ΕΣΠΑ: 1 δισ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση των ΜμΕ
ΕΣΠΑ: 1 δισ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση των ΜμΕ
Το επόμενο διάστημα αναμένονται 2 νέα προγράμματα για τις ΜμΕ που αφορούν στην ίδρυση μικρών επιχειρήσεων και στον τουρισμό, ύψος 250 εκατ. ευρώ.
Συνολικά 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των ΜμΕ και εκτιμάται ότι άνω των 56.000 επιχειρήσεων θα κάνουν χρήση των χρηματοδοτήσεων αυτών τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Αυτά ανέφερε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου μιλώντας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις ΜμΕ που συνδιοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τίτλο «Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον».
Η υφυπουργός υπενθύμισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται 2 νέα προγράμματα για τις ΜμΕ που αφορούν στην ίδρυση μικρών επιχειρήσεων και στον τουρισμό, ύψος 250 εκατ. ευρώ ενώ τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις πιέσεις που υπέστησαν την τελευταία διετία ανέκαμψαν σημαντικά και οι προοπτικές τους είναι θετικές ενώ προσέθεσε πως για την χρηματοδότησή τους, το υπουργείο Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση, δεσμεύονται στην ενίσχυσή τους μέσω της σωστής και στοχευμένης αξιοποίησης των ενωσιακών και των δημόσιων πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε, ήδη, έχουν γίνει βήματα μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και με την παροχή μικροπιστώσεων.
Προσέθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει και στη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου ΜμΕ το οποίο, εκτός των άλλων, παρέχει και προβλέψεις για την αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων που πλήττουν τις ΜμΕ ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην κοινωνία και για την πόλη της Αθήνας θα λέγαμε ότι αποτελεί στοιχείο του DNA της πόλης. Την σημαντική επίδραση την βλέπουμε καθημερινά και μαζί με τους φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προχωράμε και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες».
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι χρειάζεται η υλοποίηση ενός σχεδίου για την επέκταση της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενεργοποίηση ειδικών και στοχευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και ενίσχυση οργανισμών μικροπιστώσεων, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και ενίσχυση της συνεργασίας με τους θεσμικούς φορείς.
Υιοθέτηση μοντέρνων εργαλείων
Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους και τελικά, για τη βιωσιμότητα τους. Η υιοθέτηση μοντέρνων εργαλείων, όπως είπε, θα συμβάλει στην ευκολότερη προσαρμογή τους σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος των τραπεζών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μιλώντας για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις άνω των 150 δισ. ευρώ έως το 2050 για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε υγιείς επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος SMEunited, Petri Salminen, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια από την ΕΕ για ένα πακέτο παρεμβάσεων με στόχο την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών και των καταχρηστικών πρακτικών σε βάρος των ΜμΕ καθώς αυτό δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητα και βιωσιμότητά τους με το 60% να αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις. Επιπλέον, σημείωσε ότι η μείωση των υποχρεώσεων κατά 25% θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του γραφειοκρατικού κόστους ενώ σε ό,τι αφορά στους απασχολούμενους ανέφερε ότι και σε αυτό το πεδίο πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς, πανευρωπαϊκά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην εξεύρεση καταρτισμένου προσωπικού.
Η χρηματοδότηση το σημαντικότερο πρόβλημα
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς στον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βελτιώσει την παραγωγικότητας της αλλά, υπάρχουν προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος και την έλλειψη πόρων καθώς και την έλλειψη γνώσεων και ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες ενώ «ένα πιο παραδοσιακό πεδίο ενδιαφέροντος, προβληματισμού για τη μικρή επιχείρηση που αποτελεί και στοιχείο ανισότητας και στρέβλωσης του ανταγωνισμού σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση». «Ευελπιστούμε ότι σταδιακά θα είμαστε σε θέση να συγκροτήσουμε μία κοινότητα σκέψης και γνώσης γύρω από τη μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, που με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα κατανοεί και θα πιέζει για τη γενική εφαρμογή του ιδέας “Think Small First” (Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα)» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον χαιρετισμό του τόνισε ότι οι ΜμΕ χρειάζονται ειδική μεταχείριση, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, τόσο στην εθνική όσο και στην παγκόσμια αγορά με αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης. «Για να μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους και το πρώτο και άμεσο ζητούμενο είναι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσουν να χαμηλώσουν τα επιτόκια. Αυτή είναι η πιο άμεση μάχη που πρέπει να δώσουμε, για να βελτιωθεί η τρέχουσα κατάσταση» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.