Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου…
Γιορτάζουν
Σπυρίδων, Σπυριδούλα.
Αγιος Σπυρίδων: Σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, κυπριακής καταγωγής, ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, της οποίας είναι προστάτης Άγιος. Είναι, επίσης, πολιούχος Άγιος του Πειραιά. Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 14 Δεκεμβρίου από την Καθολική.
Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης
Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας
Η Κένυα γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Μεγάλη Βρετανία το 1964.
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού.
Μάρτυρος Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.
Μαρτύρων Αιθερίου και Συνετού του αναγνώστου.
Οσίων Αμμωναθά και Ανθού.
Ευφημιανής και Φαίβης.
Ιωάννου, επισκόπου Ζιχνών.
Καθολική Εκκλησία
Παναγίας της Γουαδαλούπης, σε ανάμνηση της εμφάνισης της Παναγίας κοντά την Πόλη του Μεξικού το 1531.
Γ Κυριακή της Παρουσίας.
Αγίου Βικελίνου.
Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου… τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
627 Μάχη της Νινευή: Ο στρατός του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου συντρίβει τους Πέρσες στη μάχη της Νινευί, κοντά στα Γαυγάμηλα και ανακτά όλες τις βυζαντινές επαρχίες στην Εγγύς Ανατολή.
1098 Οι Σταυροφόροι της Α’ Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την πόλη Άρα της Συρίας (Μααράταλ Νούμαν) και σφάζουν 20.000 κατοίκους.
1531 Η Παναγία της Γουαδαλούπης. Στις 12 Δεκεμβρίου 1531, σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η Παναγία εμφανίστηκε σ’ ένα χριστιανό ιθαγενή και του ζήτησε να κτιστεί μία εκκλησία. Πράγματι, σ’ εκείνο το σημείο, που ονομάζεται Βίγια ντε Γκουανταλούπε και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της σημερινής Πόλης του Μεξικού, κτίστηκε περικαλλής ναός, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας απ’ όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περί τα 20 εκατομμύρια προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο στη Βασιλική της Παναγίας της Γουαδαλούπης, γεγονός που την κατατάσσει στο τρίτο πιο επισκέψιμο ιερό τόπο του πλανήτη.
1574 Πέθανε ο οθωμανός Σουλτάνος, Σελίμ Β
1800 Η Ουάσινγκτον γίνεται πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
1803 Οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια Νησιά.
1820 Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.
1821 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Γκιστάβ Φλομπέρ. Ο Γκιστάβ Φλομπέρ (Gustave Flaubert) ήταν γάλλος μυθιστοριογράφος. Θεωρείται ο κύριος εισηγητής της ρεαλιστικής σχολής στη γαλλική λογοτεχνία και είναι ευρύτερα γνωστός για το μυθιστόρημά του «Η κυρία Μποβαρύ» (1856), το οποίο έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στον κινηματογράφο. Άλλα σημαντικά έργα του είναι μυθιστορήματα «Σαλαμπώ» (1862), «Η Αισθηματική Αγωγή» (1869), «Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» (1874) και «Μπουβάρ και Πεκυσέ» (1881). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο.
1862 Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Κάιρο» βυθίζεται στον ποταμό «Γιαζού». Είναι το πρώτο πλοίο που βυθίζεται από νάρκη.
1863 Γεννήθηκε στο Λέτεν (τότε Χριστιανία) ο Νορβηγός ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ. Ο Έντβαρντ Μουνκ (Edvard Munch) ήταν νορβηγός ζωγράφος και χαράκτης, γνωστός από τον πίνακά του «Η Κραυγή» (1893), που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Το έργο του, που έγινε πλατιά γνωστό στα τέλη του 19ου αιώνα μέσω και των παρισινών και βερολινέζικων περιοδικών τέχνης, αποτέλεσε μία από τις βασικές πηγές έμπνευσης του γερμανικού εξπρεσιονισμού.
1868 Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.
1876 Γεννιέται ο Άλβιν Κρενζλάιν (Alvin Christian Kraenzlein), αμερικανός δρομέας και ολυμπιονίκης. Ήταν ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια ολυμπιάδα (σε διαφορετικά αθλήματα).
1891 Γεννήθηκε ο Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης, έλληνας μεγαλοβιομήχανος. Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους έλληνες επιχειρηματίες που άφησε διακριτό στίγμα στο ελληνικό επιχειρείν και ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας. Ο Μπέης, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, πίστευε ότι το μέλλον της Ελλάδας ανήκε στην εκβιομηχάνιση. Επί πενήντα πέντε χρόνια, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες κάλυπταν το 35% του συνολικού δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας. Η γνωστή αποστροφή του «...εμείς είμαστε με το γκουβέρνο», ερμηνεύεται ακόμη και σήμερα ως η επιτομή του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού στην χώρα μας, αν και ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι οι βιομήχανοι θα πρέπει να βάζουν πλάτη στις κυβερνήσεις και να φροντίζουν για την προκοπή του τόπου.
1901 Ο Ιταλός φυσικός Γουλιέλμος Μαρκόνι στέλνει το πρώτο τηλεγραφικό του μήνυμα στις ΗΠΑ από την Αγγλία διαμέσου του Ατλαντικού.
1909 Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τον από μέρους των τουρκικών αρχών αυθαίρετο διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία
1909 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός Καρλ Κρουμπάχερ. Διαπρεπής Γερμανός Βυζαντινολόγος και ελληνιστής. Γεννήθηκε το 23 Σεπτέμβρη 1856 και πέθανε στις 12 Δεκέμβρη 1909. Συμμετείχε στο γλωσσικό μας ζήτημα, με το έργο του έδωσε επιχειρήματα στους δημοτικιστές. Ιδρυτής της βυζαντινολογίας, καθηγητής της Βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ήταν ο βαθύτερος γνώστης της μεσαιωνικής μας λογοτεχνίας και βοήθησε όσο λίγοι για να μάθουν και να αγαπήσουν στη Δύση τις νεοελληνικές σπουδές. Στην Ελλάδα τον έμαθαν όταν βγήκε το βιβλίο του για το γλωσσικό ζήτημα — «Το πρόβλημα της νεοελληνικής γραφόμενης» (1903) και δόθηκε στους καθαρευουσιάνους η ευκαιρία να τον χαρακτηρίσουν αδαή, ανθέλληνα και όργανο των Ρώσων. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Γ. Χατζηδάκι και βγήκε στη σειρά της βιβλιοθήκης Μαρασλή το 1905, επισυνάπτοντας τη δική του απάντηση, που είναι μοναδική στα επιστημονικά χρονικά μας για την εριστικότητά της και τη σοφιστεία της. Χαρακτηριστικό της απήχησης της μετάφρασης είναι αυτό που μαρτυρά ο Κ. Βάρναλης για τον Δ. Γληνό: «Ο Γληνός δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του στα προπύλαια του Πανεπιστημίου για την σοφήν υπεράσπιση της δημοτικής από το Βαυαρό βυζαντινολόγο και για τη σοφιστική και καθαρά εριστική απάντηση του αντιδραστικού καθηγητή μας της Γλωσσολογίας».
1911 Το Δελχί αντικαθιστά την Καλκούτα ως πρωτεύουσα της Ινδίας.
1911 Στην Ελλάδα γίνονται τα εγκαίνια του νέου Εργατικού Κέντρου, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.
1915 Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, Φρανκ Σινάτρα. Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, με μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο του θεάματος και ακροάματος, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δίσκους. Έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος αμερικανός τραγουδιστής του 20ου αιώνα. Για τους θαυμαστές του εξακολουθεί να παραμένει η «Φωνή». Μεγάλες του επιτυχίες τα τραγούδια: «Strangers in the Night», «My Way», «That's Life», «Fly Me to the Moon» και «Theme From New York New York».
1916 «Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως: Ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο ‑και με τις “ευλογίες” και την κάλυψη του Κωνσταντίνου και της κυβέρνησης- κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «ολετήρα» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου κατά του Βενιζέλου. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
1920 Η πρεμιέρα του Λα Βαλς δόθηκε στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου 1920 και από τότε αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ορχηστρικού ρεπερτορίου. Ο Ραβέλ αφιέρωσε το έργο στη ρωσοπολωνέζα πιανίστρια Μίσια Σερτ (1872-1950), ηγερία σημαντικών ανθρώπων της τέχνης στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα. Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 13 λεπτά, είναι ενορχηστρωμένο για πίκολο φλάουτο, 2 φλάουτα, 2 όμποε, αγγλικό κόρνο, 2 κλαρινέτα, μπάσο κλαρινέτο, 2 φαγκότα, κόντρα φαγκότο, 4 κόρνα, 3 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, τούμπα, τύμπανα, μεγάλο ταμπούρο (γκρανκάσα), μικρό ταμπούρο κύμβαλα, τρίγωνο, ντέφι, γκονγκ, γκίρο, γκλόκενσπιλ, 2 άρπες και ορχήστρα εγχόρδων. Ο Ραβέλ παρουσίασε αργότερα και μια πιανιστική εκδοχή του Λα Βαλς. Η πρεμιέρα του έργου ως μπαλέτου δόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1926 στην Αμβέρσα του Βελγίου από τον χορευτικό θίασο της Φλαμανδικής Βασιλικής Όπερας. Το 1928 παρουσιάσθηκε από τα μπαλέτα της Ίντα Ρουμπινστάιν (1885-1960), ενώ ακολούθησαν οι χορογραφίες της Μπρονισλάβα Νιζίνσκα (1892-1972) το 1931 και του Ζορζ Μπαλανσίν (1904-1983) το 1951.
1922 Ο υπουργός Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραιτείται και αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του στρατού του Έβρου.
1925 Ο Ρεζά Παχλαβί ανέρχεται στο θρόνο της Περσίας και γίνεται ο νέος Σάχης.
1927 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συνδημιουργός του μικροτσίπ, Ρόμπερτ Νόρτον Νόις, γνωστός με το παρωνύμιο «ο Δήμαρχος της Σίλικον Βάλλεϋ», ιδρυτής των εταιρειών Fairchild Semiconductor και Intel Corporation
1928 Γεννήθηκε ο Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της μεταπολεμικής σοβιετικής λογοτεχνίας. Πρωτοεμφανίζεται το 1952 με το διήγημα «Ο εφημεριδοπώλης Τζούιντο». Συνέχισε να δημοσιεύει διηγήματα παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση στη γεωργία και κτηνοτροφία. Το 1956 έγινε δεκτός στα ανώτερα λογοτεχνικά μαθήματα στη Μόσχα, ολοκληρώνοντάς τα το 1958. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό «Οχτώβρης» δημοσιεύει το διήγημα «Πρόσωπο με πρόσωπο», σε μετάφραση από τα κιργιζιανά και εκδόθηκε η νουβέλα «Τζαμίλια» — με την οποία γίνεται διεθνώς γνωστός — η ιστορία μιας κοπέλας, μικροπαντρεμένης, που το σκάει με άλλον ενώ ο σύζυγός της είναι στρατιώτης στο μέτωπο και μάλιστα τραυματίας πολέμου. «Η ωραιότερη ερωτική ιστορία του κόσμου» κατά τον Λουί Αραγκόν.
1929 Γεννήθηκε ο Τζον Όσμπορν. Άγγλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Με το έργο του «Οργισμένα Νιάτα» εισήγαγε ένα νέο κίνημα στο θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας.
1930 Αρχίζει επανάσταση στην Ισπανία. Ομάδες ανταρτών καταλαμβάνουν μια παραμεθόρια πόλη.
1931 Απαγορεύεται στον Γκάντι να συναντηθεί με τον Πάπα, επειδή αρνήθηκε να φορέσει ενδύματα δυτικού τύπου.
1933 Γεννήθηκε ο Μανού Ντιμπάνγκο: Ο θρύλος της αφρο-τζαζ. Καμερουνέζος δεξιοτέχνης του σαξοφώνου, που έγινε παγκόσμια γνωστός το 1972 με τη μεγάλη επιτυχία του «Soul Makossa».
1936 Γεννήθηκε η Γιολάντα Μπάλας. Ρουμάνα αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του αγωνίσματος, έχοντας καταρρίψει επανειλημμένα το παγκόσμιο ρεκόρ και κατακτήσει χρυσά μετάλλια σε ολυμπιακούς και πανευρωπαϊκούς αγώνες.
1937 2ος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: Ιαπωνικό αεροσκάφος βομβαρδίζει και βυθίζει το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Panay στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα.
1939 Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Ντάγκλας Φέρμπανκς, (επίσης σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός κυρίως του βωβού κινηματογράφου) που έγινε γνωστός ενσαρκώνοντας στη μεγάλη οθόνη τον «Ζορό» και τον «Ρομπέν των Δασών». Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντάγκλας Ήλτον Τόμας Ούλμαν (Douglas Elton Thomas Ullman)
1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αμερική και Βρετανία κηρύσσουν τον πόλεμο σε Ρουμανία και Βουλγαρία αφού πρώτα οι δεύτερες κήρυξαν πόλεμο στις πρώτες. Την ίδια μέρα, η Ινδία κηρύσσει πόλεμο στην Ιαπωνία.
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Χειμερινή Θύελλα: Οι Γερμανοί προσπαθούν να περάσουν τον κλοιό των Ρώσων στο Στάλινγκραντ για να ενισχύσουν τον παγιδευμένο στρατό τους.
1943 Συγκροτείται το πρώτο ελληνοαλβανικό παρτιζάνικο τάγμα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
1944 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Ζωή Λάσκαρη. Ελληνίδα ηθοποιός, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου την δεκαετία του εξήντα και σύμβολο του σεξ στην εποχή της.
1946 Γεννήθηκε ο Έμερσον Φιτιπάλντι, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων Formula 1 και Indycar 500, με μεγάλες διακρίσεις και στις 2 κατηγορίες. Στην Ευρώπη είναι γνωστός κυρίως για τη θητεία του στη Φόρμουλα 1 τη δεκαετία του ’70, όταν κέρδισε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα με την ομάδα της McLaren. και στα Indycar 500 κερδίζοντας άλλα 2 πρωταθλήματα
1948 Ο Ελληνικός Στρατός υιοθετεί το Σχέδιο Επιχειρήσεων «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Το Σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την «πλήρη εξόντωση» κάθε λαϊκού στηρίγματος του ένοπλου αγώνα, με γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ακολούθως, μόνο τη νύχτα της 24–25 Δεκέμβρη συνελήφθησαν 4.500 άτομα, που κατόπιν εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο και το Τρίκερι.
1955 Στην Κύπρο, ο Γρηγόριος Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όχι μόνο οδηγεί τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά αφήνει τους άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.
1955 Γεννήθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ελληνίδα πολιτικός και επιχειρηματίας, πρόεδρος του «Αθήνα 2004».
1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης. Όπως αποκαλύφθηκε, στην συνομωσία εμπλέκονταν τόσο οικονομικοί όσο και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.
1962 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, γνωστό κυρίως για τα έργα του “Τα σταφύλια της οργής” και “Ανατολικά της Εδέμ”.
1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα στη βρετανική κοινοπολιτεία.
1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προήλθαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.
1969 Ξεκινάει στην Ιταλία μια αλυσιδωτή αντίδραση εκρήξεων βομβών, αρχίζοντας από την αγροτική τράπεζα του Μιλάνου, την ώρα που σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική της είσοδο ‑στην Piazza Fontana, διαδηλώνουν αγρότες και καλλιεργητές από την επαρχία. Η «σφαγή της Piazza Fontana» υπήρξε αρχή ενός επεξεργασμένου στις λεπτομέρειες πολιτικού σχεδίου, που αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, όπου φασίστες και παρακρατικοί, μυστικές υπηρεσίες, «στοές» και «σταγονίδια» διαπλέκονται με το επίσημο κράτος. Στην Ιταλία ‑τότε, με τον ευρωκομμουνισμό ακόμη στα σπάργανα, το PCI ξεκινάει να επεξεργάζεται το Compromesso storico.
1969 Η Ελλάδα αποσύρεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λίγο πριν από την εκδίωξή της, εξαιτίας της χούντας, για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
1973 Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».
1979 Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν για την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη.
1979 Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την Κολομβία και τον Ισημερινό, σκοτώνοντας 450 άτομα και δημιουργώντας ένα μεγάλο τσουνάμι.
1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.
1985 Πέθανε η αμερικανίδα ηθοποιός Αν Μπάξτερ (Anne Baxter), βραβευμένη με όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου το 1946, για την ταινία του Έντμουντ Γκύλντινγκ στην κόψη του ξυραφιού, γνωστή επίσης για τις ταινίες Όλα για την Εύα (1950). Οι δέκα εντολές (1956), Οι υπέροχοι Άμπερσον (1942) κά
1987 Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης. Σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1910 στο Βαθύ της Σάμου και από μικρός έδειξε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του...
1992 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στα Σκόπια, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.
1993 Στη Ρωσία, η πλειοψηφία των κατοίκων εγκρίνει το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.
1994 Οι ελβετικές αρχές αποφασίζουν να επιτρέψουν τη λειτουργία του πρώτου οίκου ανοχής στη Ζυρίχη, εφόσον δεν πρόκειται πλέον για ποινικώς κολάσιμη πράξη.
1994 Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.
2000 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκδίδει την απόφασή του επί της εκλογικής διαμάχης Μπους και Γκορ και ανακηρύσσει τον Τζορτζ Μπους, τον υιό, νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2000.
2008 Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Πολιτικός και νομικός από την Κύπρο, που έφθασε στο ύπατο αξίωμα της Μεγαλονήσου. Η πολιτική διαδρομή του Τάσσου Παπαδόπουλου συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, σε ποσοστό 76% οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις που εξέφρασε στο περίφημο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Στο συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα της 7ης Απριλίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε υπογραμμίσει εμφαντικά: «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Στις προεδρικές εκλογές του 2008 αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο και στις 28 Φεβρουαρίου 2008 παρέδωσε την εξουσία στον διάδοχό του Δημήτρη Χριστόφια, αρχηγό του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ.
2017 Καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις του Παλαιστινιακού λαού, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις δεκάδων ατόμων. Η οργή ξεχειλίζει μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πάνοπλες κατοχικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση τοξικών δακρυγόνων και όπλων, εισέβαλαν στο Παλαιστινιακό Πολυτεχνείο της πόλης Αλ Αρούμπ, βόρεια της Χεβρώνας. Το ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ», επικαλούμενο στελέχη της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», μετέδωσε πως η οργάνωση αποφάσισε το ξεκίνημα τρίτης Ιντιφάντας (ξεσηκωμού)
2019 Πέθανε ο Ο Ντάνι Αϊέλο (Danny Aiello), ήταν δημοφιλής καρατερίστας του αμερικάνικου κινηματογράφου, που έπαιξε σε ταινίες όπως «Ο Νονός Νο2» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι. Από τις πιο αναγνωρίσιμες κινηματογραφικές φάτσες, ήταν γνωστός για τις ερμηνείες κυρίως ιταλικής καταγωγής ευέξαπτων χαρακτήρων, αλλά και για μαφιόζικους ρόλους.