. 1933). Ο Παύλος Μάτεσις είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Διακρίθηκε επίσης ως πεζογράφος και μεταφραστής. «Με ύφος βιτριολικό και γλώσσα ευφάνταστη και οξεία μελέτησε τη μικροαστική νοοτροπία και τη βλακεία των ανθρώπινων καταναλωτικών επιδιώξεων. Μελέτησε τους θεσμούς, τις τελετές, τις διαδικασίες - των πάσης φύσεως εξουσιών και απογύμνωσε πολλές συνήθειες από τη γοητεία τού μύθου τους», σύμφωνα με τον θεατρικό κριτικό Κώστα Γεωργουσόπουλο.
2014 Πέθανε ο Κλάουντιο Αμπάντο. Διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός, που διηύθυνε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου.
2014 Πέθανε ο Ξενοφώντας Φιλέρης. Έλληνας στιχουργός, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Συνεργάστηκε με σημαντικούς αλλά και γνωστούς έλληνες συνθέτες, όπως ο Κώστας Χατζής, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Δημήτρης Μηλιός, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Γιάννης Καραμπεσίνης και ο Διονύσης Τσακνής. Μεγάλες του επιτυχίες τα τραγούδια: «Χάσαμε», «Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο», «Μια χαμένη Κυριακή», «Μου 'χε τάξει Άννα», «Ζητείται φίλος», «Το γυφτάκι», «Στο Λευκό Πύργο», «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Χίλια περιστέρια», «Νύχτα ονειρομάνα», «Το θέμα είναι να τη βρω», «Το φιλοσόφησα πολύ», «Ο Φραγκούλης», «Το ταμ ταμ» κ.ά. Τον Οκτώβριο 2005 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του «Οι σαλταδόροι του Βύρωνα», στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει με την αυθεντικότητα που γεννά η αλήθεια, τη δράση των σαλταδόρων στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, με ιστορίες, βιωμένες και από τον ίδιο στην παιδική και εφηβική του ηλικία. Μία πρώτη αναφορά στις ιστορίες των σαλταδόρων είχε κάνει ο Φιλέρης μέσα από τους στίχους των τραγουδιών που έγραψε το 1980 με τον τίτλο «Ντοκουμέντα» και μερικά από αυτά μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από τον Γιώργο Ζαμπέτα. Γι’ αυτή την ιδιότυπη Αντίσταση των παιδιών της Αθήνας, ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Σήμερα όμως, στα 76 μου χρόνια, το άρωμα και την ομορφιά της Αντίστασης δεν τ' αλλάζω μ' όλο το χρυσάφι του κόσμου. Και είμαι περήφανος για τη δική μου συμμετοχή σ' αυτόν τον ωραίο αγώνα».
2018 Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, Αφγανιστάν
2021 Πέθανε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ιστορικό στέλεχος του κόμματος.