Σαν σήμερα,19 Δεκεμβρίου…
Γιορτάζουν
Αγλαΐα, Βονιφάτιος.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Μαρτύρων Βονιφατίου, Άρεως, Ευτυχίου, Θεσσαλονίκης, Ηλία, Πρόβου.
Πολυεύκτου του Καισαρέως, Τιμοθέου και Τρύφωνος.
Οσίων Αγλαΐας της Ρωμαίας και Γρηγεντίου επισκόπου Αιθιοπίας.
Καθολική Εκκλησία
Δ’ Κυριακή της Παρουσίας.
Πάπα Αναστασίου Α’.
Σαν σήμερα,19 Δεκεμβρίου…
Tα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
1055 Οι Σελτζούκοι Τούρκοι, υπό τον Τογρούλ, καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη και διαλύουν το κράτος των Αβασσιδών.
1769 Γεννήθηκε ο Κωνσταντής Λαχανάς. Σαμιώτης καπετάνιος, από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης της Σάμου κατά των Τούρκων τον Απρίλιο του 1821. Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε ως αξιωματικός της Εθνοφυλακής.
1797 Συλλαμβάνεται ο Ρήγας Φεραίος στην Τεργέστη, σε ξενοδοχείο που είχε καταλύσει μαζί με τον Περραιβό, από έναν Αυστριακό αξιωματικό. Σκόπευε την ίδια εκείνη ημέρα να επισκεφθεί τον Γάλλο πρόξενο της πόλης Μπρεσέ, από τον οποίο θα ζητούσε προστασία, αλλά δεν πρόλαβε. Ακολούθως, ο Ρήγας υποβλήθηκε σε ανάκριση που διήρκεσε περίπου ένα 10ήμερο, με την ολοκλήρωση δε της οποίας θα οδηγούνταν σιδηροδέσμιος στη Βιέννη, κατόπιν εντολής του αστυνομικού διοικητή της
1843 Ο Αγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol).
1848 Πέθανε η Αγγλίδα συγγραφέας, Έμιλι Τζέιν Μπροντέ, μία από τις δύο αδελφές που έγραψαν το μυθιστόρημα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»
1847 Πυρκαγιά καταστρέφει ολοκληρωτικά την προσωρινή κατοικία της Δουκίσσης της Πλακεντίας στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί και το ταριχευμένο σώμα της κόρης της, Ελίζας, που η δούκισσα φύλαγε στο υπόγειο.
1854 Ο αμερικανός εφευρέτης Άλεν Ουίλσον πατεντάρει την πρώτη μηχανή ραψίματος.
1894 Αρχίζει η Δίκη Ντρέιφους. Ο γαλλοεβραίος αξιωματικός του πυροβολικού Άλφρεντ Ντρέιφους κατηγορείται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- για προδοσία. Θα τον υπερασπιστεί με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο «Κατηγορώ» ο Εμίλ Ζολά.
1900 Υπογράφεται εμπορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία. Είναι το πρώτο ρήγμα στη βαλκανική απομόνωση της χώρας, μετά την ήττα του 1897.
1900 Στη Γαλλία, η Βουλή ψηφίζει αμνηστία για όλους τους ενεχόμενους στη σκανδαλώδη δίκη του στρατού, γνωστή ως Υπόθεση Ντρέιφους.
1901 Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου, αν δεν προέρχεται από την Εκκλησία. Η μετάφραση του Αλέξανδρου Πάλλη και η δημοσίευση εφημερίδα «Ακρόπολις» στο φύλλο της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 1901 προκάλεσε τα Ευαγγελικά. Ο Α. Πάλλης που ζούσε στην Αγγλία ήταν επηρεασμένος από την ψυχολογία του Αγγλου ιμπεριαλιστή καπιταλιστή, που από τη μια εκμεταλλευόταν τους λαούς της Ασίας και από την άλλη νόμιζε ότι αν διαβάσει το Ευαγγέλιο θα του εξιλεωθεί στα μάτι του θεού. Ηθελε μεταφράζοντας την τα Ευαγγέλια να ηθικοποιήσει τους Ελληνες. Νόμιζε ότι αν ο λαός διάβαζε στη γλώσσα του τα Ευαγγέλια θα γινόταν και καλός χριστιανός. Αντίστοιχες αντιλήψεις είχαν και άλλοι Ελληνες αστοί του εσωτερικού. Η προσπάθεια του Πάλλη δεν ήταν το μοναδικό μεταφραστικό εγχείρημα. Ταυτόχρονα με τον Πάλλη και η θρησκόληπτη βασίλισσα Ολγα. Η μετάφραση αυτή εκδόθηκε σε 1.000 αντίτυπα στα τέλη του 1900 δηλώνοντας ότι είναι γραμμένη για οικογενειακή χρήση Η μετάφραση έγινε από την ιδιαιτέρα γραμματέα της Όλγας, Ιουλίας Σουμάκη. Μέχρι το Μάρτιο του 1901 τα αντίτυπα του βιβλίου είχαν εξαντληθεί και η βασίλισσα σκεφτόταν να προχωρήσει σε μια δεύτερη έκδοση. Την Πρόλαβαν όμως τα γεγονότα.
1906 Γεννήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ
1909 Ιδρύεται στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, στην μπυραρία Zum Wildschütz (Για Λαθροθήρες) του Ντόρτμουντ από μία παρέα 17 νεαρών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προηγουμένως αγωνίζονταν στην ομάδα της ενορίας τους υπό την καθοδήγηση ενός αυταρχικού και ασυμπάθιστου ιερέα και ήθελαν να απεξαρτηθούν από την επιρροή του. Ο πατήρ Ντέβαλντ προσπάθησε να εισέλθει στην μπυραρία και να διαλύσει την ιδρυτική συνέλευση, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι συγκεντρωμένοι νεαροί ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να ονομάσουν τη νέα ομάδα Μπορούσια (Borussia), που ήταν η ονομασία μιας γειτονικής ζυθοποιίας. Μπορούσια είναι και η λατινική ονομασία της Πρωσίας, του γερμανικού βασιλείου, που συνέβαλε καθοριστικά στην ενοποίηση της Γερμανίας το 1871 και στο οποίο υπαγόταν η πόλη του Ντόρτμουντ. Ως χρώματα της ομάδας ορίστηκαν το κυανόλευκο για τις φανέλες και το μαύρο για το σορτσάκι. Από το 1913 οι ομάδα είναι ντυμένη στα κιτρινόμαυρα, χρώματα που διατηρεί μέχρι σήμερα. Τα παρατσούκλια που την ακολουθούν από τότε είναι «Οι Πρώσοι» (Die Borussen) και οι «Κιτρινόμαυροι» (Die Schwarzgelben).
1910 Η αμερικανική εταιρία «America Viscose Company» λανσάρει το τεχνητό μετάξι με το όνομα «Ρεγιόν».
1910 Γεννήθηκε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζαν Ζενέ. Γάλλος μυθιστοριογράφος και δραματουργός, που από απόβλητος της κοινωνίας μετεξελίχθηκε σ’ έναν από τους κορυφαίους γάλλους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ως μυθιστοριογράφος μεταμόρφωσε την ερωτική και συχνά άσεμνη θεματολογία του σε ανώτερη μορφή τέχνης και ως δραματουργός αναδείχτηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του πρωτοποριακού θεάτρου, ιδιαίτερα του Θεάτρου του Παραλόγου.
1911 Γεννήθηκε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, Ελληνας ποιητής.
1913 Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.
1915 Γεννήθηκε η Γαλλίδα τραγουδίστρια, Εντίθ Πιαφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν, το “σπουργιτάκι” του γαλλικού τραγουδιού. Η ερμηνεία της στο σανσόν (γαλλική μπαλάντα), που αντικατόπτριζε τς τραγωδίες της προσωπικής της ζωής, της χάρισε παγκόσμια φήμη. Μεγάλες της επιτυχίες, τα χιλιοτραγουδισμένα «La vie en rose» και «Non, je ne regrette rien». Η Πιάφ έγραψε η ίδια ορισμένα από τα τραγούδια της («La vie en rose»), ερμήνευσε όμως και τραγούδια των Ρεμόν Ασό («Mon Legionnaire»), Μισέλ Εμέρ («L’ Accordeoniste»), Ανρί Κοντέ (Padam-padam), Ζορζ Μουστακί («Mylord»), Σαρλ Ντιμόν («Non, je ne regrette rien»), Μαργκερίτ Μονό («L’ Hymne a l’ amour», «Milord» σε στίχους Ζορζ Μουστακί), Λεό Φερέ («Les amants de Paris»).
1915 Πέθανε ο Γερμανός νευρολόγος, Αλόις Αλτσχάιμερ, που έδωσε το όνομά του στη γνωστή νόσο
1920 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων, μετά το θάνατο του γιου του Αλέξανδρου Α’ και το δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου.
1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρούν από τον Πειραιά για την Κωστάντζα της Ρουμανίας κατόπιν υποδείξεως της κυβέρνησης Στυλιανού Γονατά, ο οποίος του πρότεινε να φύγει από την Ελλάδα μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του πολιτεύματος. Είχε προηγηθεί πιεστικό διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Ορίζεται Αντιβασιλέας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1924 Γεννήθηκε ο Μισέλ Τουρνιέ, γάλλος συγγραφέας. Κέρδισε παγκόσμια φήμη με το πρώτο του μυθιστόρημα, παρουσιάζοντας την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου με διαφορετικό τρόπο. Η χειραγώγηση της μυθολογίας και των παλιών ιστοριών από τον Μισέλ Τουρνιέ έχει συχνά χαρακτηριστεί ανατρεπτική στο βαθμό που αμφισβητεί τις συμβατικές παραδοχές της μεσαίας τάξης. “Υπάρχει ένα αδιάψευστο σημείο στο οποίο αναγνωρίζεις ότι αγαπάς κάποιον ερωτικά, κι αυτό είναι όταν το πρόσωπό του σου εμπνέει περισσότερη φυσική επιθυμία από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κορμιού του”.
1929 Γεννήθηκε ο Μπομπ Μπρουκμέγερ. Αμερικανός τρομπονίστας, πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης, από τους κορυφαίους τρομπονίστες και ενορχηστρωτές στην ιστορία της τζαζ. Ανήκε στο κλίμα της Cool Jazz και της West Coast Jazz, του μουσικού ιδιώματος που ανέπτυξαν οι λευκοί τζαζίστες της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ τη δεκαετία του '50, ως αντίδραση στο «θερμό» bebop των αφροαμερικανών συναδέλφων τους.
1929 Η Βρετανία θεσπίζει ημερήσιο ωράριο εργασίας 7,5 ωρών για τους ανθρακωρύχους.
1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ιάπωνες αποβιβάζονται στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούονται με τους Βρετανούς.
1944 Γεννήθηκε ο Άλβιν Λι. Άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μουσικής, γνωστός από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα των «Ten Years After»...
1948 Τίθεται σε εφαρμογή από τις κυβερνητικές δυνάμεις το σχέδιο «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους αντάρτες. Στην εκστρατεία παίρνουν μέρος 45.000 άνδρες του στρατού, υπό τον στρατηγό Τσακαλώτο.
1950 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τοποθετεί το στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ.
1956 Δημοσιεύεται στην «Αυγή» απόφαση της ΔΕ της ΕΔΑ πως ο Μ. Γλέζος αντικαθιστά τον Β. Εφραιμίδη στη διεύθυνση της εφημερίδας.
1963 Η Ζανζιβάρη (Τανζανία) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.
1964 Η υποστηριζόμενη από τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό νοτιοβιετναμέζικη χούντα διαλύει την Εθνοσυνέλευση και συλλαμβάνει πολλά από τα μέλη της.
1965 Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας με 55,1% των ψήφων. Αντίπαλός του, ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν.
1971 Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 1972, εκτός των περιοχών Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
1971 Κάνει πρεμιέρα η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι».
1972 Μετά την πιο μακρόχρονη αποστολή στη Σελήνη, το διαστημόπλοιο «Aπόλλων 17» προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι η τελευταία αμερικανική αποστολή στο φεγγάρι.
1978 Πέθανε ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης. Παραγωγικότατος συγγραφέας και ευθυμογράφος άρχισε από νεαρός να ασχολείται με το γράψιμο, προτού ακόμη τελειώσει το Πειραματικό Σχολείο στο οποίο φοιτούσε.
1980 Με ταυτόχρονες εκρήξεις εμπρηστικών βομβών, καταστρέφονται στην Αθήνα τα πολυκαταστήματα “Μινιόν” και “Κατράντζος”. Την ευθύνη για τις φωτιές αναλαμβάνει η “Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ‘80”.
1982 Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί επισήμως τη Βουλγαρία για ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, αλλά και την απαγωγή από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» του Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Ντόζιερ.
1982 Πεθαίνει ο Άρθουρ Ρουμπινστάιν (Artur Rubinstein). Πολωνός πιανίστας, ένας από τους καλύτερους της εποχής του. Σαν σήμερα πεθαίνει ο Αρθουρ Ρουμπινστάιν. Πολωνός πιανίστας, ένας από τους καλύτερους της εποχής του. Σπούδασε πιάνο με τον Α. Μπουζίτσκι στη Βαρσοβία, με τον Γ. Μπαρτ στο Βερολίνο, μετά με τον Ι. Πεντερέφσκι στο Μορζ της Ελβετίας. Αρχισε τη σταδιοδρομία του το 1898 στο Βερολίνο. Πήρε βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό πιανιστών και συνθετών στην Πετρούπολη (1910). Εκανε καλλιτεχνικές περιοδείες σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών στη Ρωσία, στη Σοβιετική Ενωση. Από το 1939 έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και από το 1954 μέχρι το θάνατό του έζησε στη Γαλλία. Το παίξιμο του Ρουμπινστάιν διακρινόταν για το ρομαντικό χαρακτήρα του — ποιητικά, μεγάλη συγκινητικότητα, εκφραστικότητα και, ταυτόχρονα, δεξιοτεχνία και κομψότητα. Το ρεπερτόριό του περιλάμβανε έργα των Σοπέν, Σούμαν, Λιστ, Μπραμς, Σιμανόφσκι και συνθετών του 20ού αιώνα. Ο Ρουμπινστάιν θεωρείται από πολλούς σημερινούς πιανίστες ως πρότυπο ερμηνείας και ιδιοφυούς σύνθεσης της απαράμιλλης τεχνικής με την αισθαντικότητα.
1983 Το αυθεντικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, που είχε κατακτήσει η Βραζιλία το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, κλέβεται από τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
1983 Ο Αραφάτ εγκαταλείπει την Τύρο, έσχατο οχυρό του στο Λίβανο. Πέντε επιβατικά ελληνικά πλοία, με τη σημαία του ΟΗΕ, αρχίζουν τη μεταφορά των 4.000 μαχητών της PLO από το Λίβανο στην Τυνησία, στην Αλγερία, στο Σουδάν και τη Νότια Υεμένη.
1984 Κίνα και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην πρώτη. Η συμφωνία ανάμεσα στη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ντενγκ Ξιάο Πίνγκ, προβλέπει την ενσωμάτωση του Χονγκ-Κονγκ στην Κίνα, από την 1η Ιουλίου 1997.
1990 Ορκίζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας ο νέος δήμαρχος Αντώνης Τρίτσης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
1993 Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με 600 ψήφους, έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου.
1996 Πέθανε ο Ιταλός ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που ανέδειξε ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Προσωποποίηση του λατίνου εραστή, απασχολούσε συχνά τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου με τις πάμπολλες κατακτήσεις και απιστίες του, αλλά αυτό που τελικά έμεινε να μας θυμίζει τον εμβληματικό ιταλό ηθοποιό είναι οι δυνατές ερμηνείες του σε σημαντικές δημιουργίες της χρυσής εποχής του ιταλικού κινηματογράφου, αλλά και σε δυο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
1996 Πέθανε ο Γιούλι Χαρίτον: Ο πατέρας της σοβιετικής ατομικής βόμβας. Ρώσος φυσικός, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στο πρόγραμμα κατασκευής ατομικής βόμβας από τη Σοβιετική Ένωση. Ο Χαρίτον έγινε μέλος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών το 1953, κέρδισε τρεις φορές τον τίτλο του «Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας», τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν το 1956 και ήταν μέλος του Τάγματος του Λένιν. Μεγάλο μέρος της ζωής του εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο, αν και ο ίδιος φρόντισε ν’ αποκαλύψει πολλές από τις πτυχές της σε άρθρο του στο περιοδικό «Bulletin of the Atomic Scientists» το 1993.
1997 Κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», που είναι η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.
1997 Ο βραζιλιάνος παίκτης της Ίντερ Ρονάλντο κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, το έπαθλο που απονέμεται από το γαλλικό περιοδικό France Football στον καλύτερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη.
1997 Στην περιοχή της Πιερίας, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης του ουκρανικού αεροσκάφους «Γιάκοβλεφ», με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών, εκατοντάδων εθελοντών, 30 ελικοπτέρων και αεροσκαφών.
2001 Σφοδρές συγκρούσεις ξεσπούν σε μια σειρά πόλεις της Αργεντινής, η οποία δοκιμάζεται από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
2003 Πέθανε ο γλύπτης, Κώστας Βαλσάμης (Πιο γνωστό έργο του το γλυπτό «Η Μάνα της κατοχής», που κοσμεί την είσοδο του Α’ Νεκροταφείου)
2007 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της Χρονιάς».
2008 Η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» ανακοινώνει τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί το Ισραήλ για μη σεβασμό της κατάπαυσης των εχθροπραξιών
2014 Πέθανε ο Νίκος Καργόπουλος. Έλληνας πολιτικός του σοσιαλιστικού χώρου και αντιστασιακός την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών. Από 15 χρονών οργανώθηκε δραστήρια στη Νεολαία της ΕΔΑ και, στη συνέχεια, στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Φοιτητής στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το φθινόπωρο του 1966, αναμίχθηκε δραστήρια από την πρώτη ημέρα στην αντιδικτατορική Αντίσταση, με αποτέλεσμα να μπει νωρίς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της χούντας και να συλληφθεί στη διάρκεια των γεγονότων της κηδείας του Γεωργίου Παπανδρέου στις 3 Νοεμβρίου 1968. Δικάστηκε από το στρατοδικείο της δικτατορίας, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση και εξέτισε την ποινή του στις φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού. Αποφυλακίστηκε στις 26 Μαρτίου του 1970. Οι χουντικές πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου τον απέβαλαν από το πανεπιστήμιο και του αφαίρεσαν τη φοιτητική ιδιότητα, κατά πάγια πρακτική εναντίον όλων των φυλακισθέντων ή εξορισθέντων αντιστασιακών φοιτητών και σπουδαστών. Μετά και τη διακοπή της αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών, το 1972 κλήθηκε και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία υπό δυσμενέστατες συνθήκες. Ο Νίκος Καργόπουλος έγινε περισσότερο γνωστός όταν εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το 1975 και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε στην ιεραρχία του Κινήματος, φθάνοντας μέχρι τη θέση του Γραμματέα της πανίσχυρης, τότε, Επιτροπής Οργανωτικού. Διαφώνησε σε πολλές από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι αποχώρησε, λόγω διαφωνιών, από το Κίνημα το 1981, όταν όλοι εγγράφονταν μαζικά. Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους συναγωνιστές του συνέπηξαν το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ), από τις γραμμές του οποίου αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή με το σθένος και την επιμονή που τον χαρακτήριζαν πάντα. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) από την ίδρυσή του.